Attenooie, je zal momenteel zoals ik supporter van Sparta zijn.
U weet wel, de Rotterdamse club uit West, uit de as herrezen en reeds maandenlang trots de ranglijst aanvoerend in de Jupiler Divisie.
De vraag is niet meer óf we kampioen worden, maar wanneer.
En dan? Dan spelen we eredivisie. Niet makkelijk maar oude tijden herleven met als kers op de taart: de enige en echte derby.

Saillant detail daarbij is dat Don Leo ’’Mister Feyenoord’’ de geestelijk vader genoemd mag worden van het huidige succes van ons aller Sparta.
Ga maar na, alle nieuwe spelers werden mede gehaald op voorspraak van Leo Beenhakker en bleken aantoonbaar een voltreffer. Het ’’gouden vierkant’’ Ryan Sanusi, Paco van Moorsel, Thomas Verhaar en Loris Brogno werd mede door Don Leo onderkend.

Tuurlijk hij deed dit niet in z’n eentje, maar toch… Zet dit alles nou eens af tegen het geworstel van de club van Zuid, die ’Gio’ op een zeker moment niet capabel genoeg achtten om vervolgens (niet-Feyenoorder) Dick Advocaat in te schakelen, dit terwijl men nota bene Wim Jansen heeft rondlopen. Dan ben je toch van het padje? Of niet?

Straks wanneer het nieuwe stadion er is, dan wil men de inhaalslag gaan maken zo heet het.
Pas dan zal men meer inkomsten genereren en kan men zich serieus gaan meten met Ajax en PSV. Tot die tijd blijft het dus een beetje aanklooien met een incidenteel succesje in de KNVB-Beker. Zo wil men het Legioen doen geloven. Schei uit hoor hé.
Oppleuren nou met die nieuwe kutkuip!

We hebben het hier wél over een club met de beste jeugdopleiding van Nederland.
De huidige topscorer van de eredivisie Vincent Janssen werd ooit weggestuurd en Anass Achahbar behouden, omdat Wim Jansen in hem een groter talent meende te zien dan Janssen. En terecht.

Het verkwanselen van talent Achahbar is exemplarisch voor het wanbeleid gevoerd door Van Geel en consorten. Gemakshalve gaat men voorbij het feit dat de club overeind is gehouden – ten tijde dat het minder ging – door het opstellen van spelers uit de eigen jeugdopleiding en die voor veel geld zijn verkocht.
Anass Achahbar is vermalen tussen de wielen van de vele zaakwaarnemers die de deur bij Van Geel platlopen.

Hij haalt spelers van die voor een machtig salaris aantonen dat ze het niet verdienen een Feyenoord shirt te dragen. Ik vraag me ineens af: in wiens belang handelt Martin van Geel eigenlijk?

Elia rolt in de randen van de nacht rollebollend over straat en draagt de zaterdag erop ’’gewoon’’ het shirt van Coen Moulijn, die met lede ogen vanuit de Feyenoord hemel toekijkt hoe Elia als een volleerd ’’bouncer’’ een elleboog uitdeelt aan een speler van de Graafschap.

Heb ik het niet over filmpjes waarin ’’Ellie’’ z’n tanden laat bleken en als mensen dit verwerpelijk vinden dan reageert: ’’het boeit me allemaal géén moer, echt niet, wat hun ervan vinden.’’

Zie hier de minachting naar het Legioen van een speler met een voorbeeldfunctie die niet beseft dat zelfreflectie een ’tool’’ is.

Zullen…wij…laten …..hòòòòrrrrréééennnn……!!

Wij hebben bij Sparta in Alex Pastoor een trainer die overloopt van realiteitszin en we spelen volgens een vast plan, men put uit de eigen jeugdopleiding die bij ons een serieuze kans krijgen om zich in Sparta 1 te spelen.

Rick van Drongelen, Denzel Dumfries, Rick Ketting zijn hiervan de lichtende voorbeelden.
De opstelling van 2020 ligt bij wijze van spreke klaar.
Een verademing.

Spelen we kut, dan ligt het aan Pastoor of de spelers, we draaien niet om de hete brei, maar benoemen wat goed is en vooral wat we wekelijks moeten verbeteren.

Pastoor is een ’’karakter’’ en géén makkelijk baasje, maar bijna altijd eerlijk.
Ik zeg erbij bijna, want in de voetballerij is niemand eerlijk.

Onze spelers zijn heldere jongens zonder tattoo’s en héél belangrijk: die bij zichzelf te rade gaan wanneer dingen in voetballend opzicht niet lekker lopen.

Wil niet beweren dat spelers met een tattoo in hun nek per saldo verkeerd zijn, maar de Elia’s of de Vilhena’s van deze wereld… ze achten zichzelf klaarblijkelijk belangrijker dan de club waar ze voor uitkomen.

Vanavond wordt de enige en echte derby gespeeld, voor een goed doel.
Ga er niet heen om redenen waarmee ik u niet wil vermoeien, maar heb het bedrag voor het kaartje met graagte overgemaakt naar de Hartstichting.

Verder hoop ik dat we Feyenoord helemaal zoek spelen, al was het alleen maar om aan te tonen dat wij spelen volgens een vast plan terwijl Feyenoord lijkt te kiezen voor toevalsvoetbal.
Het allermooiste zou zijn wanneer we komend seizoen mogen beschikken over het talent van Anass Achahbar en oh… zoete wraak dat hij dan het verschil maakt in de echte derby wanneer het om de punten gaat.

’’Don Leo staat voor je klaar hoor Anass. Kom naar ons Kasteel, laat Van Geel en consorten lekker de pleuris krijgen met hun nieuwe kutkuip derbij!’’

Latest posts by Ton Zandboer (see all)