Inspiratie. Een heilig woord voor creatieven. Het valt niet te forceren, het komt en het gaat. Feit is dat je het niet krijgt door op je luie kont achter je bureau te blijven plakken.

Door te ontspannen, of iets heel anders te doen, kun je opeens op een idee komen waar je al dagenlang zonder resultaat op zat te broeden. Maar goed, zeg dat maar tegen de gemiddelde student op de Willem de Kooning Academie.

De wetenschap van creativiteit is hoogst ingewikkeld. Er zijn tal van boeken volgeschreven over de magie van het plots krijgen van ideeën. Op zoek naar een geniale ingeving? Stap één is dus om je te ontspannen. Het schijnt dat de meeste masterplannen worden bekokstoofd onder de douche. Het kletterende water heeft een helend effect. Je sluit je ogen en denkt gewoon aan niks, dan zouden de ideeën vanzelf binnen moeten stromen.

Wanneer je weer eens oeverloos voor je uit zit te staren in een coupe van een intercity kunnen de ingevingen ook opeens tot je komen. De Fyra was daar overigens zeer geschikt voor: je stond vaker stil in de Schipholtunnel dan je lief was. Allemaal heel vervelend, maar als je werd gedwongen om twee uur tegen een betonnen muur aan te kijken, zorgden je hersens er vanzelf wel voor dat ze een loopje met je namen.

Tot slot, de overgangsfase tussen wakker zijn en in slaap vallen, ideaal voor verwekken van concepten en het neerpennen van kleine (doch fantastische) steekwoorden. Lig je bijna te pitten, heb je het opeens. Niets zo fijn als een Eureka-momentje terwijl je dacht dat het nooit meer zou komen.

Zoals Mathilde Santing al in 1999 zong, pompend door de stereo op weg naar vakantie in Frankrijk: “Inspiratie, adem van de geest.”

Linkje: Mathilde Santing

Latest posts by Kelly (see all)