De zin ‘maak je opleiding af, want dan heb je tenminste je papiertje’ roep ik hierbij uit tot het meest overschatte advies in deze tijden. Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik die zin naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen, had ik geen HBO-opleiding nodig in eerste instantie. Ik ben namelijk al zeven jaar bezig met mijn studie journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Acht jaar wanneer ik mag afstuderen. A-C-H-T. Dat is zo lang dat zelfs mensen met een levenslange celstraf zouden zeggen: “Shit is lang man”. Maar waarom in godsnaam een diploma willen als er überhaupt geen werk te vinden is?

Bij gesloten beroepen is het logisch dat een diploma vereist is. Ik moet er niet aan denken mijn fysiotherapeut zijn beroep kan uitoefenen, omdat hij nou eenmaal zo zichzelf kon zijn met boetseerklei tijdens handvaardigheid. Papieren wil ik zien, vriend. Tegenwoordig kan iedereen ‘how to massage a twisted knee’ intikken op Youtube.

Maar voor een open beroep als journalistiek is een diploma tegenwoordig je reinste tijdsverspilling. De markt ligt momenteel dermate op z’n gat dat bij enkele tijdschriften zelfs bezuinigd wordt op de hoofdredacteur. Dan kun je met je diploma in je mond radslagen doen wat je wil, er is amper werk. Daarom studeer ik niet om redenen die misschien vijftien jaar geleden konden gelden, maar meer omdat ik anders een schuld heb ter waarde van een BMW 3-serie. Met een diploma op zak houd ik het tenminste bij een bescheiden Renault Clio.

Ben je lekker eigenwijs en wil je toch een poging wagen? Dan maak je de meeste kans als de volgende drie termen binnen jouw straatje passen: schrijftalent, lef en netwerk. Uiteindelijk zijn deze eigenschappen de belangrijkste vereisten voor dit vak, met of zonder diploma. Dus werk aan je schrijfvaardigheid. Toon schijt en loop willekeurige redacties binnen.
Bluf jezelf naar een stage en overtuig ze gaandeweg van je potentie. Geef je toekomstige werkgever de kans om jou een kans te geven!

En terwijl jij dat doet, probeer ik mijn luiheid te rechtvaardigen en tegelijkertijd mijn schuldgevoel weg te janken. Succes.

Latest posts by Farbod (see all)