Rotterdam is onze stad. De grootste havenstad met zijn noeste arbeiders. Rotterdam, de stad die het meest leed tijdens de Tweede Wereldoorlog, die van alle Nederlandse steden zijn centrum is kwijtgeraakt en dat verloren hart weer zelf heeft opgebouwd. Daar zit nu de spirit: de Rotterdamse winnaarsmentaliteit. Wil je iets bereiken, dan moet je er voor werken. Gaat iets lastig in het leven, dan ga je niet bij de pakken neer zitten, maar knok je jezelf er door heen. Dat zijn feiten die de gemiddelde Rotterdammer wel weet te benoemen als je naar de Rotterdamse mentaliteit vraagt. Wat minder bekend is, is waar die vechtersmentaliteit nu helemaal vandaan komt. Rotterdam staat ook bekend als vechtsportstad. Rotterdam is een stad die geïnteresseerden in vechtsport veel te bieden heeft.

Daar wil ik jullie inzage in geven. Rotterdam stond en staat bekend als Boksstad van Nederland. Boksen is de sport van de Noble Art of Self defence. Als achtjarig jongetje ben ik ooit met deze sport begonnen en heb er altijd veel plezier aan beleefd. Wat me aantrekt is de geur van noeste arbeid en uren die je als bokser met alle andere beoefenaren afwerkt. Zwetende boksers die series, oftewel combinaties op de handschoenen aan elkaar afgeven. Variërend van een enkele directe stoot, tot afwisselende stoten zowel links als rechts, tot combinaties van twee stoten die je in een bokscombinatie oneindig kan opbouwen. Die boksstoten, bestaande uit de drie bekende boksstoten (de directe, opstoten en hoeken) kan je afwisselend trainen met een partner op de handschoenen als ook voor jezelf in de spiegel of op de bokszak. Deze sport is heel aantrekkelijk om je conditie op te bouwen. Het bekende touwtjespringen en het sparren met je tegenstander om je technieken in spelvorm op elkaar uit te testen is daar een goede gelegenheid voor.

boksen wes3

Boksscholen, waar dan?

Rotterdam heeft veel boksscholen zoals Boksschool Schildkamp in Rotterdam Hoogvliet, waar Regilio Tuur ooit in zijn prille carrière is onderwezen door Ome Jan Schildkamp. Deze boksleraar heeft zich altijd voor de Rotterdamse jeugd ingezet en een jeugdproject opgezet “Stichting Opboxen” om jongeren een tweede kans te geven die vroeger met justitie in aanraking zijn geweest. Veel jongeren hebben via zijn project de weg omhoog gevonden. Hier kan je zien wat sport in maatschappelijk opzicht kan betekenen en hoe een sportschool een netwerkpartner kan worden met andere instellingen als Bureau Jeugdzorg en de Reclassering die zich ook bemoeien met deze jongeren.

In de wijk Lombardijen aan de Laagjes staat de grootste vechtsportschool van Nederland van Kickbokslegende Jan Oosterbaan. Een sportschool-eigenaar die zich al jaren inzet voor de Rotterdamse jeugd en sommigen van hen met de juiste kwaliteit en mentaliteit opleidt tot ware kampioenen. De school biedt boksen, kickboksen, thaiboksen als ook Mixed Martial Arts aan onder leiding van grondexpert Stefan Lems. Oh ja, voor het gemak kan je er ook nog fitnessen. Een toplocatie dus bij uitstek.

In Rotterdam Prinsenland staat boksschool Leon’s Gym van eigenaar Leon Jansen. Een zeer bekende boksfamilie die familie Jansen. Zijn vader Aad, oom Leen en opa Piet Bot zijn Rotterdams trots wat betreft kampioenstitels op Nationaal en Europees niveau. Deze school herbergt de nostalgie van de bokssport als ook de hedendaagse toegankelijkheid voor iedereen die geïnteresseerd is om deze sport te beoefenen. Zeg maar een vertegenwoordiging van boksers uit alle lagen van de maatschappij. Timmermannen en advocaten die daar samen trainen onder toezicht en enthousiasme van zoon Leon en good old vader Aad Jansen. Zie hiervoor ook de reportage van Bogue.

boksen wes2

In de Afrikaanderwijk staat boksschool Boxing’82 van leraar Frans van den Heerik, een ware kampioenentrainer die je de spirit, de techniek en vechtlust bij brengt die je van een bokser mag verwachten. Het zegt niet zo maar iets dat Olympisch afgevaardigden als Don Diego Poeder en Miquel Diaz voor Nederland uitkwamen in 1992 op de Olympische spelen in Barcelona en in die boksschool trainden. Een absolute aanrader om een keer te gaan trainen of om blijvend lid te worden.

Op de Slachthuiskade in Crooswijk staat de boksschool van de familie Dunk, een klassieke boksschool waar het boksen puur en technisch wordt bedreven en wordt gedoceerd door vader en zoon Dunk en zijn trouwe leerling Robert Nokhai. Deze school staat voor technisch en hoogstaand boksen. De school herbergt veel goede wedstrijdboksers, waarvan zelfs twee dames die aanspraak maakten om zichzelf Olympisch te kwalificeren; te weten Marichelle de Jong en Nouchka Fontijn en Hakan Sari, een bokser van Turkse origine met een vechtershart en een sloopkracht waar je u tegen zegt. Mag ik dat zeggen, ja geloof ik. Ik meen dat ik nog voor het kampioenschap van Nederland in 1998 tegen hem ben uitgekomen. De uitslag laat ik even voor het gemak in t midden, ik dank jullie!

