Alsof er een emmer grijze verf gevallen is over ons landje. Het ziet er allemaal niet erg fraai meer uit. Er zit gewoon geen kleur meer in. Zelfs de bouwhuisjes voor de werkzaamheden in de felste kleuren zijn een droevige aanblik naast de moeras-lijkende-braak-liggende-bouwterreinen. De graffiti langs het spoor is verjaard, de reclameborden knipperen en sommige letters zijn zelfs uitgevallen.

De mensen kijken niet eens meer naar buiten, de smartphone geeft een mooier licht dan welke verlichting dan ook. Het contact met onze directe omgeving is verplaatst naar de virtuele wereld, hierin kan iedereen zich nog van de beste kant laten zien.

Vol onzekerheid reizen de forensen terug naar hun hoge hypotheek. Gekomen van een plek waar succes al enige tijd niet meer toonbaar is. De zakenman is gedegradeerd tot de tweede klas en draagt een gedateerd pak met stappers waar al tijden geen borsteltje vet overheen gehaald is. De vraag is tegenwoordig dan ook of de winkels het wel langer gaan volhouden dan de producten die ze verkopen.

De schapen in de weilanden staan er sneu bij, want het miezert weer. Ze zullen wel gaan stinken, net als het zure jack van mijn medereiziger. ‘Val Di Fassa’ staat er op, een prachtige plek in Italië, maar ik ervaar toch iets anders.

De steden zijn verbonden door de grijze elektriciteitsmasten. Een afbreuk aan de ooit zo mooi geschilderde Nederlandse horizon. Langs het spoor zijn de moestuintjes verwaarloosd. De twee heroïnebroertjes met hun gitaren, spelen een muziekje in de wagon. Helaas toont geen enkel mens interesse.

Ondanks deze misère kan ik toch wel tevreden mijn reis vervolgen, de zon schijnt in mijn innerlijk. Het is lente mensen, de glimlach mag weer op het gezicht. Betere tijden zullen herrijzen als het zonnetje de Randstad weer in volle glorie zal belichten.

De natuur gaat binnenkort weer voor de geslachtsgemeenschap en als je vegetarisch bent voor de bestuiving. We gaan sowieso weer voor een wit biertje of wijntje. Verwen jezelf alvast met een nieuwe zonnebril, doe hem stiekem op en luister naar wat toepasselijke muziek.

Enkele suggesties:

1. Morcheeba – I’m the Spring

2. Caribou – Sun

3. Underworld – Always loved a film

En voor je het weet is het: “Daglicht tot morgen” en de gebouwen kleurde nog enkele minuten oranje.

Latest posts by Elmar (see all)