De Rotterdamse schone is opgegroeid met jaren 60 muziek, hete ambacht van beats maken heeft ze onder de knie en daarnaast stromend Van Klaveren (van Bep ja) bloed door de aderen. Vanaf vandaag staat haar nieuwe EP Lonely Dancer online dus maak kennis met elektronisch singer-songwriter Nelle!

Hi Nelle, vertel eens wat over jezelf!
Ik maak muziek als Nelle (spreek uit: Nel) en ben op de middelbare school al begonnen als singer-songwriter. Ik pakte gewoon m’n gitaar, ben gaan spelen en eigenlijk wilde ik altijd gitarist worden in een rockband. Ik heb altijd van rock muziek gehouden en ben opgegroeid met veel jaren 60 muziek, americana en Amerikaanse singer-songwriters zoals Neil Young. De gitarist van de Red Hot Chili Peppers, John Frusciante was echt mijn held. Ik wilde hem heel graag zijn maar dat is niet gelukt haha! Toen ik eenmaal ging studeren ben ik een muzikant-producer opleiding gaan doen.

Produceren is wel iets heel anders dan muziek maken met je gitaar…
Dat klopt, de eerste twee jaar ben ik me heel erg gaan focussen op songwriting en zingen. Op school zat ik met heel veel DJ’s en producers en door hun ben ik ook zelf beats gaan maken. Ik heb de basics geleerd van produceren en dat is eigenlijk steeds verder gegaan. Als afstudeerproject heb ik mijn eerste EP gemaakt, allemaal elektronisch. Toen ik was afgestudeerd wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest doen. Je hebt dan wel je connecties maar ik was ook niet echt een hiphop producer of een echte dance producer. Toen ben ik gewoon verder gegaan met produceren en ben in mijn homestudio in mijn slaapkamer dingen gaan maken. Ik heb alles gepakt wat ik in huis had zoals percussies, synths en veel dingen met gitaar ook. Het zijn nog wel echt singer-songwriter liedjes maar dan gemixt met elektronische muziek en beats.

Wat is er uit al dat werk voortgekomen?
Dat is de EP Lonely Dancer geworden. Ik had al drie singles uitgegeven met videoclip welke onderdeel zijn van de EP welke in totaal uit 8 nummers bestaat.

Wat is de gedachte achter de EP Lonely Dancer?
Ik was heel erg geïnspireerd door het nachtleven. Niet zozeer de feestjes maar meer de sfeer van de nacht, dansende mensen en hoe mensen zich helemaal laten gaan. De titel Lonely Dancer is vernoemd naar een man die ik gezien heb en er zijn vast wel meer die hem kennen. Hij staat heel vaak in Worm, Rotown of festivals en gaat dan helemaal los! Hij is in z’n eentje maar hij staat er toch te dansen. Ik vind dat zo tof, mensen die schijt hebben aan iedereen en gewoon hun eigen ding doen. Deze lijn heb ik verder getrokken in de rest van mijn EP. De nacht en de vreemde mensen die naar buiten komen. Daarnaast heb ik alles thuis opgenomen in m’n slaapkamer met een gitarist die ook producer is. De demo’s klonken heel intiem maar samen met hem is alles uitgegroeid en zul je veel disco en house invloeden horen.

Bij Lonely Dancer zag ik eigenlijk een stripper voor me!
Dat is grappig dat je dat zegt want dat was ook wel een beetje de inspiratie. Op een gegeven moment had ik een titel en dan ga je daaromheen meer verzinnen in de tekst. Toen zag ik inderdaad ook een stripper voor me. Het heeft een soort zelfde triestheid maar ook weer iets tofs en krachtigs.

Ik zag dat je video’s een soort loop zijn, hoe dat zo?
Twee vriendinnen van een vriendin van mij waren onlangs een productie bedrijf begonnen A Small Production Company en ze zijn ook fotografes dus kijken heel erg naar beeld. We wilden eerst hele videoclips maken maar we hadden zoiets van… Als je het op internet gooit en mensen kennen je niet dan kijken ze toch niet een hele clip. Toen hebben we samen het concept bedacht dacht we een paar hele sterke beelden schieten en deze achter elkaar zetten als een soort sfeer.

Ik ving ergens de mythe op dat je de kleindochter bent van Bep van Klaveren?
Haha dat verhaal is een heel eigen leven gaan leiden! Mensen vinden dat zo tof dat ze daarmee aan de haal gaan. Bep van Klaveren is de oom van mijn vader, ik ben dus een achternichtje. Het is familie en het zegt ook iets over mijn roots, hoop ik.

Laat Nelle je meevoeren in de nacht met haar nieuwe EP Lonely Dancer! Vanaf vandaag gratis te downloaden via Bandcamp, online luisterplezier op haar Soundcloud en te streamen via Spotify. Vang hieronder een glimps op van haar single ‘Kids’ welke natuurlijk ook onderdeel is van de EP!


NELLE–KIDS