Voor alweer de achtste keer zal vandaag het Eendrachtsplein en omstreken op zijn kop gezet worden tijdens het Eendracht Festival, het gratis toegankelijke showcase festival waar creatief Rotterdam de spotlight krijgt.

Rotterdam is vet en heeft een bont gezelschap van talentvolle makers en artiesten in huis die staan te popelen om wat van zich te laten horen. Tot deze conclusie kwam Immanuel Spoor, initiatiefnemer van De Nieuwe Lichting (een organisatie die zich inzet voor zowel de belangen van de stad als de belangen van de Rotterdamse makers), en laat het nemen van initiatieven nou net zijn sterke kant zijn! Wij vroegen hem hoe het allemaal begon.

Het festival is ontstaan in een tijd waarin er geen enkel Rotterdams podium beschikbaar was dat lokale artiesten programmeerde. Terwijl er juist heel veel toffe bandjes waren die graag het thuispubliek wilden laten zien wat ze in huis hadden. Vanuit deze frustratie en het ‘als niemand het doet, dan doen wij het wel’ gevoel is Immanuel met zijn team een paar kroegen binnengestapt met de simpele vraag: mogen er hier wat dj’s en bandjes spelen in ruil voor biertjes voor de muzikanten? “Toen we zagen hoeveel mensen er op af kwamen en hoe blij zowel de artiesten als de bezoekers én de kroegeigenaren waren (ons publiek blijkt goed te zuipen en is super chill), besloten we het wat serieuzer te gaan nemen.”

Wat hieruit rolde is het Eendracht Festival waarmee de organisatie wil laten zien wat er allemaal op het creatieve vlak gaande is. “Dát is op zich niet zo uniek. Maar de constructie waarmee het festival is opgebouwd is dat wel.” In Immanuel’s ogen is Rotterdam opgebouwd uit scenes. Van de rap-scene tot jazz- en spoken-word. “Per scene zoeken we naar de organisatie die deze het beste kan vertegenwoordigen. Deze host zoekt vervolgens naar de programmering om zijn scene het allerbest mee te presenteren. Dit zorgt voor een relevantere en gevarieerdere line-up dan wanneer één programmeur hiervoor moet zorgen”. Hiermee is het festival dus de plek waar jij je favoriete Rotterdamse bandje kan komen opzoeken, maar waar je je vooral kunt laten verrassen door nieuwe acts en muziek.

Post gaat door na de afbeelding
EF-8.0-flyer-1 (2)

Bogue tipt
Hou dit lijstje in je achterhoofd als jij je vandaag wilt laten verrassen op het Eendracht Festival!

Amehoela
In het pand aan de Mauritsweg waar voorheen het Bootleg café huisde, maakt tijdens het Eendracht Festival de nieuwe Amehoela zijn intrede! Gehost door De Likt en Pantropical belooft dit een spetterende opening te worden. Vanaf vrijdag kun je bij Amehoela terecht voor lekkere cocktails, streetfood, koud bier en natuurlijk een goed feestje.

Takkie & Ranx
Turnup hiphop à la 2017. Takkie & Ranx maakten in juni al een grote indruk tijdens de pre-party in Rotown, maar ook daarbuiten weten ze zichzelf goed te laten zien.

Stage: Eendrachtsplein
Tijd: 21:15

Smudged Toads
Groen-geschminkte gezichten, elektronica en een heleboel vonken! Deze jonge Rotterdamse helden gaan we nog op een hoop festivals zien spelen de komende jaren.

Stage: Eendrachtsplein
Tijd: 20:30

Post gaat verder na afbeelding

Foto: Kasper Bontje

Foto: Kasper Bontje

Gita Buhari
Deze soulful lady maakte een paar jaar geleden al behoorlijk indruk toen ze met Blackout Orchestra speelde. Inmiddels heeft deze zangeres verschillende elektronische elementen in haar show verwerkt. Geen blazerssectie maar synthesizers, drumloops en gitaar partijen. Ook Gita Buhari maakte indruk op het publiek tijdens de Pre Party, waar zij in Stalles speelde.

Stage: Eendrachtsplein
Tijd: 17:30

Dus wat ga je doen? Naar Eendracht Festival natuurlijk!

Eendracht Festival
Donderdag 20 juli
14:30 – 5:00 uur
Eendrachtsplein Rotterdam

Check de Facebookpagina van het event voor alle aanvullende informatie.