Daar ik zelf mijn sporen in de bokssport heb verdiend ben ik mijzelf als vechtsporter verder gaan ontwikkelen in een andere stijl van vechten. Ik ben als beoefenaar bij een stijl uitgekomen die ik nu nog steeds beoefen. Ik heb in deze stijl diverse Nationale als ook Europese titels behaald. Deze stijl is mijn leven en mijn liefde. Ik zal jullie hier eens wat over vertellen.

Wing Chun is een zijstroming van de zuidelijke stijl uit de vechtsport Kung Fu, waarin de nadruk ligt op korte en snelle bewegingen. De stijl vindt zijn oorsprong in één van de Shaolin Kloosters. Dit zijn de kloosters die oorspronkelijk uit China komen waar veel Kung Fu stijlen werden beoefend. Zo als bij veel Oosterse stijlen is er een legende, niet als waarheid maar wel als doorgeef uik. Een mythe blijft hangen zodat de essentie van een vechtstijl wordt doorverteld en blijft behouden
Op een dag was er een getuige van een gevecht tussen een slang en een kraanvogel. Diegene zag dat de slang in cirkels rond de kraanvogel gleed in de hoop een fatale aanval te kunnen doen.

De kraanvogel bleef in het midden en draaide de hele tijd, om zo frontaal tegenover de slang te blijven.
De slang bleef in cirkels bewegen rond de poten van de kraanvogel en ontweek de bekaanvallen om telkens bliksemsnel tot de aanval over te gaan.
Dit gevecht bleef een zekere tijd doorgaan en door observering van dit schouwspel ontstond het vechtsysteem Wing Chun Kung Fu.
Dankzij deze gebeurtenis kreeg men een idee hoe het nieuwe vechtsysteem zou moeten worden ontwikkeld. De beste Shaolin kung fu-systemen legden nadruk op vastgelegde bewegingen en veel krachtgebruik. In mijn ogen te moeilijk en voor ouderen en zwakker aangelegde beoefenaren praktisch niet te doen.

Zo zijn er basisprincipes in het Wing Chun Kung Fu die een beoefenaar moet omhelzen als zijnde zijn eigen ware aard. Dit noem ik de basisprincipes van deze stijl. Ik zal ze in het kort opsommen.

De vier basisprincipes zijn:
Als de weg vrij is, stoot door: Als de tegenstander onze vuisten of wapens niet tegenhoudt vallen we verder aan.
Als de weg niet vrij is, blijf kleven: Als de tegenstander onze armen blokkeert, of op de één of andere manier tegenhoudt, trekken we onze armen niet terug, maar blijven we met een blijvende druk naar onze tegenstander toewerken.
Geef mee: zodra we blijven kleven en de tegenstander geeft een druk in een bepaalde richting, heeft dit een vervorming van onze armen tot gevolg.
Deze vervormingen worden ons aangeleerd, maar worden later instinctmatig.
Als de tegenstander zich terugtrekt, volg hem: Doordat er continu een druk naar voor ontstaat en de tegenstander laat een gaatje in zijn verdediging, schiet onze arm door deze opening naar voor. Daarnaast is het zo dat er in de stijl het spannen en ontspannen wordt getraind, de ontspanning binnen je zelf als beoefenaar ontvang je ook spanning en kracht van je tegenstander. Daarom is het belangrijk om deze facetten ook goed te trainen.

Ik zal de belangrijkste opnoemen.
Bevrijd jezelf van je eigen kracht: Bij elke techniek die we uitvoeren moeten we proberen van zo ontspannen mogelijk te zijn, zonder evenwel druk te verliezen. We moeten ontspannen kunnen bewegen om te kunnen anticiperen op de acties van de tegenstander. Wanneer we te gespannen zijn fungeert die spanning als een rem op ons reactievermogen.
Bevrijd jezelf van de kracht van de tegenstander: Wanneer de tegenstander kracht gebruikt om je te overweldigen, gebruik dan geen tegenkracht, maar leid zijn kracht af. Je mag eigenlijk nooit de kracht van de tegenstander voelen.
Gebruik de kracht van de tegenstander tegen zichzelf: Maak gebruik van de kracht die je tegenstander tegen jou gebruikt. Als je tegenstander jou naar zich toetrekt, gebruik dan die energie als deel van jouw aanval.
Wanneer je aan het voorgaande nog eens je eigen kracht toevoegt, zorgt dit voor maximum effect.

Ik hoop dat ik jullie lezers heb geënthousiasmeerd met bovenstaand verhaal en stap een keer een boksschool binnen. Het Wing Chun verhaal hierboven is een inleiding met bijbehorende principes. Indien je hier meer van wil weten en wil beoefenen neem dan contact met mij op. Ik geef zelf les in dit systeem en kan je de weg wijzen om dit tot je te nemen. Ik gids je 1-op-1 of in groepstrainingen.

Een sportieve groet!

Wie weet tot ziens, tot volgende week lezers!

boksen wes1