Rotterdam Pride bestaat dit jaar 3 jaar en wij weten hier veel te weinig over. Gelukkig hebben we Nico. Hij interviewde de directeur van de Rotterdam Pride, Dora Borst, over

Nico: Hoe is de Rotterdam Pride onstaan?
Dora: “Rotterdam Pride bestaat dit jaar drie jaar en wij weten hier veel te weinig over. Jan Willem Verbeek (Eigenaar Strano!, Keerweer en Loge) en ik, hebben drie jaar geleden samen een prijs gewonnen om een roze evenement in Rotterdam te organiseren. Daarbij had ik een cultureel programma bedacht en Jan Willem wilde het feestprogramma graag meer uitbreiden. Toen was Rotterdam Pride geboren! Hoera!”

Dit alles is natuurlijk superleuk maar waarom een Rotterdamse Pride?
“Het doel is om op lange termijn, voornamelijk culturele en seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar maken in Rotterdam. Daarbij droomt Rotterdam Pride van een stad waarin iedereen zichzelf kan zijn. Daarnaast willen we een statement maken. Wij zien diversiteit als kracht. Wij willen met deze boodschap mensen inspireren en het gevoel van veiligheid en vrijheid versterken. Rotterdam Pride nodigt alle labels uit om te ‘unlabellen’ en bovenal om de vrijheid van seksuele diversiteit te vieren.”

IMG-20160612-WA0016

Dora Borst

Rotterdam Pride groeit elk jaar en ziet zichzelf als een parapluorganisatie. Wie werkt er nou mee aan Rotterdam Pride?

“Het team bestaat uit diverse mensen die trots zijn op zichzelf. Met hun kwaliteiten kunnen wij Rotterdam Pride naar een hoger niveau brengen. Het team ziet ook het grotere plaatje. Dat we Rotterdam kunnen laten groeien door liefde, dat gun ik de stad. Maar zeker ook de Rotterdamse LHBT+ (Lesbisch/ Homoseksueel/ Biseksueel/ Transgender/ en meer) scene.”

 

Waarom is Rotterdam Pride anders dan andere Prides?
“De Rotterdam Pride onderscheidt zich door naast de feestjes ook een alternatief te bieden. Expo’s, films, performances, tours, talkshows, theater allemaal onderdelen die ons stimuleren om het gesprek met elkaar aan te gaan. Zowel binnen als buiten de LHBT+ community.”

 

Rotterdam Pride 2016 (UN)LABELLED! Wat kunnen wij verwachten?
“De inhoud is gewoon beter dan het ooit is geweest! De feestjes worden vetter, alles wordt groter en de culturele inhoud wordt nog beter! Samen met IDEM Rotterdam hebben wij een tof programma samengesteld, waaronder de talkshow met interessante onderwerpen. De Rotterdam Pride Talkshow gaat op zoek naar antwoorden met actuele interviews en debatten, afgewisseld met muziek en theater. Als host van de avond hebben we Winfried Baijens, bekend van het NOS-journaal. De gasten zijn o.a. Raoul de Jong en Hanneke Takkenberg (Chief Diversity Officer Erasmus Universiteit Rotterdam). Daarnaast vindt de Pride Walk plaats door het centrum van Rotterdam: van het KPN-gebouw over de Erasmusbrug tot aan het Schouwburgplein, waar de publieksopening plaatsvindt met toffe kleurrijke acts.”

13724109_1016808315099618_8695107879576834311_o

Foto credit: Bas Czerwinski

 

“Zaterdag is er voor het eerst een Camp Pride op Schouwburgplein, het epicentrum van de Pride. Op de camping mag iedereen altijd zo lekker zichzelf zijn. Daar maakt niemand het wat uit of je nou met je joggingbroek rondloopt of in je mooiste zomerjurk. Dit is dus dé plek om te ontspannen met supertoffe muzikale acts en theatervoorstellingen. Zaterdag wordt een official Rotterdam Pride Feest georganiseerd: Circuit meets Rotterdam Pride!”

Wat een diversiteit, maar wat zijn jouw top tips, die jij mee wilt geven aan de bezoekers?
“Allereerst zeker de Pride Walk! Vorig jaar was het geweldig en wij hebben er met iedereen onwijs van genoten. Daarnaast natuurlijk Rotterdam Pride Talkshow in Armnius, Camp Pride en het feest in Annabel.”

 

Wat wens je Rotterdam met betrekking tot de LHBT+ scene?
“Wat ik nog wens voor Rotterdam is dat de betrokken organisaties elkaar gaan zien voor wat ze zijn, dat we elkaar versterken door samen te werken. Dat we elkaar wat meer gunnen en daardoor nog meer kunnen shinen! Samenwerken om ons gezamenlijk doel te bereiken. Dat betekent dat je kritisch naar jezelf durft te kijken. Dat geldt ook voor mijzelf en ik adviseer het ook aan alle organisaties in de LHBT+ scene. Love Wins!”

Wil jij nog meer weten over Rotterdam Pride, check dan de Facebook pagina of de website van Rotterdam Pride. Houd Bogue in de gaten voor meer leuke verhalen, interviews en winacties.

Tekst: Nico Musebrink