We hebben een nieuwe schrijver. Ronald Klootwijk. Volg hem op Facebook, dat doen wij ook. Zo zijn we hem op het spoor gekomen, waar hij regelmatig uitblinkt in – volgens ons – zeer grappige stukjes tekst, bespiegelingen en andersoortige woordkunsten. Vanaf nu regelmatig bij ons op Bogue te lezen.

Mocht Feyenoord landskampioen worden dit seizoen zou het op zijn zachtst gezegd vreemd zijn als de Rotterdammers de schaal in de Arena uit handen van Frank de Boer zouden ontvangen. Alle betrokkenen die hebben geholpen bij de succesvolle reanimatie van het Schieblock zullen afgelopen woensdag echter een vergelijkbaar gevoel gehad hebben. Het Schieblock heeft namelijk de Publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs 2013 in de categorie Transformatie gewonnen. Het ironische is dat deze prijs in het leven is geroepen door de Gemeente Rotterdam. Jawel, diezelfde gemeente die in samenwerking met bouwbedrijf LSI de ontstane bedrijvigheid en cultuur aldaar wil elimineren en transformeren naar veel hogere huurinkomsten, op wat voor manier dan ook.

Het mag dan zo zijn dat de initiatiefnemers en ondernemers van het Schieblock in haar huidige vorm wisten dat er een dag kon komen waarop zij het veld zouden moeten ruimen, maar dan wel met goed onderbouwde argumenten en plannen van de tegenpartij. En die zijn er niet. Leegstand verplaatsen is immers geen verrijking of verbetering van de stad. Het grootste probleem zit hem simpelweg in het volgende verschil: de huidige huurders denken en werken met hun hart en in culturele waarden, terwijl Luc Smits en de Gemeente Rotterdam simpelweg in zakelijke belangen denken (lees: geld).

De kloof tussen het oude- en nieuwe denken, geld tegenover culturele waarde, zal onoverbrugbaar blijven zolang de machtsposities bij bouwbedrijven en gemeentes bekleed worden door mannen van middelbare leeftijd die vastgeroest zitten in hun ouderwetse materiële denkpatroon.

Het zou mooi zijn als Luc Smits eens in de spiegel zou kijken en zeggen: “Geld heb ik al meer dan genoeg, laat ik een voorbeeld stellen, met minder winst genoegen nemen en met mijn zakelijke kennis proberen om in samenwerking met de huidige ondernemers het Schieblock nog bruisender te maken dan het al is”.

Vervolgens zou de heer Karakus hetzelfde moeten doen:” Laat ik bovengronds nou geen Blunder begaan en deze subsidieloze ondernemers steunen en hen betrekken bij toekomstige plannen rondom het Schieblock”. Als de hoge heren die omschakeling naar het nieuwe denken zouden maken dan komt het vast goed.