Het Rotterdamse sieradenmerk Monocrafft is vooral te herkennen aan haar minimalistisch, heldere en tijdloze ontwerpen uitgewerkt in zilver. Een stijl waarnaar Merrel Westhoff, oprichter en ontwerper van Monocrafft, in haar vorige baan als stylist tevergeefs naar op zoek was. Ook een stijl waar klanten klaarblijkelijk op zaten te wachten. Want met een webshop, vijf verkooppunten en een aantal trouwe verzamelaars groeit het merk snel.

Een enorm succes, dat vooral te wijten is aan de creator: die zelf in alles wat ze uitdraagt, haar merk vertegenwoordigt. Als Merrel niet de wereld over reist op zoek naar inspiratie, werkt zij in haar atelier in Rotterdam gefocust en met een enorme precisie aan de handgemaakte sieraden. Ik sprak “Miss Monocrafft” over de nieuwe collectie en haar veelbelovende toekomst.
‘Een collectie die is opgebouwd uit kleine verhaaltjes die elkaar aanvullen en tot in het oneindige met elkaar te combineren zijn.’

“Iets wat net als tandenpoetsen in de ochtend bij jouw dag ritueel hoort: gelijk je Monocrafft om doen.”

Hoe heb je geleerd sieraden te maken?
‘Ik heb een basisopleiding edelsmeden gedaan en daarnaast heb ik mezelf veel aangeleerd. Door mezelf in te lezen en het uit te proberen en het gewoon te doen. Ik werk vooral vanuit mijn intuïtie.’

Wie zie je het liefst jouw sieraden dragen?
‘Vrouwen (en ook mannen) die een Monocrafft sieraad dragen alsof het een onderdeel van henzelf is. Als een soort talisman. Iets wat net als tandenpoetsen in de ochtend bij jouw dag ritueel hoort: Gelijk je Monocrafft om doen.’

Hoe komt het ontwerp van een nieuw soort sieraden tot stand. Zoals bijvoorbeeld de banden om het been?
‘Ik word erg geïnspireerd door andere culturen. Veel culturen dragen sieraden als een uiting van hun identiteit. Deze sieraden worden vaak op andere delen van het lichaam gedragen dan wij in het Westen gewend zijn. Zo ook de been ringen of Kneecuffs zoals ik ze noem.’

Wil je met elke collectie iets nieuws laten zien?
‘Ik werk niet met een zomer- of wintercollectie. Mijn collecties tot nu toe heten Collection 1.0 en Collection 2.0. Een nieuwe collectie zie ik meer als een extensie van de vorige. Ik heb een style en een visie die ik vanuit mijn gevoel volg. Daarom zijn al mijn ontwerpen van de voorgaande collectie ook goed met elkaar te combineren. Ik word vooral geïnspireerd door schaduwen, patronen en architectuur, maar dus ook door culturen. Ik heb vorig jaar het boek “Before they pass away” van Jimmy Nelson gekregen. Daar haal ik ontzettend veel energie en inspiratie uit.’

Wat vind jij het mooiste dat je hebt bereikt tot nu toe?
‘Dat ik doe wat ik leuk vind!! Een beter gevoel bestaat er niet.’

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
‘Veel van mijn klanten worden ‘collectors’! Ze komen vaak terug om hun collectie Monocrafft-sieraden aan te vullen omdat alle ontwerpen met elkaar te combineren zijn. Superleuk vind ik dat. En blijf daarom graag door ontwikkelen zodat zij nog genoeg te verzamelen hebben. Ook krijg ik erg veel aanvragen van mannen omdat mijn ontwerpen eigenlijk vrij unisex zijn. Ik maak nu al veel mannen sieraden op aanvraag. Het lijkt me dan ook erg leuk om een mannenlijn te ontwikkelen. Verder zie ik graag dat mijn Soldiers (zoals ik mijn zilveren sparkles noem) meer overseas gaan. Ik verkoop Monocrafft al in Singapore, maar New York zou ik ook wel heel tof vinden. Nog genoeg te doen dus!!’

Stel, alles is mogelijk. Zou je dan nog met je atelier in Rotterdam zitten?
‘Dan zou ik een inklapbaar atelier hebben in ‘Mad Max’ style en de wereld overtrekken. Elk plekje willen uitpluizen om zo uit te vinden waar ik me het meest happy voel en daar gaan wonen. En alleen maar verder gaan met mooie dingen maken. Want dat vind ik het belangrijkste. Gewoon lekker mooie dingen maken.’

Foto’s zijn gemaakt J. Kunesova.

Sarah Schulten

Sarah’s (1987) fascinatie voor kunst en mode bloeide op in Londen. Daar organiseerde ze galerieshows tijdens de Fashion Week. Eenmaal thuis kwam de Rotterdamse bij de modeontwerpster Marga Weimans terecht, waar zij alles leerde over organiseren, ontwerpen en conceptueel denken. Met haar kennis over modetheorie bedenkt Sarah nu ideeën en ze zet deze om in verhalen, fotoreportages en catwalkshows.