Nu het even wat minder gaat met Feyenoord, schrijf ik dit verhaal voor alle lezers, Feyenoorders en alle andere geïnteresseerden.
Ik kom zelf uit een echte Feyenoord-familie en daarom heb ik van huis uit ook meer informatie en kennis meegekregen dan de gemiddelde supporter over onze club. Die kennis heb ik van mijn vader, Aad van der Vall, R.I.P., hij speelde jarenlang voor Feyenoord.

Dit verhaal is een ode aan hem, omdat ik als oudste zoon vind dat hij dit verdiend.

aad met gezin

Mijn vader was eind jaren ’60, begin jaren ’70, één van de grootste Feyenoord-talenten.
Als ik van zijn generatiegenoten mag geloven, zelfs de allergrootste belofte van toen. Ernst Happel zei weleens tegen mijn opa: “Die Aad is goede spieler, waarom hij altijd uitgaan, godverdomme zonde junge.” Mijn vader is helaas te vroeg overleden en in zijn voetballeven heeft hij ook gekozen voor het ‘andere’ leven. Het andere “snelle” leven; sfeer maken en boef van de horeca, dus drank, vrouwen en alles wat daarbij samenkomt. Een beetje zoals George Best, maar dan nog niet actief op het hoogste podium van zijn club,` maar er wel tussen trainend bij de stadionhelden.

Hij heeft mij verteld dat de meiden die hij ’s nachts versierde met zijn medespelers, de volgende dag bij het trainingsveld van de Kuip stonden. Er was in die tijd totaal geen begeleiding van de club voor jonge spelers. Veel talent is hierdoor ten ondergegaan, door het ontbreken van persoonlijke begeleiding. Het is jammer, omdat mijn Pa dezelfde status had kunnen halen die Willem van Hanegem en Wim Janssen nu hebben bij Feyenoord. Dit verzin ik niet zelf, want je kunt het ook lezen in het boek van Peter Dijkhof “Jong geleerd is oud gedaan”. Ik hoef dat niet expliciet toe te lichten, maar een beetje doordenker heeft genoeg associaties hierbij. Het geeft uiteindelijk ook helemaal niks, maar ik vind het leuk om deze kennis en inzage te delen aan anderen.

aad van der vall met wes en broer

Zo is mijn vader de initiator geweest van het samenwerkingsverband tussen het Thorbecke Lyceum en de Feyenoord-jeugdopleiding bijvoorbeeld. Vele talenten zijn en worden nu deskundig begeleidt in hun studie en hun carrière als Feyenoorder. Vader Aad heeft een simpel lijntje weten te leggen tussen Rob Fens, coördinator van de school en Maup Martens , destijds Hoofd Opleidingen bij Feyenoord, tel uit je winst. Pa heeft geleerd van zijn eigen fouten en heeft er mede voor gezorgd dat toekomstige talenten van Feyenoord dat niet zou overkomen. Top toch?!

Mijn vader Aad was het type van ‘niet lullen maar poetsen’, gewoon recht voor zijn raap. Aan slijmen had hij een broertje dood en de zogenaamde slijmballen hadden bij hem geen krediet.
Juist bij Feyenoord liepen er in die tijd veel slijmballen rond. Zoals m’n vader zei: “Types die zich belangrijker gaan voelen dan Feyenoord zelf en zich via de club belangrijker gaan maken dan ze werkelijk zijn.” Daar win je de oorlog niet mee. Het huidige Feyenoord bestaat uit schooljongens, goed in t keurslijf, maar er loopt geen type George Best, Paul Cascoigne of Aad van der Vall rond die het uitgaansleven onveilig maakt en niet voor een knokpartijtje wegloopt. Dat soort types ontbreken op dit moment, erg jammelijk als je voetbal als oorlog ziet en niet als een vredelievend spelletje met winst, gelijkspel of verlies aan het einde van die 90 minuten. Feyenoorders zijn winnaars, dus kom niet met die inslaappraatjes die het bestuur nu al vele seizoenen predikt.

Mijn oom Kick voetbalde eind jaren ’60 begin jaren ’70 bij FC Twente toen mijn vader nog bij Feyenoord speelde. Mijn opa en nog wat fans uit Crooswijk reden dan altijd om de 2 weken mee naar het Diekman stadion in Enschede.

kick van der vall broer aad

Mijn opa en mijn vader zaten in het stadion en de laatste ging eens broodje kroket halen. Toen hij terugkwam zat er een brede Tukker op zijn zitplaats. Mijn Pa gaf aan dat hij daar zat, maar de Tukker wilde niet opstaan, waarop mijn vader hem één keer waarschuwde. Een tweede waarschuwing deed hij niet aan. Hij gaf direct een ‘streep’ onder Tukker zijn kin en die ging linea directa horizontale, waterpas. Altijd goed om het kaas niet van je brood te laten vreten, wel minder voor mijn oom Kick. Ook minder voor mijn vader, daar hij speler was van Feyenoord en om dit nu een visitekaartje te noemen als speler van …….. Nou ja, oordeel zelf maar. Achteraf bleek het een “knock-outje” te zijn op de verzorger van FC Twente met een rechtszaak tot gevolg. Die ouwe van me, Aad, illustreerde hier eigenlijk mee wat bij het huidige Feyenoord ontbreekt, vechtershart.

Feyenoord heeft de grootste supporterschare van het hele land, dit kan je zien aan al vele jaren de hoogste supportersaantallen, de vele fanclubs en ook op social media je zien dat de club erg leeft.
Dan moet je veel meer eisen, Feyenoord lééft en dat is een voldongen feit. Kijk bijvoorbeeld maar op Facebook hoeveel Feyenoord supporters daar actief zijn en ook hoeveel vriendschappen daar op basis van Feyenoord worden afgesloten. Feyenoord is middels die social media een ware levensstijl, waar velen zich aan verbinden. Daar ik zelf veelal aanwezig ben tijdens wedstrijden en zowel voor als na de wedstrijden in de Kuip mijn gezicht laat zien, spreek ik zelf als supporter met vele Feyenoorders uit heel het land. Ze komen van heinde en verre, Deventer, Groningen, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Terneuzen, al is die laatste wel een doordenkertje, en weet ik veel waar niet allemaal vandaan. Zij reizen uit heel het land, naar de zondagse tempel die de Kuip heet.

Al die mensen verdienen een beter Feyenoord, dus ik hoop dat het tij snel keert. Ja tog, nie dan, ech wel!

wesley vd vall