Het stoplicht springt op rood. Het stoplicht springt op groen, in Almelo is altijd wat te doen. In Rotterdam denken ze daar nu heel anders over. Het idee: zet alle fietsverkeerslichten standaard op groen. Een prima idee zeggen wij. In dezelfde tijd dat je voor het verkeerslicht verpietert, had je allang vier keer thuis geweest. Toch is niet iedereen enthousiast. Het is een plan met haken en ogen.

Voor dit nieuwe voorstel haalden ChristenUnie, SGP en Groenlinks inspiratie op bij de Fietsersbond. Zij pleiten voor kruispunten waarbij alle fietsers tegelijkertijd groen krijgen. Misschien is dat nog een brug te ver, maar in Nederland Fietsland zou een dergelijke voorrangsregel voor de tweewieler niet misstaan. Volgens de bond nemen fietsers nog te vaak zelf initiatief om een rood licht te negeren. Standaard groen zou dan ook een uitkomst bieden.

Tegenstanders van dit plan vinden dat slecht fietsgedrag niet beloond moet worden. Ook discriminatie tegenover medeweggebruikers vormt een tegenargument. Door dit plan staat de automobilist namelijk standaard voor rood licht. Wat vind jij van dit plan? Moeten fietsers standaard groen krijgen op een ‘verlaten’ kruispunt?

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)