Rotterdammers en Feyenoorders; dit verhaal is mede geïnspireerd op Tara Lewis, journaliste van Vers Beton en ook regelmatig bijdragend aan Bogue. Zij veronderstelt, na de wedstrijd Feyenoord- Besiktas bezocht te hebben, iets te kunnen zeggen over hoe het met het potentieel racisme gesteld is binnen de Kuip en Rotterdam.

Het probleem is dat als je via TV Rijnmond iets veronderstelt, dat het door de massa wordt opgepakt en zwaar uit zijn verband wordt gerukt. Ik kom al dertig jaar in De Kuip. Niet bij concerten, maar bij voetbalwedstrijden. Ik kan zeggen dat ik als Feyenoord-supporter en als socioloog een goed zicht heb op eventueel racistische tendensen. Vandaar dat ik het ook niet eens ben met het betoog van Lewis. Het is in mijn ogen subjectieve stemmingmakerij.

De toon maakt de muziek. Er zijn spreekkoren van beide kanten geweest. Dit niet alleen na de 0-1. Er werden bijvoorbeeld aanstekers gegooid naar invalide Feyenoord-supporters, die voor het ongemak, onder de supporters van Besiktas geplaatst waren en afgeschermd door een tent de wedstrijd mochten zien. Mijn inziens een ongelukkige indeling. Toen dit gebeurde zijn er kwetsende spreekkoren ontstaan. Zoals “Allah je moeder is een hoer”, “Allah is een K-Jood”. Terminologieën waar ik tegen ben en niet aan meedoe. Tevens ver beneden het niveau Feyenoord, maar het is volgens mij geen voeding voor mogelijk racisme, misschien eerder reactionaire godslastering tijdens een sportevenement. Niet meer, niet minder.

In het verleden is racisme al aangepakt in het stadion. In de begin jaren ’90 is zowel de extreme linker- en rechterflank der politiek uitgebannen in De Kuip. Zeg maar in de Blinker-en-Taument-tijd. Iets wat Tara misschien niet wist. Evenzo dat er veel Feyenoorders zijn die van buitenlandse afkomst zijn of Nederlanders die kinderen hebben van gemengde bloeden, waaronder ikzelf en mijn kinderen. Ik spreek dan ook tegen dat Feyenoorders en Rotterdammers potentiële racisten zijn. De Turkse fans hebben ook verbaal culturele beledigingen geuit, daar ik met ook Turkse vrienden de wedstrijd heb bezocht. Er is zeker geen bier naar hun gegooid, ik vind het apart dat dit bij jou wel het geval was. Maar, denk je dat ik mij daar druk om maak? Straks laten we nog tolken overkomen uit de rechtbank van de Laan op Zuid. Het lijkt mij dat we dat niet moeten willen.

Tara had zich beter druk kunnen maken over het wangedrag van Ajax-supporters met vuurwerk in De Kuip en de inconsequente en milde strafmaat die de KNVB hanteert. Iets waar veel Feyenoorders zich wél druk over hebben gemaakt. Dan nam ik je serieus. Niet figuurlijk opvatten. Nu schaad je de identiteit van de supporters van Feyenoord en voed je de overspannen tijdgeest waar de massamedia grettig mee aan de haal gaat. Zoals je dat heb geventileerd op TV Rijnmond en nu ook te zien is op YouTube.

Feyenoord kan hiermee mogelijk financieel gedupeerd worden en dat kan nooit je bedoeling zijn geweest. Bezint eer ge begint, dus denk na! Feyenoorders: niet ik, niet jij, maar wij!