Ken je dat, dat gevoel dat je denkt van ‘huh, wtf, ftw, lolwaitwhat, OMG?!’? Vast wel. En ken je ook dat gevoel dat zaken zo worden verdraaid waarbij je dan denkt van ‘huh, wtf, ftw, lolwaitwhat, OMG, niet, no way, nicht, NEIN?!’? Ook vast wel. De afgelopen dagen zijn er overigens tal van voorbeelden in de (social) media’s te vinden waarbij zo’n verdraaiing, of misschien neigt het meer nog naar een contradictio in terminis, van toepassing is.

“Zwarte Piet racisme? Dus ik ben een racist omdat ik vóór Zwarte Piet ben? Dus niet hè! En wie dat wel vindt, rot maar op naar zijn eigen land!”

Overigens, ik ben #TeamZwartePiet. Handjes af van onze oer-Hollandse zwarte rakker. IK EIS RESPECT VOOR ONZE CULTUUR! (vat u ‘m?)

Hoe dan ook, afgelopen week had ik zo’n ‘huh, wtf, et cetera’ moment toen ik de nieuwspagina van RTV Rijnmond aan het doorscrollen was. De titel is er een waar je met gemak overheen leest: ‘Kunsthalrovers beginnen proces tegen Rotterdam en museum’.

*scrolt verder… ademhaling stopt plots… mijn linker ooglid begint te trekken… scrolt weer terug*

Huh, wtf, et cetera?! Kunsthalrovers beginnen proces tegen Rotterdam en museum. Het staat er echt dus is het zo. Afgelopen dinsdag ging het proces tegen de zes verdachten van de opmerkelijke roof verder. Even de cijfertjes op een rij: er zijn zes verdachten, één verdachte -Adria Procop- is nog voortvluchtig, vier van hen bekenden deze week schuld voor het stelen van de zeven waardevolle werken van onder anderen Paul Gauguin, Claude Monet, Henri Matisse en Pablo Picasso. Justitie in Roemenië komt volgende maand met een strafeis.
Tot zover niets opmerkelijks. Maar dan. Volgens de advocaat van de steel-Roemenen, Catalin Dancu, valt het de gemeente Rotterdam en de Kunsthal te verwijten dat het huidige proces niet op rolletjes loopt. Dancu verwijt de Nederlanders ‘narcistisch gedrag’, omdat ze bij alles wat misgaat, de schuld bij de Roemenen leggen. Huh, wtf, et cetera?! Alsof een verkrachter zijn slachtoffer aanklaagt wegens het oplopen van een druiper.

Daarnaast vraagt Dancu zich hardop af of de gestolen doeken geen kopieën van de originele werken zijn. Drogreden: de beveiliging was zo slecht, het moeten wel nepperts zijn. Huh, wtf, et cetera?! Maar wacht, het wordt nog mooier! Niet alleen herhaalt hoofdverdachte Radu Dogaru de woorden van zijn raadsheer, hij doet er nog een schepje bovenop: “ik had er geen idee van dat het waardevolle kunst was”. Gauguin, Monet, Matisse, Picasso. Zelfs analfabete steel-Roemenen kennen die namen. Net als de hele wereld Cruijff, Gullit, Van Basten en Jan Wouters kent. Nou goed, Wouters valt te betwijfelen, maar you get my point.

Hilarisch wordt het als medeverdachte en chauffeur Alexandru Buti aangeeft dat hij niet wist wat de lading was. Visualiseert u het volgende even. Je staat voor de Kunsthal. Je weet dat je onderdeel bent van een bende steel-Roemenen en jij hebt de belangrijke taak om je maten van de Kunsthal naar plek B te vervoeren. In de voorbespreking is wellicht nog weggelaten dat het gaat om de roof van schilderijen t.w.v. 18 miljoen euro. Ik geef Alex het voordeel van de twijfel in deze. Maar dan, je maten komen naar buiten met zeven doeken. Zeven! Maar Alex wist niet wat de lading was. Hilarisch, een blinde chauffeur!

Dit verhaal leest dan ook als een filmscript. Alles zit er in! Een blinde chauffeur, een advocaat met een meisjesnaam (Catalin, haha!), absurdistische humor, misdaad, spanning, een verhaallijn om van te smullen en een bizar open plot met tal van onopgehelderde zaken. En niet te vergeten: seks! Check dit.

En huh, wtf, et cetera guess what; de film die je wist dat zou komen, komt er.