Oudere mensen die hardlopen, het lijkt wel een hype. Als je niet hardloopt, dan ben je als een fatsoenlijk sprekende vent in een bouwkeet. Je ziet ze in groepen voorbij komen, als een kudde bejaarde prairiepaarden. Dwars door het Kralingsebos en alle parkjes die Rotterdam rijk is. Hijgend en kuchend als een koffiezetapparaat met hartproblemen. In die strakke pakjes, waardoor je geslachtsdelen van een kilometer of tien afstand al kunt inschatten op vorm en grootte. Met beknelde bloedvaten, als een Obesitas patiënt in een Fiat500. Het lijkt een laatste gevecht om jong te blijven, om de strijd aan te gaan met cellulitis die benen er laten uitzien als gesmolten pakken boter. En ook op de fitness zie je ze steeds vaker. Zo’n oude man met spataderen en hoog opgetrokken sokken, tussen allemaal wilde jonge anabolen-boomstammen, als een verkouden marmot tussen goed uitgeslapen sabeltandtijgers.

Persoonlijk vind ik dat je dat niet meer moet willen. Dan heb je eindelijk pensioen, mag je eindelijk een beetje achterover hangen en dan ga je nog wild zitten doen. Onder het motto: beter later dan nooit. Massaal worden er bij sportwinkels schoenen aangemeten, die de ingezakte voetjes moeten opvangen bij iedere tik die ze te voorduren krijgen. Het is natuurlijk hartstikke goed dat je een beetje fit wilt blijven, ook op latere leeftijd, maar doe dat dan met masturberen. Ik zou het wel weten op die leeftijd. Ik boek een cruise, ga in de zon zitten, neem een flinke stapel kaarten mee en ga me bezatten met een fles cranberrysap. Dan ga je jezelf toch niet zitten uitsloven in een park en rek en strek oefeningen doen alsof je een Chinese balletdanseres bent?

Als je jong bent heb je het idee dat je constant moet meedoen met hypes, dat je er in de zomer goed uit moet zien op het strand en ben je altijd bezig met wat anderen van je vinden. Vermoeiend is dat, wat zou het toch fijn zijn als je daar niet meer mee bezig hoeft te zijn. Daarom lijkt het me zo heerlijk, dat je op een leeftijd komt dat zulke dingen niet meer zo belangrijk zijn. Dat je alles wel een beetje gezien hebt. Lekker met je spataderen, je te dikke buik, je sigaret, je kunstgebit en je wilde haar op een terras gaan zitten. Niet op te hoeven staan om naar het toilet te gaan en gewoon lekker in je broek plassen, omdat je toch impotent bent. En ondertussen om je heen kijken, naar jonge mensen die zich nog moeten uitsloven met het idee: die tijd heb ik al gehad!

Latest posts by Kaj (see all)