Nog een goede week, dan stap ik het vliegtuig in en spring ik er boven Sumatra uit in mijn afritsbroek en mijn insecten-beschermende sokken gemaakt van giftige krultang-planten uit Zambia. Tikkertje spelen met een blaaspijp en een pijl besmeurd met gif van een zeldzame groene poelkikker. Kogelstoten met bloedzuigers en kleien met olifantenstront. Hartstikke leuk, maar je moet je wel een beetje voorbereiden. Inentingen bijvoorbeeld.

Ik heb zeven maanden in Thailand rondgelopen, dus voor de ergste ziektes ben ik beschermd als een penis in een dubbel gevoerde condoom. Toch moest ik nog even langs de Travel Clinic, want in Sumatra vliegen malariamuggen. Nu hoor ik mensen weleens klagen over muggen in Nederland, maar als je die krengen met malaria-angels ziet, dan wordt je helemaal woest. Tering beesten. Ik heb het niet op medicijnen, ik neem nog geen paracetamol als ik wakker ben geworden onder een heftruck. Nu schijnen malariatabletten genaamd ‘Lariam’ nogal heftige bijwerkingen te hebben; psychoses, depressie, slapeloosheid en haaruitval. Fijn. Ik wil eerst uit mijn huidige psychose komen voor ik een nieuwe neem, een psychose is geen flippo die je dubbel wilt hebben. Een depressie zit ik ook niet echt op te wachten, depressief zijn vind ik sowieso een beetje 2012. Slapeloosheid is alleen prettig als je het kunt instellen in het weekend en haartuitval wil ik alleen als het tussen mijn billen is.

Goed, zijn er nog andere opties? Ja, ‘Malarone’. Iets minder heftig qua bijwerkingen, doe mij die maar. Nu adviseren zowel de GGD als de Travel Clinic, dat je in sommige gebieden waar malaria heerst pas tabletten hoeft te slikken als je daar langer dan drie dagen verblijft. Hé? Werken die muggen met een wekkertje dan? “Nee ik prik hem nog niet, hij is er pas drie dagen.” Antwoord op deze vraag luidt: “De medicijnen zijn nogal heftig, dus als je maar een aantal dagen blijft is het risico niet groot genoeg om medicijnen te slikken.” Wat een onzin, malaria is malaria toch? Of je nu de eerste dag in je streekballen wordt gestoken of pas na een maand, zwellen zullen ze! Nu kosten die pillen nog klauwen vol met geld ook. Iedere keer dat zo’n mug met een angel in je prikt, zuigt hij een fortuin uit je bloed.

Ik vraag bij de Travel Clinic overigens gelijk even wat het heftigste beschermzalfje is tegen muggen, in Nederland: zalf met 40% Deet. Als ik vraag of dat genoeg is, krijg ik dit antwoord: “Ja hoor, je hebt ze ook met 50% Deet, maar dat spul bijt door plastic heen en kan bijvoorbeeld je bril beschadigen. Pas ook op in je gezicht, want als het in je mond komt kun je tijdelijk niet meer ademen.” Nou, te gek! De jungle in en niet meer ademen als je per ongeluk met je arm langs je mond veegt. Doe mij gelijk een slokje accuzuur als we toch bezig zijn. Ik vraag ondertussen ook maar even wat malaria precies doet als je er niet tegen beschermd bent, want als het een beetje buikkramp is laat ik alle beschermmiddelen voor lief. Het antwoord: “Je bloed wordt verziekt door een parasiet waardoor je bijvoorbeeld in een coma kan raken.” Muggen, wat een tering beesten!

Latest posts by Kaj (see all)