Afgelopen dinsdag ben ik uitgenodigd door de wijze heren uit het Oosten. Die wijze heren zijn het bestuur van twee voetbalbolwerken in het oosten van het land. Respectievelijk Go Ahead Eagles, waar ik zelf in het seizoen 2001/ 2002 speler van het eerste elftal was en FC Twente, de club waar mijn oom Kick ruim tien seizoenen de centrale man op het middenveld was en de lijnen uitzette. Dat zit in de familie, mensen die me kennen weten waar ik op doel. Koekoek!

6twente

Het idee er achter was dat dit een leuk dagje op stap zou zijn met mijn zoon Eagan van 11 jaar. Altijd leuk als je vader door heel het land voetbalcontacten onderhoudt en dan wordt uitgenodigd om in de keukens van andere betaald voetbal organisaties te kijken.

Dat vond hij ook, hij heeft de dag van zijn leven gehad. Hij is op plekken in het stadion geweest waar niet iedereen mag en kan komen. Wij zijn langs de fanshop geweest van FC Twente, ik kreeg pijn in mijn ogen als Feyenoord-supporter. Die pijn in mijn ogen werden later tranen. Ik heb fanartikelen in Enschede gezien die in het aanbod van Feyenoord niet eens voorkomen, laat staan dat we er als supporter weet van hebben.

Voorbeelden? Komen ze. Babyartikelen, maar dan niet twee of drie dingetjes van slabbetjes en speentjes met logo voorzien, maar hele baby-uitzet-spullen van babypoeder tot nagelschaartjes tot tekentafeltjes voor de kleintjes afhankelijk van lengte en verstelbaar naar gelang de groei van het kind. Dat zijn dan hele grote kinderen in Tukkerland. Het is een illustratief voorbeeld dit.

3twente

Feyenoord is in commercieel opzicht een volwassen baby met een verouderde box, dat wat de Kuip heet. Ik meen dat je je baby ook geen over-de-datum-babyvoeding geeft, maar elke week weer nieuwe koopt? Zo is het ook als er zeven decennia voorbij trekt met een stadion: vernieuwing ist gewunscht. Doe je dat niet, dan is het keiharde achteruitgang. Ook wat betreft de commerciële explotatie en de vele mogelijkheden die een nieuw stadion te bieden heeft. Nou en of, dat heb ik gezien!

Van de mooiste luxe kleedkamers, arbitragekamers, videozalen, kinderspeelhoeken voor de sponsoren waar een gediplomeerd pedagoog op de kleintjes let, tot uiterst luxe congreszalen en bussinesunits waar de koninklijke familie zich ongemakkelijk bij voelt, zo mooi en luxe. Ja, die krantenjongen uit Twente die we in de regio Rijnmond beter kunnen aanheffen als meester Munsterman, heeft de Twentse kinderen goed onder zijn hoede genomen en ze goed opgevoed. In 2003 nog bijna failliet en nu binnen tien jaar, zeker in commercieel opzicht, de grootste club van Nederland, ja ons Feyenoord, voorbijgestreefd.

U begrijpt mijn tranen nu? Juist ja, we zijn een paar keer blijven zitten: Feyenoord we staan stil!! De Kuip is mooi, maar kan veel mooier aangekleed worden. Bij FC Twente is het stadion een bedevaartsoort, alles ademt en ruikt voetbal en daar wordt de supporter werkelijk geëerd. Supportersmuren, ooit van gehoord? Ik nu wel na afgelopen dinsdag.

7twente

Van herdenkingsbeelden van slachtoffers van de vuurwerkramp in 2000 tot de omgekomen bouwvakkers in juli 2011. Maar iedereen die liefde heeft voor de club kan voor twintig euro zijn naam laten graveren in een steen en vereeuwigd raken met dat wat clubliefde is. Een fundament dus vanaf de grond. Waarom potverdomme niet bij ons in de Kuip? Het stadion in Twente is gedecoreerd met spelers en hun prestaties, door middel van schilderijen, doeken en audio visuele vormgeving en noem maar op!

Het komt erop neer dat ze bij FC Twente zowel de spelers als ook de supporters eren, die zijn nadrukkelijk met elkaar verbonden. Dat zie ik veel minder terug bij ons Feyenoord. Laten we zeggen die droeftoeters van het bestuur zitten lekker op hun eiland en doen geen enkele moeite, ze vinden het wel best. Als ze de macht maar kunnen behouden, beetje type Assad.

Snel ingrijpen is noodzakelijk, want onze club gaat naar de klote en we missen bakken vol geld met bijvoorbeeld merchandising. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, dat principe heerst bij FC Twente, maar wel met marketingstrategen die de merknaam volledig benutten. Ik voel die representatie niet bij het Feyenoord-bestuur en wat is er een immense afstand tussen ons bestuur en wij Feyenoorders. Als kapitein van het schip hebben we een tennisser van het niveau Stormvogels Telstar, bepaald geen trekvogel, meer een dooie mus.

Kijk, zo’n mooie dag die ik mijn zoon wilde geven is uiteindelijk ook gelukt. Gelukkig maar, tranen in mijn ogen van zoveel kindervreugde, maar ook van verdriet daar Feyenoord is blijven hangen in zijn eigen machtsvacuüm, dat wat incompetent bestuur heet. Dat maakt het speciaal. Ik zeg altijd maar tegen mijn zoon: “Het is een zegen en voorrecht om op die leeftijd die inzage al mee te krijgen. Het is mijn bedoeling om een leuk dagje uit te combineren met het educatieve voorrecht om je te ontwikkelen tot een groot voetballer, zoonlief.” Dank je FC Twente dat je hem volgt bij zijn club Xerxes, slaap maar lekker door Feyenoord. En maar zeiken dat Fer, Castaignos en weet ik veel wie voor het Oosten kiezen. Ik begrijp nu waarom.

Ik zeg altijd maar als je de kwaliteiten hebt om als voetballer te slagen, ga daar eerst voor. Die kwaliteiten krijg je toch mee van boven, of door de genen die je zijn meegegeven. Niet iedere boerenlul kan voetballen. Mijn zoon Eagan Nesta kan een behoorlijk balletje trappen zowel met het linker- als rechterbeen. Wat zijn vader goed met zijn handen kan, schrijven en knokken, kan zoonlief met zijn voeten. Met andere woorden: ga voor je ontwikkeling als voetballer en probeer te slagen. Supporter worden kan je altijd later nog, zie je vader, die midden dertig is en een behoorlijk bekende schreeuwlelijk geworden is op de tribunes. Wel een kritische overigens.
Wees loyaal en steun de club, maar laat je niet in de maling nemen. Ik doe van me spreken door middel van columns op internet, dat wat blogs heet. Op naar de 500 likes, ongekend in Nederland en daarmee de succesvolste blogger van Rotterdam en Nederland.

Dat wat ik mijn zoon wilde meegeven, wil ik ook met u delen, we hebben er recht op. Ik dank u allen lezers voor die waardering. Over vocale kwaliteiten gesproken, join da KoeKoeksKlan, volg en lees liever de KoeKoek die Wesley heet dan een misplaatste trekvogel als Mark Koevermans die ongeschikt is voor ons Feyenoord. Steh upp if vur Feyenoord bint!!!

11twente