Vandaag bespreken we in de niet-bestaande rubriek ‘moet dat nou, echt’ de mogelijke herontwikkeling van het Grand Hotel Central met daarbij de vraag: moet dat nou, echt? Enigszins hysterisch kopte het Algemeen Dagblad vorige week nog dat het historische hotel aan de Kruiskade gesloopt dreigt te worden. Misschien is dat wat voorbarig gesteld, maar eigenaar Van Herk Groep wil wel even kijken naar de mogelijkheden. Traditiegetrouw ontstaat nu Rotterdamse heisa over het wel of niet herontwikkelen van historische panden. Waarbij wij ons in dit geval afvragen: moet dat nou, echt?

De vastgoedboeren van Van Herk (goed voor 1,5 miljard pieterjongens aan Rotterdams steen en grond) vroegen het Amsterdamse Knevel Architecten om met een lekker gek idee te komen. Dat lijkt niet onverstandig want het hotel werd in 2013 uitgeroepen tot het slechtste van Nederland. Het antwoord? Alles achter de karakteristieke gevel slopen en daar een toren bouwen van zo’n 56 meter hoog. “We maken nu studies om te kijken hoe dat uitpakt met de schaduwwerking in de omgeving”, aldus architect John van de Weg in het AD.

Van Herkie wil het aantal kamers (64) uitbreiden tot maximaal 296 kamers. Dat terwijl toeristen en masse aan de AirBnB gaan. Bovendien hoeft uitbouwen helemaal niet volgens de huidige exploitant en mediatijger Leo Houkamp. Hij investeerde eerder al tweeënhalve ton om de hele boel te renoveren. Toegegeven, Leo had het geld beter uit het raam kunnen flikkeren, want een vluchtig bezoek aan Tripadvisor laat zien dat een lekker gek idee helemaal geen gek idee is. Zo maakte Esther L. speciaal een profiel aan om eens lekker te kankeren op de te kleine en benauwde badkamer. Om volgens haar maar niet te beginnen over het vreselijke ontbijt. Ingrid V. (niveau 5 bijdrager, dus betrouwbaar) geeft medio 2016 aan vooral ontstemd te zijn over de met urine doordrenkte gangen. Ook het bloed op zowel het plafond als bed was voor haar een no-no. Tja, moet dat nou, echt?

Nu is het makkelijk kersenplukken op een recensiesite, daarom een kleine shout-out naar het personeel waar men wel lyrisch over is. En het gebouw is inderdaad vrij oud, vooroorlogs oud zelfs. Maar is de staat van het pand, doordrenkt met bloed en urine, afdoende voor de sloopplannen van de Van Herk Groep?

Dit zou geen typisch Rotterdamse kwestie zijn zonder dat iedereen hier een plasje over doet. Een petitieplasje om precies te zijn. De petitie ‘Grand Hotel Central Mag Niet Verloren Gaan’ telt inmiddels 325 handtekeningen en strijdt voor het behoud van historische panden zoals het oudste hotel van Rotterdam. De jongens en meisjes bij Van Herk Groep worden hier niet bepaald warm of koud van en benadrukken dat er nog niets concreet is. “We kijken naar de mogelijkheden, maar dat doen we met elk object.” Dat er nu al zoveel weerstand is, betreuren ze: “Die petitie is te vroeg en niet slim.”, laat een woordvoerder aan het AD weten.

Of een petitie wel of niet slim is laten we in het midden. Ons rest nog de vraag van de gelijknamige non-rubriek: moet dat nou, echt? Als Rotterdammers en als stad is strijden tegen herontwikkeling ons niet vreemd. Maar wanneer de pis door de gangen druipt is het een aardig moment om andere mogelijkheden te zoeken. De petitie is sympathiek maar wellicht moeten de initiatiefnemers toch nog even met Esther L. en Ingrid V. gaan babbelen. Want principieel tegen herontwikkelingsplannen zijn, moet dat nou, echt?

Ferry Chrispijn