Er komt maar geen einde aan. Het rijksmonument waar de minister niets te maken mee wil hebben, krijgt nu dus ook geen geld van het Rijk. De mensen die dit wel willen betalen zijn gedwarsboomd door regels vanuit datzelfde Rijk. Een uitzichtloze situatie waaruit alleen maar verliezers komen. De grootste verliezer is de Rotterdammer.

Stel je voor! Twee kilometer aan boetiekjes, restaurantjes, galerijen en misschien zelfs woningen, dwars door het opgepimpte Oude Noorden. We wandelen, sporten en reizen vanaf het Centraal Station tot diep in Noord en passeren sprookjesachtige verlaten stations en onontdekte straatjes onder ons. Het verhoogde stadspark hoeft niet eens mooi te zijn met een rauwe stad als de onze. Kijk maar naar Piet Oudolf’s werk, zo moeilijk is het niet.

Lijkt je dit leuk? Jammer. Elke hoop om Noord structureel te verbeteren wordt door het Rijk kapotgeslagen. De woningcorporaties Havensteder en Vestia (eigenaren van de Hofbogen) zullen – koste wat het kost – gestraft worden voor de voormalige graaicultuur van Vestia en de problematische aankoop van de SS Rotterdam door Woonbron. Beiden zijn geen lichte zaken en kennelijk genoeg reden voor de minister om het rijksmonument compleet aan zijn lot over te laten. ‘Dan maar geen rijksmonument’, moeten ze op het ministerie gedacht hebben. Voor Vestia en Woonbron geldt nu: gedane zaken nemen geen keer. Als straf mag een woningcorporatie nooit meer investeren in langetermijnprojecten. Als over een paar jaar het bovendek van het spoortraject in elkaar stort is het natuurlijk ook einde verhaal voor de Hofbogen.

Penny wise, pound foolish
Aan RTV Rijnmond vertelt Minister van Wonen Stef Blok dat de woningcorporaties terug moeten naar hun kerntaak: arme mensen een goede huisvesting geven. Oke, maar als een investering in eigen bezit ervoor zorgt dat een heel gebied leefbaarder wordt, geldt dat dan niet als goede huisvesting garanderen? We vroegen het al eerder: als het niet de kerntaak van het Rijk is en ook niet van de huidige eigenaren, wie is dan verantwoordelijk? Voormalig wethouder Karakus was bereid te helpen met eventuele subsidiepotjes, maar structurele gebiedsontwikkeling vraagt om een langetermijnvisie en een flinke pot geld. Nu wil het Rijk voor een dubbeltje op de eerste rij zitten, zonder ook maar te kijken naar de lange termijn.

Betaalbaar en fijn wonen in het gebied langs de Hofbogen draagt niet alleen bij aan het stadsgebied. Heel de stad profiteert van deze unieke kans. Minister, een crisis verdwijnt pas als er risico’s genomen worden. Laat ons alsjeblieft ons Noorden renoveren.