Rotterdams nivelleren: woekerprijzen voor afvaldump

Vanmorgen doken de eerste tweets en Facebook-berichten op van verontwaardigde Rotterdammers. Want het heuglijke nieuws die je wist dat zou komen was daar: een fijne brief waarin verzocht wordt om het exorbitant hoge bedrag van € 372,50 aan afvalstoffenheffing af te tikken. Er is niemand in Nederland die zoveel moet lappen om zijn afval kwijt te kunnen als een Rotterdammer.
In drie jaar tijd is de afvalstoffenheffing ruim 43% gestegen. Hoe kan het dat de gemeente Rotterdam haar burgers opzadelt met deze bizarre verhoging?

Een paar zaken
GeenStijl: Toenmalig wethouder Wim van Sluis (Leefbaar Rotterdam) sloot in 2005 nog wel een contract voor 25 jaar met AVR: de gemeente betaalt 100 euro per 1.000 kilo afval. Dat leek toen een goede deal, inmiddels is de marktprijs om 1.000 kilo afval te laten verbranden gezakt naar 40 euro. Oeps.

Daarnaast zijn bij de samenstelling van de heffing een aantal zaken door elkaar gehaald. Zo zijn de kosten (of: gebrek aan baten) van kwijtschelding voor zo’n 50.000 gezinnen ondergebracht in de afvalstoffenheffing. Kort door de bocht: de werkende Rotterdammer draait op voor de afvalkosten van de niet-werkende of (net) niet genoeg verdienende Rotterdammer. Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen hoort onder Armoedebeleid te vallen.

Kijk ik naar mijn eigen situatie, dan word ik nog eens extra ge-fuckt. Ik ben alleenstaand, gooi ongeveer een zak per week weg, maar betaal toch net zoveel als een gezin met kinderen. Voor elke wekelijkse zak die ik weggooi betaal ik ongeveer € 7,16. Een gezin van vier personen betaalt € 1,79 per wekelijkse zak. Dat is als ze net als ik maar een zak per week vullen, maar dat lijkt me sterk. Kortom, nivelleren is ook hier een feestje, maar helemaal werken doet het niet. Ik betaal tenminste 4x zoveel als een Rotterdams gezin.

Komt nog bij dat in mijn straat (Westersingel) er nog steeds geen containers geplaatst zijn. Zie hiervoor de foto bij het artikel. Vandaag genomen. Me het schompes betalen om vervolgens mijn afval op straat te zetten (welcome back in the eighties). Wat ik overigens weiger: ik loop dus naar de Gouvernestraat om daar mijn zak in een container te dumpen. En ik ben niet de enige, getuige de overvolle containers aldaar.

Verder is er een kostenpost voor het schoonhouden van de buitenruimte verwerkt in de afvalstoffenheffing. De kosten voor het vegen en schoonhouden van de straten valt normaliter onder het Buitenruimte-potje. Maar niet dit jaar. En zonder de noeste werkers bij de Roteb voor de schenen te willen stoten: ik zie zelden straatvegers en een kleine rondgang op de Twitters en Facebook leert dat buiten het centrum zelden veegwagens en vegers worden gesignaleerd.

Bezwaar
Saillaint detail: raadslid voor de PvdA Leo Bruijn verweet mij dat ik alleen maar aan mijn eigen zak dacht. Los van de dubbele betekenis spreekt hij blijkbaar ook zijn eigen partij tegen.

Coalitiepartij PvdA toont zich verrassend welwillend om het huidige afvalbeleid aan te passen. Desgevraagd zegt de partij de veegkosten uit de afvalheffing te halen en de kwijtschelding weer onder armoedebeleid onder te brengen (mits financiële dekking).

Vorige week schreef Geenstijl al een fijn stuk over de heffing (incl. voorgetikt bezwaarschrift – DOEN!) en Elsevier kopte recent ‘Rotterdamse politiek wil af van ‘buitensporige’ afvalstoffenheffing’.

Dixit Geenstijl: De hardwerkende Rotterdammer is geen magische geldboom die de gemeente ieder jaar kan uitschudden om haar eigen wanprestaties te compenseren. Stop de onophoudelijke verhoging van de afvalstoffenheffing, verhoog liever uw eigen prestaties.

Dus, Rotterdammert, stuurt u massaal het bezwaarschrift in zodat de Rotterdamse raad maar een ding kan doen: terugdraaien die hap en schappelijke tarieven invoeren. For fuck sake, zelfs in 020 kunnen ze het…