Zo nat word ik meestal niet van een nieuw jaar. Afgezien van de keren dat deze jaarlijkse knalfuif op de Erasmusbrug in het water is gevallen. Op meer nattigheid dan regen hoef je met oudjaarsavond meestal niet te rekenen. Tegen de tijd dat je de voordeur binnen strompelt, zijn je nieuwjaarsvangst en jij waarschijnlijk niet eens meer in staat je van het zorgvuldig uitgekozen feestpak te ontdoen. Na een kortstondige nieuwjaarsduik in bed, is het weer tijd om je beste wensen te verspreiden over familie en andere verplichte nummers. Weinig tijd voor nattigheid.
 
Songkran1

Drie dagen doorweekt het nieuwe jaar vieren is dan ook een geheel nieuwe ervaring. Lowlands watergevecht 2012, eat your heart out. 13 april 2013 ben ik getuige van het grootste watergevecht dat ik ooit heb meegemaakt. Vanaf die dag is heel Thailand voor drie dagen een slagveld van waterpistolen, tuinslangen en emmers ijswater. Het nieuwe jaar wordt gevierd met een landelijk waterfestival, oftewel Songkran.

Ik maak het driedaagse watergeweld mee in Bangkok. Één stap buiten mijn hostel en ik word aangepakt door het Thaise terreur. Naast water wordt iedere voorbijganger besmeurd met een pap van talkpoeder gemengd met water. Vooral mannen zijn met dit goedje in de weer om aantrekkelijke vrouwen aan te raken en witter te maken. Probeer ik iedere zonnestraal te vangen om bruin geblakerd thuis te komen, in Thailand behoort een witte huidskleur tot het schoonheidsideaal.
 
Songkran3

Aangekomen in Kanchanaburi, een klein plaatsje ten westen van Bangkok, is het feest drie dagen later nog in volle gang. Sommige plaatsen kunnen geen genoeg krijgen van de waterpret en laten het feest een week lang doorgaan. Hoewel de waterwaanzin er niet minder is, de massa misdragende toeristen ontbreekt. Hier verloopt Songkran dus een stuk gemoedelijker. Van uitgaan hebben de Thai’en geen pap gegeten, maar spetterend het nieuwe jaar inluiden gaat ze goed af!

Latest posts by Emily (see all)