Samen met Nederlandse filmprofessionals gaan gevluchte filmmakers een speelfilm maken. Dat is in een notendop THE BUDDY FILM PROJECT, een initiatief van de Rotterdamse actrice/regisseur Dewi Reijs en regisseur Dennis Overeem. Samen met producent In-Soo Radstake (mede-oprichter van Bogue) zijn zij nu al maanden aan de slag om dit project van de grond te krijgen.

arabi

THE BUDDY FILM PROJECT koppelt gevluchte, professionele filmmakers aan Nederlandse professionele filmmakers. Gezamenlijk wordt er door hen een lange speelfilm gemaakt. Zo voorziet The Buddy Film Project deze gevluchte filmmakers van een relevant en professioneel (film)netwerk in Nederland. Eén van de belangrijkste doelstelling is om de gevluchte filmmakers en acteurs ook daadwerkelijk te betalen voor hun deelname. Het gaat hier namelijk om vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben en een werkvergunning, maar door een gebrek aan netwerk en bekendheid binnen de filmwereld niet of moeilijk aan het werk komen, wat zij in het land van herkomst deden, zoals Syrië of Iran.

Crowdfund bijna geslaagd
Een kleine 40 dagen geleden zijn de initiatiefnemers dan ook een crowdfundcampagne gestart om de eerste stappen op weg naar de speelfilm te zetten. Er wordt geld ingezameld om het scenario te ontwikkelen, dat geschreven wordt door de Iraaks-Koerdische Beri Shalmasi, maar ook om workshops te organiseren waarin gevluchte filmmakers en acteurs kennis kunnen maken met Nederlandse collega’s.

Inmiddels staat de teller van de crowdfund al op bijna 90% en loopt de campagne nog tot en met donderdag 17.30 uur. Vanaf slechts 5 euro kun je al deelnemen, en heb je iets meer te besteden en droom je van een glansrol op het witte doek, dan kan dat ook! Voor 200 euro krijg je een figurantenrol met 2-3 zinnen tekst! Meedoen kan via deze link.

Rollen
Er zijn inmiddels al een aantal hoofdrollen bekend gemaakt, waaronder de Iraans-Nederlandse Nazanin Taheri en de Syrische Arabi Ghibeh. Zij zullen schitteren naast bekende namen zoals Susan Visser (Gooische Vrouwen), Kim-Lian van der Meij (musicals als Shrek, Fame, Footloose) en Tygo Gernandt (Van God Los).

‘THE ONLY WAY FOR REFUGEE FILMMAKERS TO BUILD A NETWORK IS BY GOING TO WORK…’
Dennis & Dewi

Sharing Stories
Wat dankzij inkomsten uit de crowdfundcampagne ook bekostigd zal kunnen worden is het onderdeel Sharing Stories. Dit zijn inspirerende gesprekken die het creatieve team zal voeren met gevluchte filmmakers. Hun verhalen zullen zo veel mogelijk verwerkt worden in het uiteindelijke script.

De Film: Welkom dan maar…
De titel van de film is WELKOM DAN MAAR… een comedy met een hart. Een lichte, lieve, geestige en bij vlagen romantische kijk op het leven van een aantal vluchtelingen die hun leven weer op willen pakken in Nederland. Het is een fictief verhaal dat zich afspeelt in een oer-Hollandse supermarkt, waarbij de inspiratie voortkomt uit bijzondere, ontroerende, grappige en indringende verhalen van echte statushouders.

Nederland anno nu. In een gezapig Hollands dorp staat alles te veranderen. Er zijn huizen vrij gekomen voor statushouders; vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Als de plaatselijke supermarkt vijf van hen een werkplaats aanbiedt, wordt het dorp voor sommigen te klein.’

monzer
Filmmaker Monzer Darwish uit Syrië.

Gevluchte filmmakers
Eén van de gevluchte filmmakers die meewerkt is Monzer Darwish. Hij is muzikant en filmmaker en komt uit Syrië. “I have joined this project because it is one of the fewest doors that was opened for us here, refugee filmmakers, professionals and creatives, so we can all get together and escape the endless cycle of routine, grief and then apathy. After everything we’ve been through I think the most important thing for us today is to feel ‘normal’ in this world again, to do what we love and what makes us us, otherwise we will always be looked at as the unfortunates and that will always lead to emotional inertia!

“A lot of people are lost in the new situation, are lost in the procedures and paperwork. It is confusing and we are already confused. Coming here was the last option for me to work. To do the things I like to do.”

De komende maanden gaan de initiatiefnemers hard op zoek naar gevluchte filmmakers, acteurs en crewleden. Dus ken je iemand die zou kunnen meewerken aan de film, in wat voor rol dan ook voor of achter de schermen, stuur dan een mail naar buddyfilmproject@gmail.com.

Of ga eens naar de website, gemaakt door de gevluchte Aqil Dahhan uit Irak. En wat te denken van Ihab Bakir uit Syrië die er mede voor gezorgd heeft dat de website ook in het Arabisch is te lezen!

Griekenland
Regisseur Dennis Overeem is vorige week een week lang naar Griekenland gegaan om daar ter plekke mee te helpen met de organisatie van Johnny de Mol, genaamd MOVEMENT ON THE GROUND. Zij zorgen ter plekke voor een stabiel infrastructuur, tenten en de eerste levensbehoeften. Via de Facebookpagina van The Buddy Film Project kun je daar ook zijn vlogs bekijken van zijn belevenissen.

Wij vinden dit een geweldig project en hebben ook gedoneerd!

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)