De druk is van de ketel want mijn kerstkaart is verstuurd. Niet zo flashy als die van Kim K. en haar familie maar zeker uit een net zo’n goed hart afkomstig en nog belangrijker: naar de allertofste en meest belangrijke personen van deze hele aardkloot: mijn ouders. De enige die een kaart van mijn hand ontvangen, een kaart waarin mijn broertje en ik de hoofdrollen vertolken. Want fotokaarten zijn awesome!

Nu het einde van het jaar bijna in zicht is, kabbel ik rustig de laatste weekjes door. Beetje werken, beetje feesten, veel lekker eten en nog meer wijntjes drinken. Mocht je je toch nog vervelen op de vooravond van Kerst, dan is het superleuk om de laatste kerstinkopen in de stad te doen, om vervolgens even koers zetten naar de Witte de With en bij Showroom MAMA naar binnen te stappen. Remty Elenga is daar nu te bewonderen met haar nieuwste project The Standees. Als je door menig Instagram-account scrolt, kom je veel selfies tegen van mensen met hun favoriete filmster. Ze staan dan voor een zogenaamde Standee, bijvoorbeeld in een Pathe-bioscoop. Een grappige contradictie want The Standees is geïnspireerd door de filmindustrie en het sterrendom. Daarmee laat het juist het isolement van deze Hollywoodsterren sterren zien. Allemaal samen in een geënsceneerde wereld, dolend door hetzelfde hotel. Doordat de hoofden van de Standees op een menselijk lichaam zijn geconstrueerd, wordt het heel levendig en het echte gevoel van een hollywoodfilm is, esthetisch gezien, perfect nagebootst. Deze short van ongeveer twintig minuten is zeker de moeite waard om te bekijken.

foto3
foto2

Redefining what matters
Een deurtje verder – ook in Showroom MAMA – kom je terecht in een ruimte waar mental coaches via een beamer ‘de-weg-naar-succes’-formules verkondigen. Claire van Lubeek heeft onderzoek gedaan naar een aantal succestheorieën via internetfilmpjes. De uitkomsten hiervan zijn te zien in Redefining What Matters. In dit project komen beeld, geluid en omgeving samen en ervaar je de uitkomsten van dit onderzoek vanuit een massagestoel waar je in neerstrijkt. Grappig is dat de mensen die buiten langslopen je helemaal zen zien liggen in die stoel terwijl je zelf ligt te luisteren naar motivatiespeeches. Vragen als: ‘What is expected from you,’ ‘what is it that you want to accomplish,’ ‘are you on top of your game,’ en ‘do you pursue your ambitions,’ zijn de dingen die ter ore komen en voor mij persoonlijk misschien wel invulling geven voor mijn goede voornemens van 2014. I got some work to do!

*beide projecten zijn nog t/m 12 januari 2014 te bewonderen in Showroom Mama

Latest posts by Marleen (see all)