Tijdens Speedfreax, het tweejarig bestaan van Niko en tijdens zijn eigen clubavond Trax Appeal heb ik Chaiba al on duty mogen meemaken als deejay. Een halfuur voor onze afspraak wandel ik de brasserie binnen. Ik had nog niet ontbeten en daarom bestelde ik een tosti met een cassis on the rocks. Waar ik destijds tijdens zijn gigs een gezicht was in het publiek, zit ik nu met hem aan tafel. Met een tosti in de ene hand en een pen in mijn andere hield ik een Q&A met Chaiba.

Je artiestennaam, Chaiba, waar komt dat vandaan? Via het internet vernam ik dat het ook ‘wiet’ betekent..
Het is eigenlijk gewoon voor de grap begonnen met vrienden. Het heeft niet echt een betekenis. Voor mij althans niet.

Hoe is dit alles gekomen, het draaien? Tot de dag van vandaag.
Ik was zestien jaar en er kwam opeens veel muziek in mijn leven, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan. Ik ging voor het eerst uit in ‘Choices’ in Alphen aan den Rhijn, waar ik oorspronkelijk ook vandaan kom. Waar SFFRMKRS (lees: Sfeermakers) destijds een feest gaf. Toen heb ik gewoon besloten om draaitafels te kopen en het te leren. Nu ga ik niet meer veel uit, alleen als ik moet draaien of als er ergens echt een vette avond is.

Wat is nu een van je hoogtepunten wat je hebt gehaald uit die beslissing?
Een van mijn hoogtepunten is toch wel Red Bull Studio’s Connect. Je mocht daarbij een artiest uitkiezen waarmee je samen een studiosessie had en vervolgens mee ging draaien. Daardoor heb ik een back-to-back-set mogen doen met New York Transit Authority.

Je richt je momenteel alleen op het draaien, dus school en een bijbaantje komen niet aan bod. Wat spook je dan allemaal uit in een gemiddelde week?
Doordeweeks draai ik veel, gewoon thuis. Dan zoek ik heel veel muziek op en daarnaast ben ik bezig met produceren.

Hoe lang ben je al bezig met produceren?
Al een anderhalf jaar denk ik en het gaat wel oke. Op dit moment ben ik gewoon een beetje aan het klooien met van alles maar ik wil sowieso nog meer gaan produceren. Er moet nog wel echt een eigen sound uitkomen.

Dus dit jaar gaat er nog niets de lucht in?
Dit jaar komt er nog niets uit want ik ben niet zo snel tevreden.

Door wat voor sounds raak jij geïnspireerd?
Op mijn zestiende begon mijn voorkeur voor garage, dat vond ik toen al heel vet. Nu vind ik bijvoorbeeld oude Chicago house heel dope en veel dingen die uitkomen op het label ‘Night Slugs’. Het heeft echt iets. Verder vind ik oude funk heel vet en dat draai ik zo af en toe net als muziek uit de 80’s.

Waar komt die voorkeur voor de wat oudere muziek vandaan?
Ik weet het zelf ook niet, maar ik denk door GTA Vice City haha.

Je hebt je eigen avond in BAR; Trax Appeal. Met welke gedachte ben je dit begonnen?
Ik wou mijn sound verwerken in een avond en dit doe ik samen met een vriend van me, Offhand. Een avond met dingen die wij vet vinden en dat gewoon te pushen. We draaien vooral oude en nieuwe dingen waarbij je bijvoorbeeld aan artiesten kunt denken zoals Bok Bok, Mikeq, I-vis 1990 en Tyree.

En wat exact is jouw sound?
Ik wil nog best vaak wat uitstapjes maken maar in grote lijnen house met een tikkeltje garage.

Sinds kort ben je onderdeel van de Amsterdamse agency, Mo Manager. Nog gefeliciteerd! Hoe is dit gekomen?
Het eerste contact met Mo Manager was eigenlijk gewoon via Facebook. Twee jaar geleden heeft hij me uitgenodigd bij Red Light Radio, hebben we een aantal gesprekken gehad en sindsdien is het eigenlijk gaan rollen.

Je zat eerst bij Bangers & Mash, je vorige boekingskantoor. Waarom ben je daar niet lekker gebleven?
Het is wat anders en ik wil sowieso nieuwe dingen proberen. Ik heb er ook veel vertrouwen in dat Mo Manager mooie dingen voor mij kan fixen en dat onze samenwerking goed zal zijn. Wel waren de jongens van Bangers & Mash vrienden van me dus vond ik het wel heel jammer, maar ik spreek ze nog steeds vaak!

Welke drie tracks, zou jij ons willen meegeven die wij deze zomer geheid moeten grijs draaien?

Banji Boys – Love Than (Cat Walk Mix)
Dit is een van mijn favoriete tracks en doet het goed in de zomer.

Da Posse – In The Heat Of The Night (Vocal Mix)
Een Chicago-classic uit 1988, de vocal maakt het echt af voor mij.

Beltram Presents Phuture Trax – Future Groove (Maxed Out Mix)
Een housetrack van Joey Beltram.

Deze zomer staat Chaiba onder andere te schitteren op hele puike festijnen, buiten onze mooie havenstad. Zaterdag 19 juli op het Buiten Westen Festival en in het altijd zonovergoten Roermond tijdens het meerdaagse Solar Weekend Festival. Bezoek zijn Facebook voor meer informatie. Catch him if you can!