Tobias Prins, de man met blonde manen! De energieke Viking is deejay, booker en partyorganisator van de wekelijkse clubavond Niko. in Blender. Onlangs startte Tobias zijn eigen boekingskantoor ‘Prins Bookings‘ en was dit de perfecte timing om Tobias aan het woord te laten.

Terwijl we op een zonnig terras aan een ijskoude watermeloen smoothie nippen, bestorm ik hem met een vragenvuur. Tobias vertelt mij een bijzonder verhaal over een broche, een tattoo op zijn pols en de gedachte achter de artiesten die hij representeert. De smoothie klinkt overigens lekkerder dan dat hij in werkelijkheid was, niet te pruimen man.

Tobias Prins! Wie ben je, hoe oud ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben geboren in Dordrecht, een echte schapenkop! Ik kwam vroeger wel veel in Rotterdam…

Een schapenkop?
Ja Dordtenaren zijn schapenkoppen.

Oh dat wist ik niet… Maar goed.
Ik kwam wel vaak in Rotterdam. Mijn vader is in Rotterdam opgegroeid, hij is een echte Rotterdammer en m’n moeder is Deens.

Nu je het zegt, je zou best door kunnen gaan voor Scandinavisch.
Ja, precies! Verder ben ik 22 jaar, deze week word ik 23. Tegelijk met de lancering van Prins Bookings dus alles valt lekker samen.

Ik zie trouwens dat je een tattoo op je pols hebt, een kleine pijl! Waar staat die voor?
Mijn vriendin ging naar Amerika en zij heeft op haar pols een tattoo van een hartje. Toen dacht ik ‘Fuck it, jij gaat super lang weg. Dus een dag voor dat je weggaat, zet ik een tattoo.’ Een vriend van mij zet toevallig tattoo’s dus ben ik bij hem langsgegaan en heeft hij deze pijl gezet. Dat is iets wat mij echt fascineert. Hoe mensen vroeger hun eten gingen fiksen met pijl en boog; vogeltjes schieten en lekker een kippetje braden. Maar daarna ook gewoon oorlogen. Ik vind pijl en boog echt een geweldig wapen.

Dat doet me echt weer denken aan dat Vikingen gedoe. Eigenlijk moet je nu nog een vet grote baard hebben!
Ja, jammer genoeg heb ik een puppybaard.

Ik zag trouwens dat je laatst bent afgestudeerd. Wil je nog iets verder doen met studies of…
Ja, super nice! Ik heb altijd gedacht: na mijn HBO opleiding ga ik een master doen. Door mijn opleiding kwam ik tijd tekort voor de dingen die ik graag deed dus het zou zonde zijn als ik nu een master ga doen. De opleiding heeft me wel gemaakt tot wie ik nu ben. Het is een bouwsteen geweest die bijdraagt aan de muur Tobias Prins en die muur is nu nog steeds in ontwikkeling.

Die muur bestaat onder andere jouw wekelijkse clubavond in Blender, Niko...
Ja!

Ik merk wel dat de sound van Niko. aan het veranderen is. Gaat het richting de future sounds?
Klopt, Niko. wil altijd vooruitstrevend blijven dus hij probeert wel de nieuwe sound, de nieuwe hypes en de nieuwe invloeden uit de scene op te pakken. Wat Niko. ook merkt is dat het publiek veranderd, dus daar probeert hij wel op in te spelen. Elke week probeert Niko het ook anders te doen zoals binnenkort de eerste barbecue dit jaar, grotere edities met Ketel1 en hij wisselt bijvoorbeeld vaak van timetable.

Dus naast je nieuwe boekingskantoor blijft Niko. gewoon wel een rol spelen voor jou?
Ja, ik ben nog steeds onderdeel van het deejay-team en het is een wekelijkse gig. Ik blijf gewoon echt genieten.

Ben je trouwens bezig met produceren?
Ik volg een Ableton cursus! Ik heb het altijd gewild. Omdat ik altijd aan het organiseren was, heb ik nooit de tijd gehad om me te verdiepen in produceren. Ik ben echt een guy.. Als ik iets ga doen, dan heb ik gewoon no social life. Dan ben ik drie weken van de wereld en zit ik alleen maar Youtube-filmpjes te kijken met m’n koptelefoon op en met wallen onder mijn ogen. Dus die cursus kwam goed uit voor mij. Het is voor mij echt een persoonlijk doel om nummers uit te brengen. Ik vind dat goede producers echt een meerwaarde hebben aan een deejay.

