Ik sprak Mariana (53) in Café Americain in Amsterdam. Een leuke open vrouw. Zelfbewust, maar zonder een spoor van kapsones. Rotterdamse dus. Wel geboren in Schiedam, maar dat zijn ook Rotterdammers. Als achttienjarig meisje begon ze op kantoor bij de ECT in Rotterdam-Zuid. Ze had een avontuurlijke geest en was vaak te vinden in het uitgaansleven op het Stadhuisplein. “Ik had het daar prima naar mijn zin. Door on-toevallige ontmoetingen belandde ik in Café Timmer dat om 22 uur al sloot, waarna de kunstenaars-clientèle zich zigzaggend verplaatste naar Café de Schouw. Ze stonden daar met dames op de barkrukken te dansen tot ze bij zonsopgang naar hun atelier snelden om schilderijen te maken. Die nog dezelfde dag, in natte staat, bij de BKR (de Beeldende Kunstenaars Regeling) werden binnengesjouwd. Zo ongeveer ging het.”

Mariana raakte bevriend met kunstenaars als Cor Kraat, Hans Citroen, Jules Deelder en Gerard Cox. Niet door verhelderende gesprekken met haar kunstenaarsvrienden, maar door een opmerking van een zeventigjarige man die zij ‘butt naked’ in de sauna ontmoette. Zo ontstond bij haar de gedachte dat zij fotomodel zou kunnen zijn.

“Geinig, dacht ik, maar hier in Rotterdam?” Mariana vertrok naar New York en dacht toen ze voor het eerst door Manhattan liep: Jezus! This is it. Na een voorbereidend telefoontje van Gerard Cox belde ze aan bij een kunsthandelaar genaamd Frits, die haar onmiddellijk aanbood te blijven logeren. “Struikelend over de Warhols en de Picasso’s belandde ik op het bed in de guest room. (Let op meisjes: dus niet in het bed van de gastheer!) Kort daarop ontmoette ik architect Jay die me kennis liet maken met het mooie van het leven: Kunst, mode en de Hamptons. Hij kocht een minirok voor me en haalde me over om die te dragen. Eng vond ik dat, met die ellenlange magere benen van me, maar ik deed het.”

Fourthirtysevenfifty
Long-legged ging Mariana uit, ontmoette bijzondere mensen en werd door vrijwel iedereen gevraagd of zij model was. Dat was ze nog niet en ze zei dus stelselmatig nee. Tot ze voor de grap een keer ja zei. Ze werd meteen gevraagd voor een show. Fourthirtysevenfifty kreeg ze per uur. “Wat? 437,50 dollar per uur. Dat is dus zo’n 1200 dollar per klus. Da’s verdienen.”

Ze werd overladen met werk, had een professionele houding , maar ze bleef avontuurlijk. Scandinavië belde. Of ze ‘posecoach’ wil worden van ‘Next Top Model’. Why not, dacht Mariana en ze stapte op het vliegtuig. De beer was los. Als een komeet snelde ze wereldwijd van de ene klus naar de andere en deed en passant ook haar vaderland aan als celebrity in ‘Hollands Next Topmodel’.

The Model Convention
En nu heeft ze dus haar eigen ‘The Model Convention’. Mariana valt op en past overal. Mensen gaan graag met haar om. Ze is dus nooit toevallig op het juiste moment op de juiste plek. Ik vraag het Hans Citroen, mijn kunstenaarsoom die goed met haar bevriend is. “Toen ze net naar NY ging was het een lekker slungelig stuk. Een meisje. Ze heeft zich daar heel snel ontwikkeld. Slim en ze durft uit haar kring te stappen. Lef! Ik sprak haar een tijdje terug. Nog steeds een meisje. Nog steeds fris. Leuk energiek wijf. Laat zich niet frustreren.”

Voor ieder model in spé die wat stappen wil overslaan is er Model Convention: Een initiatief van Mariana Verkerk en Mauritz Briët deze zomer voor het eerst in Rotterdam, in Ahoy. Meisjes en jongens met modelambities krijgen de kans zich te presenteren voor de grootste nationaal en internationaal opererende bureaus. Dus ga nou niet naar de plaatselijke bruiloftsfotograaf, maar schrijf je in. Heb je foto’s, je eerste ‘go see’ en dan ben je voor je het weet, net als Lenneke, aan het werk in Tokyo voor zo’n 1800 eurietjes per klus.

Bezoek ook de website van The Model Convention en Maria Verkerk.

Sarah Schulten

Sarah’s (1987) fascinatie voor kunst en mode bloeide op in Londen. Daar organiseerde ze galerieshows tijdens de Fashion Week. Eenmaal thuis kwam de Rotterdamse bij de modeontwerpster Marga Weimans terecht, waar zij alles leerde over organiseren, ontwerpen en conceptueel denken. Met haar kennis over modetheorie bedenkt Sarah nu ideeën en ze zet deze om in verhalen, fotoreportages en catwalkshows.