“WTF! Een fotorubriek? Wat krijgen we nou? Gaat Bogue terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw ofzo?” Jawel is ook zo, niks mis mee toch en trouwens de geschiedenis herhaalt zich. Zal ik aantonen middels plaatjes uit het verleden die een tijdsbeeld weergeven en hun weerslag vinden in de actualiteit. Dit zijn uiteraard niet zomaar plaatjes maar plaatjes met een verhaal. Niet dat ik het altijd erbij zal vertellen. Immers je moet de foto wel de foto laten. Soms zoals vandaag met een thema (kapper) maar vaker ook niet.

Niet te veel lullen laat de (willekeurige) beelden maar spreken. Sport, sex, drugs, muziek, Feyenoord, Sparta, politiek, Rotterdamse schrijvers, mode noem maar op; van alles door elkaar of juist bij elkaar. Kleine vingerwijzing, datum en jaartal erbij, dat is het. Rotterdam dient hierin bij voorkeur leidraad te zijn. “Nou ben benieuwd Ton Zandboer, vind alles best zolang jij maar geen stukjes meer schrijf want o…o…o! Vooruit dan maar, lets rock and roll, kom maar door met je kiekjes.”

Het is het jaar 1962 in Teenerkapper aan de Mariniersweg te Rotterdam. Vrouwen mochten naar binnen, geen lange wachttijden en de Coca Cola was niet gratis. Naar de kapper gaan we allemaal. Weten we het nog vroeger als kleine jongen of meisje? De naar tabak ruikende vingers van de dienstdoende kapper op de hoek. Het akelige geluid van de tondeuse en na afloop met je koude hoofd over straat; kijkend in de etalageruit, daar liep je. Zaterdag weer voetballen, je was sneller want je was naar de kapper geweest.

1.

Als je iets groter was, deed je mee met de trends. Deze mijnheer liet een kapsel knippen genaamd de ‘Twist’. Het jaartal is 1962 uit de vorige eeuw wel te verstaan. Het kapsel werd vernoemd naar de in die dagen populaire dans  ‘de twist’: “Come on lets twist again, like we did last summer!”
2. Zandvoortse kapper vindt haarstijl Twist uit Datum 4 januari 1962

Kwam je als jonge adolescent bij de kapper dan las je de Lach: een tijdschrift met dames erin met een hoog ruk gehalte, nou ja lezen vooral kijken dus. En rukken ja tuurlijk hé hé.

1968: Alle moderne kappers eat your heart out.
4. Free Hair Style bij kapper Mario Datum 3 september 1965

1956: Kapper in Jodenbreestraat in Paramaribo.
Kapper in de Jodenbreestraat in Paramaribo Datum 1 oktober 1955

1969: Naar de kapper de man met het langste haar van de Nederlandse zanger Wally Tax van de Outsiders moest eraan geloven. Zal wel iets met een platencontract te maken hebben gehad. Een regelrechte schande was het lange haar van Wally.
6. TV-programma Twien. Solozanger Wally Tax laat lange haren afknippen Datum 5 december 1967

Latest posts by Ton Zandboer (see all)