Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat het fenomeen ‘loktieners’ alleen in Amerika voorkwam. Helemaal niet gek ook, want Amerika is het land waar het woord hypocriet vooraan in het woordenboek staat, terwijl hypocriet niet eens met een A begint. Als je in Amerika een pot augurken koopt, krijg je er een pistool bij. In een doosje maandverband zit een kogelvrijvest, maar als je een biertje drinkt voor je eenentwintigste ben je een schoft.

Ik zag het weleens op tv. Twee tieners, in de bloei van hun leven spraken oudere mensen op straat aan met de vraag: “We hebben vanavond een feestje, met een paar meiden uit onze klas en we zouden daar graag wat biertjes bij drinken. Maar, helaas zijn wij nog geen eenentwintig jaar. Kunt u misschien die biertjes voor ons kopen?” Als deze aardige mensen dat vervolgens deden, werden ze in hun kraag gevat door de politie. Keihard in hun reet geneukt door een loktiener. Ik was dan in staat om mijn biertje dwars door het scherm te gooien.

Ik vind dat zoiets smerigs en belachelijks. Je verzint een wet, maar ondertussen daag je mensen uit deze wet te overtreden. Gevalletje: “Je mag niet naar mijn tieten kijken, maar ondertussen heb ik wel een decolleté waar je een speedboot tussen kan parkeren en mijn tepels komen door mijn shirt heen als een volumeknop van een oude radio.” Op een makkelijke manier geld innen door de regering. Hetzelfde als 80-kilometerzones in Nederland. Wetten verzinnen die gemakkelijk overtreden zullen worden. Bléh.

Nu komt het loktieneren ook in de Rotterdamse horeca voor. Vijftienjarige meisjes worden omgetoverd tot een volwassen vrouw van vijfentwintig en mogen vervolgens horecaondernemers in de reet gaan neuken. Als ze een drankje meekrijgen, springt er een op hol geslagen idioot voor de bar die dreigt met sluiting en boetes. Sommigen zijn zelfs zo vrijgevig dat het niet eens om een waarschuwing gaat. Hoe draai ik de horeca de nek om voor dummies. Erg slim ook, in deze tijden waarin ondernemers het toch al zo moeilijk hebben. Het rookverbod heeft ook al genoeg huisgehouden. Laten we een stervende opa met kinkhoest maar in z’n rolstoel op het balkon zetten vannacht, het gaat vriezen. Het is net dat laatste duwtje.

Het is als horecaondernemer al moeilijk genoeg om op een drukke avond iedereen om zijn legitimatie te vragen. Dat werkt praktisch ook niet. Want dan moet je dus iedereen gaan vragen. Je kunt je voorstellen, dat het heel irritant is als je vijftien keer je legitimatie moet trekken op een avond. Dan schiet je pols nog een keer uit de kom. Op een gegeven moment denk je dan ook: “Ik ga wel weer naar café De Hangende Uier, want daar zijn ze wel soepel!” Weg klant, weg omzet. Dat er toezicht wordt gehouden op het drankgebruik van minderjarigen is goed en daar moet ook voldoende voorlichting over zijn. Maar als je dan bewust gaat proberen, zo’n horecaondernemer voor de gek te houden met twee meiden die er oud genoeg uitzien, om vervolgens een zaak te sluiten of in te smeren met hoge boetes, dan ben je gewoon heel vervelend en flauw bezig.

Latest posts by Kaj (see all)