Mijn oom moest laatst geopereerd worden. De dag voor zijn operatie besloot ik bij hem en mijn tante langs te gaan, waarna hij mijn lievelingsmaaltijd bereidde. Een tijd terug ving hij mijn bezigheden met muziek op. Aan tafel vroeg hij wat voor muziek ik voornamelijk luister. “Heel erg veel muziek, als het maar goede muziek is. Je hoort het in ieder geval niet op de radio.”

Om even een beeld te geven van mijn oom’s muzikale voorkeur: tijdens het natafelen gooit hij zijn iPod classic, met maar liefst 160 gigabyte, in een dock. Deze is aangesloten op al het geluidsapparatuur van de begane grond. Hij veegt een cirkel over het bedieningspaneel en het volume staat voluit. ‘Invaders Must Die’ van The Prodigy blaast met een gigantische kracht uit de speakers en mijn oom grijnst. Hij shuffelt vervolgens vrolijk verder, op zijn iPod, naar een set van Benny Rodrigues tijdens Sensation White in 2006. Knikjes op de maat van de muziek en iedere grijze lok op zijn hoofd wappert mee.

Dat is mijn oom Rob, 68 jaar. Hij keek me aan en zei: “Dat klopt, goede muziek situeert zich niet in de Top 40 of op de radio. Maar waar dan wel?”

“The Prodigy blaast met een gigantische kracht uit de speakers en mijn oom (68) grijnst.”

Het valt mij op dat er een soort taboe rust op de bronnen van muzikale juwelen. Ik snap dat je als dj, programmeur, hipster of wat dan ook dit liever niet prijsgeeft. Wat ergens helemaal niet erg is omdat je zo mensen in je omgeving weet te charmeren en te verrassen. Wat ik persoonlijk als een veel intenser iets ervaar. Van mens tot mens in plaats van apparaat tot mens.

bijlage2

Ik dacht bij mezelf, als ik goede muziek ben, waar zou ik me dan verschuilen? Daaruit is het onderstaand lijstje voortgekomen. Een lijstje van eventuele plekken waarvan ik denk, waar goede muziek zich kan bevinden:

1. Tussen de browsergeschiedenis van nachtclubprogrammeurs;
2. op de iPod van je bejaarde oom;
3. op onverwachte momenten;
4. platenzaken;
5. internet (In het breedste zin van het woord).

Het is ook een lijstje welke je linea recta mag verplaatsen naar je hersenkwab, welke als prullenbak dient. Neem bijvoorbeeld nummer 5 uit het lijstje: internet in de breedste zin van het woord. Ik kan wel hartstikke toffe muziekplatformen opdreunen (Electronicrafts, XLR8R, Pigeons And Planes, Truants, Indieshuffle, NPR Music) of onbekende blogs die niet eens de moeite nemen om een domeinnaam te kopen. Maar dat is het hem juist. Geen domeinnaam? Maakt geen reet uit. Ben je een zolderkamer-producer? Maakt geen reet uit. 68 jaar en je geniet van The Prodigy? Maakt wederom geen enkele reet uit.

De uitkomst van de vraag; goede muziek situeert zich niet in de Top 40 of op de radio. Maar waar dan wel? Blijft een kwestie van smaak, voorkeur en de visie slash invloed die je er zelf aan geeft. Waar de kern, bron of het donkere hol zich ook mag bevinden.