‘t Was dik feest in Rotterdam, en Bogue was erbij. In het paasweekend en tegen de achtergrond van Rotterdam viert de stad streek in Ahoy een fuifzwerm van jewelste neer: duizenden muziek- en dansliefhebbers genoten van de lekkerste Latin- en Caribbean vibes, tijdens de derde editie van Pal Mundo. Met een absolute hoofdrol voor Rotterdam-based band Cache Royale, die in een volgepakte Caribbean Area een thuiswedstrijd speelde voor zowel de fijnproevers als de feestgangers. We spraken met Cache Royale zangers Clifton End en Nehujaël Martha.

Cache Royale timmert in wisselende samenstelling al 15 jaar aan de weg, maar aan vernieuwing geen gebrek. De ‘familie Cache’ kenmerkt zich door het in- en uitvliegen van getalenteerde zangers en muzikanten, nauwe samenwerking met andere artiesten (waaronder oud-bandlid en Rotterdammer Ir-Sais, en Buleria, de nieuwe band van oud-Cache zanger Rocco), nagenoeg jaarlijks een nieuw album, en het continu verversen van Ritmo Kombina.

Ritmo wát?

Ritmo Kombina. Een redelijk jonge, van oorsprong Antilliaanse (om precies te zijn Curaçaose) mengelmoes van Caribische ritmes, zoals merengue, salsa, zouk, kompa en kaseko. Voeg daar anno 2016 nog wat snufjes kizomba, bachata, R&B, covers en flirts met Hollandse hits aan toe, gecombineerd met uit ’t leven gegrepen teksten en de warme en zuivere harmonieën van de zangers, en je hebt de succesformule van Cache te pakken. Sexy, opzwepend, toegankelijk en super dansbaar, met de roots stevig in de Antilliaanse grond, en de neus in de frisse Rotterdamse lucht. Ritmo Kombina 2.0, zeg maar. Een formule waarmee ze zowel de harten van de oudere generatie als die van de jeugd winnen. Of ze nu als mini Cache op een bruiloft staan, of uitpakken met een complete band tijdens hun vaste avondjes in Club Empire in Rotterdam.

Tijdens Pal Mundo sierden ze met maar liefst 15 man sterk het podium van een bomvolle Caribbean Area in Ahoy. Hoe dat was? ‘Best spannend’, geeft Nehujaël toe: ‘Hoe meer mensen, hoe meer adrenaline. Maar het is goed gelukt vanavond’, glimlacht hij.

Hoe verklaren de mannen zelf hun doorlopende succes binnen deze –best wel- muziekniche? Clifton: “De kunst is om te blijven ondernemen. Zie het als een sport. Net als een voetbalteam zich vernieuwt en ververst met nieuwe leden, geldt dat eigenlijk ook voor onze band: nieuwe spelers brengen nieuwe ideeën. En van al die verschillende ideeën kun je samen iets groots maken. Daarnaast houden we ervan om elk lid van de band shine te geven, zijn moment in de spotlight. En tenslotte vraagt het om afstemming met het publiek. Als we bijvoorbeeld in Rotterdam (Empire) optreden, hebben we een meer internationale sound dan wanneer we op een kleiner feest staan’.

Over Rotterdam gesproken,  wat betekent Rotterdam als thuisstad voor de band? Clifton: ‘Rotterdam is, naast de stad waar we het meest optreden, ook een stad met een grote Antilliaanse gemeenschap. Hier komt een groot deel van onze trouwe fanbase vandaan. Mensen die naar ons blijven luisteren, en die ons blijven steunen. We vieren hier dit jaar dan ook ons 15-jarig bestaan met een groot feest’.

Zien we naar uit!

Tot die tijd meer horen? Check hier Youtube.

Cache Royale Pal Mundo 2, Clifton End

Cache Royale Pal Mundo 3

Cache Royale Pal Mundo 4, Nehujael Martha

Cache Royale Palmundo 5, Clifton, Nehujael, Iris

Tekst: Iris Engelsman
Foto’s: Groeten uit Tatta

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)