Hoe bedoel je dat?
Je bent een deejay maar je maakt geen nummers, dat is leuk, net als ik. Maar dan ben je echt afhankelijk van hoe mensen jou persoonlijk vinden draaien en hoe jouw netwerk is. Tenzij je echt skills hebt. Maar voor de meeste deejays is het dan gewoon leuk voor lokale dingetjes, maar dan zal je nooit echt veel verder komen. Dat is ook de reden waarom ik bij Prins Bookings allemaal producers heb in mijn roster.

Prins Bookings, je paradepaardje! Je hebt allemaal deejays, producers en een live-act. Wil je daar nog meer disciplines aan toevoegen?
Deejays en live-acts zijn wel mijn vakgebied, met bandjes is het niet echt mijn wereld. Ik wil het niet afschrijven maar voor nu, omdat ik zelf alles doe, is het niet slim om dat erbij te pakken.

Dat er opeens een Thelonious tussen jouw artiesten zit, vind ik persoonlijk heel vet. Het gaat echt een stuk dieper. Waarom zitten deze mannen in jouw huidige selectie van je boekingskantoor?
Ja, Thelonious is echt een topper. Wat voor mij echt het belangrijkste was is dat ik allemaal jongens heb die echt serieus bezig zijn met de muziek. Het zijn dan ook allemaal boys die serieus aan het produceren zijn, behalve Michiel Hanswijk, Thelonious en ikzelf (voor nu). En niet deejays die verder niets doen. Het moet wel dieper gaan dan ‘kijk mij shinen’.

Heel tof. Je logo trouwens, dat embleem! Waar staat het voor? Wat is het? Ik ben er heel benieuwd naar.
Dat is echt een geweldig verhaal. Ik zal je er gelijk eentje geven want ik heb er eentje voor je bij!

Broche

Heel erg leuk, dankjewel! Kom maar op met dat verhaal…
Dit is een broche en die broche heet de Fibula van Dorestad. Deze broche is in 1969 gevonden in een waterput in een stad bij Utrecht (Wijk bij Duurstede), die stad heette vroeger Dorestad. Deze stad was vroeger dé handelsstad van Nederland en het ligt langs twee rivieren. Via daar werd alle handel gedreven. In 830 hebben Deense Vikingen deze stad veroverd om daar hun uitvalsbasis te bouwen. Zij overvielen de stad, vermoordden waarschijnlijk iedereen en plunderden alles. Ze bouwden hun basis op om zo Nederland en de rest van Europa binnen te vallen. Voor de bezetting door de Vikingen woonde er een prins in Dorestad en zijn familie had een familiebroche. Deze was zo waardevol voor hem dat hij niet wilde dat de Vikingen deze broche jatten en meenamen: het was familie-erfgoed. Dus de prins heeft de broche waarschijnlijk voor de Vikingen verstopt in een waterput. De broche is teruggevonden en archeologen hebben dat verhaal erachter ontdekt.

Wauw..
Het is zo’n mooi verhaal omdat het heel goed bij mijn achtergrond en achternaam Prins past, dit is echt gewoon een top verhaal wat ik heel goed aan het boekingskantoor kan koppelen. Dus de ontwerper, Christiaan den Ouden, heeft dat helemaal ontwikkeld. Hij heeft de broche zo aangepast dat het een hedendaagse mozaïekstijl heeft, want zo ziet hij er niet in het echt uit. Wel de vormen en de contouren alleen de kleuren en de materialen zijn anders. De echte broche is ongeveer negen centimeter groot, dus dat is echt een joekel.

Hoe ben je bij dit verhaal gekomen? Want het is niet zo dat je het verhaal rondbazuint heb ik gemerkt.
Klopt. Ik heb het expres niet op de website gezet of op de Facebook want ik vind het echt iets wat persoonlijk aan iemand verteld moet worden. Zoals nu vind ik het leuk, dit houd ik puur achter voor dit soort momenten.

Ik vind het echt heel mooi om te zien dat er een hele beweging broeit in de stad. Jonge mensen, zoals jij, die met dit soort mooie dingen bezig zijn.
Dat hoor ik ook heel vaak, als ik met mensen praat en ik heb het opeens over mijn boekingskantoor. Dat ze echt denken ‘wow’ als ze horen dat ik nog maar tweeëntwintig ben. Voor mij is het heel natuurlijk. Vanaf mijn vijftiende organiseerde ik al feestjes in Dordrecht. Dat ondernemen is altijd al in mij geweest. Ik vind het heel mooi om te zien dat echt heel veel jonge Rotterdammers, om het zo maar te noemen, echt dingen ondernemen.

Donderdag 29 mei wordt de lancering van zijn nieuwe boekingskantoor uitgebreid gevierd tijdens Niko. Lanceert Prins Bookings in de Blender met een heerlijke barbecue. Komen jullie ook bourgondisch genieten en non-adellijke danspasjes uitoefenen? Ik strek in ieder geval m’n beentjes alvast.