Attenooie, over twintig jaar zijn er 9 miljard mensen op deze aardbol. En ja, die kunnen met gemak gevoed worden door een andere grondhouding aan te nemen. Maar dan dienen we wel goed te luisteren naar mensen als Peter Diamandis: schrijver van het boek ‘Overvloed’. Oplossingsgericht denken over onder meer de voedselschaarste, nieuwe vormen van energiewinning en robottechnologie.

In Tegenlicht verkondigt Diamandis zijn ideeën en visie over deze aspecten. Zijn Singularity University -gevestigd in Silicon Valley (USA)- is de kraamkamer voor oplossingsgericht denken. Bevolkt door mensen met concrete vooruitstrevende ideeën die de wereld daadwerkelijk kunnen veranderen. Peter Diamandis is ambassadeur van dit laboratorium. Rotterdam bezit sinds dit jaar een vestiging van deze universiteit.

Waarom krijgen wij in de media altijd en overal hetzelfde vaak non-nieuws over Geer en Goor? Ik zou graag geïnformeerd willen worden over de vorderingen van deze fantastische club mensen. Het NOS dient er een correspondent neer te zetten. Elke dag een bericht uit Silicon Valley en de Singularity universiteit! Wisten jullie trouwens dat er voedsel gewonnen kan worden in de woestijn door zoutwater zoet te maken door middel van zonne-energie. Geweldig toch!

Maar er is méér, veel meer. Wat te denken van een app die elke dag en elke minuut je temperatuur meet, waardoor je de huisarts kan inschakelen als je je even niet lekker voelt? Ook voor het ontdekken van kanker in een vroeg stadium bestaat een app. Voor elk probleem is een passende oplossing, van waterstoftechnologie tot mobiliteit. Ook een pracht uitvinding. Weg met de uitstoot van Co2, we stappen over. Het kan! Waarom niet met het volle gewicht ingezet door Nederland?

We zijn wereldkampioen vingertje heffen wanneer het mensenrechten betreft. Maar als het om het voortbestaan van de wereld gaat duikt men links of rechtsom weg en hoor je nagenoeg niks van de krotenkokers uit Den Haag.

Maar kom op hé!

Shell zou zich diep moeten schamen, zich moeten inspannen en volop willen investeren in schonere vormen van energiewinning zoals de waterstoftechnologie. Voeg daarbij een team van verslaggevers en politici om het er gezamenlijk uit te trekken! Geef het voorbeeld en participeer!

Wacht.

Hoor ik daar Gerard Joling?

‘Wel lekker toch?… overal hetzelfde nieuws!’

Latest posts by Ton Zandboer (see all)