Hoe vet is dat zeg? Onze eerste korte film die wij als Bogue vorig jaar produceerden, genaamd DEBIEL, is geselecteerd voor de Short Film Corner van het Filmfestival in Cannes! In de Short Film Corner draaien jaarlijks zo’n 2.000 korte films die voldoen aan ‘cinema artistic values’, zoals het festival dit noemt op haar website.

De korte film DEBIEL is gemaakt door regisseur Dewi Reijs en de hoofdrollen in de film zijn weggelegd voor de verstandelijk gehandicapte Turkse Rahima Güngor (26) en Emmy-winnares Maryam Hassouni. De film is het regiedebuut van actrice en theatermaakster Dewi Reijs, die ook het scenario schreef.

Sans titre - 5

DEBIEL gaat over Yildiz, een verstandelijk beperkt meisje dat door toeval terecht komt op de catwalk van een grote modeshow. Op die dag gaat haar grootste wens in vervulling.

De hoofdrol Yildiz wordt gespeeld door de 26-jarige Rahima Güngor. Ze is van Turkse komaf en is zelf verstandelijk beperkt. Samen met regisseur Dewi Reijs heeft zij twee maanden lang twee keer per week gerepeteerd om deze rol te kunnen spelen. De andere hoofdrol wordt vertolkt door Maryam Hassouni, bekend van o.a. DUNYA & DESI, SHOUF SHOUF HABIBI en OFFERS, waarvoor ze een Emmy Award won.

Kijk hieronder daar een ultrakort fragmentje uit de film, die 17 minuten duurt:

In de film spelen ondermeer topmodel Sylvia van der Klooster die als actrice haar debuut maakt in een kleine, maar belangrijke bijrol. Andere rollen zijn weggelegd voor o.a. Ergun Simsek (ZEG ‘NS AA, ONM, VUURZEE, TITA TOVENAAR, SPANGAS), Annemieke Bakker (ALLES IS LIEFDE, NEW KIDS TURBO, GOOISCHE FRIETEN) en DENNIS OVEREEM (o.a. FASHION PLANET, ONDERWEG NAAR MORGEN, BITCHES).

Reijs schreef eerder het scenario voor de korte films DE HEILIGE MAAGD en PERJALANAN en is als actrice momenteel te zien bij Toneelgroep Amsterdam in DE STILLE KRACHT onder regie van Ivo van Hove. In het najaar speelt Reijs in de speelfilm EEN ECHTE VERMEER van regisseur Rudolf van den Berg (o.a. TIRZA, SUSKIND) de vrouw van meestervervalser Han van Meegeren.

Het filmfestival van Cannes vindt plaats van 11 tot en met 22 mei in de Franse badplaats. Hou de Facebookpagina van de film in de gaten voor alle updates! Cannes, here we come!

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)