Voor de buitenstaander lijkt Rotterdam een groot mysterie. Spookverhalen over hoe gevaarlijk de stad zou zijn worden afgewisseld met afgrijzen over de betonnen grauwe binnenstad. Tot bijna één jaar geleden kon ik de highlights van Rotterdam dan ook slechts samenvatten in Blaak, Hofplein en de Coolsingel. Gebieden die mij jarenlang door Monopoly door de strot waren geduwd. Mijn omgeving reageerde dan ook verbaasd: verhuizen naar Rotterdam? Waarom in hemelsnaam, wat is daar te doen?

Oftewel, aan mij de taak om de stereotypen en vooroordelen over de stad te verkennen. Ik ging op ontdekkingstocht omdat ik wilde weten wat hier gebeurde, waar men danste, waar men zijn of haar koffie dronk. Waar de hippe feestjes zijn, waar je de old school Rotterdammer kan tegenkomen, en wat het betekent om in deze stad te wonen. Eén van die tochten leidde me naar het begin van Zuid, en ineens zat ik op de bank bij RAAF. De sfeer en het enthousiasme die in de ruimte hing werkten zo aanstekelijk dat ik na mijn bezoek direct bij RAAF ‘iets wilde doen.’ Een gesprek, koffie en wat biertjes verder kon ik niet alleen aan de slag als vrijwilliger maar bleek er ook een stageplaats vrij te komen. Sinds die middag ben ik eigenlijk niet meer weggegaan.

Meteen werd ik overvallen door de directheid van Rotterdammers die ik onder andere bij RAAF ontmoette. Ikzelf, net terug van een halfjaartje België waar directheid zo veel mogelijk wordt vermeden, was verbaasd maar blij verrast. ‘Niet lullen maar poetsen’ is een overgebruikt cliché maar daarom niet minder waar. Zo ook bij RAAF. Geen eindeloos gejengel of iets wel of niet moet gebeuren, maar de mouwen opstropen en gáán. Ideeën voor een bingoparty? Binnen no-time is de Arty Bingo Party ontstaan. Of een muziekavond vol Rotterdamse acts? Ineens staan de 010 Sessies op het programma en stromen de aanmeldingen binnen.

Maar wat RAAF nu eigenlijk is? Ik noem het een intiem cultuurpodium, cultureel informatiepunt, dinercafé en ontmoetingsplek in één. Een plek zonder pretentieuze bedoelingen en vooral met liefde voor Zuid. Waar de deur open staat om je op een druilerige of zonnige dag liefdevol op te vangen met een bakkie pleur om je frustraties of belevenissen eruit te gooien, om vervolgens te knallen binnen je werk. Een kleine ambitieuze organisatie met grootse plannen, waar elke dag gewerkt wordt om de Rotterdamse kunst & cultuurscène steeds een stapje verder te brengen, en daar maak ik maar al te graag onderdeel van uit. Inmiddels ben ik overtuigd van de (inner) beauty van Rotterdam en daar heeft RAAF voor mij een groot deel aan bijgedragen.

Ook de voormalig Rotterdam mijdende vrienden hebben de stap gezet om toch eens op bezoek te komen. ‘’Hee, ik wist niet dat het eigenlijk best tof was hier’’. Dat klopt. Samen met een beetje promotie (ik bedoel, in welke internationale must-see-lijsten staat Rotterdam komend jaar niet?) lijkt Rotterdam op te klimmen naar een heuse toeristenstad. Nu nog een muziekpodium dat wel in de top 20 van Nederland staat en Rotterdam staat aan de top.

Mij krijgen ze hier niet meer weg.

Inge Kamps – ex-stagiaire en nu promotie en programmavrijwilliger bij RAAF sinds 2013

1009187_601500083205367_1974936499_o

Aankomende events in RAAF:

010Sessies: NISHE
vrijdag 21 maart
Aanvang: 20:30
Dinercafe open: 17:30
Gratis entree!

Iedere maand organiseert RAAF een Rotterdamse, muzikale 010Sessie! Deze maand is het tijd voor Nishe! Deze Rotterdamse Soul-zangeres die in 2006 haar naam vestigde als frontvrouw van de Nu-Soul act ‘Jagged Soul’ knalt straks van het RAAF.

Roots & Cultures

Zaterdag 22 maart
Aanvang: 20:00
Dinercafe open: 17:30
Gratis entree!

Iedere maand organiseert RAAF samen met ROUTS & ROUTES een avond barstensvol muzikaal talent. Deze jonge artiesten komen van de muziekopleiding van het Albeda College en laten tijdens deze showcase-avonden zien wat zij in huis hebben.

Tijdens de derde editie van Roots & Cultures zullen Nana Fofie & Romeo Boganen optreden. Dit betekent een avond vol met met Pop en Soul-muziek. Komt dat zien en geniet van al dit jonge talent!
raaf header