“Zijn we er toch ingetuind” waren de legendarische woorden van de net zo legendarische verslaggever Herman Kuiphof toen Nederland de WK-finale van 1974 verloor van Duitsland, nadat Oranje al snel op 1-0 kwam.

Aangaande ons bericht over de terugkeer van de Dance Parade is dit een zeer terechte vergelijking die we nu kunnen gaan trekken, want de Dance Parade Oude Stijl zal (onder Aboutaleb in elk geval) NOOIT terugkeren in Rotterdam. We hebben te vroeg gejuicht.

Dit zei burgervader Aboutaleb afgelopen nacht in een interview met de collega Justus Cooiman van RTV Rijnmond. Ik heb voor alle duidelijkheid het hele interview maar eens woordelijk uitgeschreven, zodat ik het letter voor letter goed kan begrijpen.
Hier een deel ervan.

Aboutaleb: “Nou, ik heb aan het begin van de raadsvergadering gewaarschuwd dat de vraag of een evenement veilig kan, dat dit géén onderwerp is van democratische besluitvorming, maar dat dit echt een zaak is van de veiligheidsdiensten. Ook heb ik duidelijk gemaakt dat Dance Parade ‘oude stijl’ gewoon niet meer terugkomt. Motie of geen motie, die komt er gewoon niet. (…) In plaats van zo’n debat voortdurend tégen de burgemeester te voeren in Rotterdam, in de stad, in de gemeenteraad om duidelijk te maken dat men dit graag zou willen, zou je eigenlijk de uitdaging moeten neerleggen bij de sector. Ik zeg nu al een jaar tegen de sector ‘kom maar eens met iets nieuws, iets vernieuwends’ wat de dance-scene in de stad betreft. Ik ben niet tegen dance, maar Dance Parade oude stijl is echt uitgewerkt. Hij is in Berlijn verbannen, is naar Duisburg gegaan en we weten allemaal hoe dat is verlopen. Ook in Rotterdam was de formule al jaren uitgewerkt. Veiligheidstechnisch is de Dance Parade niet meer in de hand te houden. Dus die komt niet terug, dan weet u nu alvast wat ik de gemeenteraad zal opschrijven in een brief. Maar ik sta open voor alle initiatieven om iets nieuws in de stad te beginnen qua dance.”

Cooiman: “Maar Parade betekent een parade, een soort stoet, moet het woord dan worden veranderd? Want als ik u zo hoor dan gaat dat niet?”
Aboutaleb: “Nee. Degene die met een voorstel komt, moet ook kennis nemen van ons veiligheidsbeleid. Daar heeft de raad ja tegen gezegd. Die hebben we met elkaar bepaald. Dus het moet passen in onze veiligheidscontouren van de stad Rotterdam.”

Cooiman: “Oftewel: geen parade, maar gewoon een dansfeest, dat kan?”
Aboutaleb: “Ja, dat kan. Natuurlijk kan dat. Zeer zeker.”

Dit interview gaf Aboutaleb kort nadat GroenLinks-raadslid Arno Bonte, indiener van de motie samen met Robert Simons van Leefbaar Rotterdam, ons op Twitter het volgende had gemeld:

dus niet!

Beste Arno, welke ruimte biedt de motie daarvoor, want ik zie hem niet? En Aboutaleb zo te zien ook niet. Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van GroenLinks en Leefbaar Rotterdam met deze motie, maar zo maak je ons wel blij met een dode mus.

Als ik kijk naar het de herijking van het evenementenbeleid uit 2010 (n.a.v. de rellen bij Hoek van Holland) dan zie ik niet waarom de Dance Parade niet georganiseerd kan worden en waarom een stoet (Dance Parade oude-stijl) een probleem zou vormen.
Het Zomercarnaval is volgens mij ook een stoet, met wagens, muziek en dansende mensen door de gehele stad heen. En los van wat schiet-, steek- en vechtpartijen is dit een zeer gezellig feestje. Voorts lijkt mij het City Racing een veel gevaarlijker evenement met racewagens die met 200 km per uur door de stad heen scheuren en er-zal-verdomme-maar-eens-iets-een-keer-misgaan-nietwaar?
Toch worden beide evenementen probleemloos gevierd en toegestaan.

Thema’s
Volgens het Evenementenbeleid moeten evenementen de stedelijke thema’s representeren. Havenstad, Jonge Stad, Multiculturele stad, een stad die Durft (“Dit kan alleen maar in Rotterdam. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”), Rotterdam Sportstad en Kosmopolitisch, internationaal Cultuurklimaat.

Het lijkt mij dat aan al deze thema’s een Dance Parade ruimschoots voldoet. Meer dan dat zelfs. De opmerking van Josine Strörmann (SP), die overigens voorstemde, dat de Dance Parade vooral voor mensen van buitenaf was klopt als we naar de cijfers kijken. Dit zou een pré moeten zijn om de Dance Parade te organiseren, want dat betekent dat er veel mensen van buitenaf komen (dus ook buitenland) en dat dit een hoog rendement oplevert voor de stad. Mensen van buiten de stad moeten toch eten, drinken en ergens overnachten.

Schermafbeelding 2013-11-13 om 08.57.34

Nieuwe stijl
Er is niks mis met een Dance Parade nieuwe-stijl en je kunt er van alles bij verzinnen en nieuwe concepten erbij doen en weglaten wat niet werkte, maar je kan NIET – ik herhaal NIET – het Unique Selling Point van de Dance Parade weghalen: de vrachtwagens en parade. Dat zou hetzelfde zijn als Sinterklaas zonder Sinterklaas vieren, Oud-en-Nieuw op 23 januari en de City Race zonder auto’s doen maar met skelters.

Veiligheid & kassa
Natuurlijk moet de veiligheid van de mensen voorop staan, maar er hebben zich tijdens de Dance Parade nooit grootschalige geweldsincidenten voorgedaan. Dat het dan misgaat in Duisburg is geen reden om het in Rotterdam dan maar niet meer te doen.
De Street Parade in het Zwitserse Zürich vindt ook nog altijd plaats. Het enige noemenswaardige incident daar (volgens Wikipedia) is dat een man die van een toiletgebouw afklom de regenpijp op een slapstick-manier verwoestte. Nog interessanter is te lezen dat in 2008 de organisatie een budget van 1,2 miljoen Zwitserse Franc had (bijna 1 mln euro), terwijl er door de bezoekers 150 miljoen Franc werd uitgegeven: zo’n 120 miljoen euro! Zo’n 150 euro per persoon dus. Kassa Zürich!

Het is treurig om te constateren dat bij de burgemeester er per definitie niet te praten valt over een Dance Parade oude-stijl met trucks door de stad heen, vooral omdat het besluit daartoe is ingegeven door het falen van de burgemeester zelf en de zogenaamde veiligheidsdiensten waarachter hij zich nu al jaren verschuilt. Het Hoek-van-Holland-drama wordt dan ook nog altijd onterecht gebruikt om de Dance Parade te slachtofferen. Want waarom alleen de Dance Parade en bijvoorbeeld niet het Zomercarnaval?
Willekeur ten top en daarbij getuigt het van een totaal gebrek aan DURF.

Het thema Stad die Durft met de gevleugelde uitspraak: dit-kan-alleen-maar-in-Rotterdam-en-zoiets-heb-ik-nog-nooit-meegemaakt komt hiermee in een totaal ander daglicht te staan. Maar hij is waar, want alleen een hele domme stad slacht zijn kip-met-de-gouden-eieren en dat kan blijkbaar alleen in Rotterdam.