Het nieuwe Rotterdam Centraal station, eindelijk helemaal klaar. Na die tien jaar heien, tientonners met betonijzer en krioelende shovels in stofwolken begreep zelfs de zon hoe bijzonder dit moment is.

Op donderdag gaf Willem Alexander het startschot voor de festiviteiten. Op vrijdag was het de beurt aan fashion-director Odair Pereira. Odair is niet alleen ontwerper van zijn eigen modelabel DAIR, hij is ook bekend als danschoreograaf en als organisator van verschillende events. Met het thema ‘Dair to travel into our world’ daagde hij het reizigerspubliek uit om zich te laten meeslepen door mode.

Verschillende ontwerpers showden hun werk. Modellen liepen onder toeziend oog van NS-conducteurs hun route door de incheckpoortjes. Niet op het perron langs het spoor, want dat is te gevaarlijk. De schrik zat erin. Nog vorige week tuimelde een frivole reiziger tussen de rails. Het werk van de ontwerpers was conform de bedoeling divers en opvallend. Odair wilde een beleving creëren met mode. “Dat lukt hier op het station, waar iedereen een broodje kroket in zijn mond proppend een trein probeert te halen, niet met ready to wear,” concludeert Odair. Daar heeft hij gelijk in. Honderden reizigers bleven even nieuwsgierig staan om misschien wel hun eerste modeshow ooit te aanschouwen. En ook al begrepen sommigen niet precies waar het nou om ging: “Is dit een school of zo,” is Odair er in geslaagd een indrukwekkende presentatie neer te zetten.

De ontwerpers kozen zelf de modellen. Voor deze gelegenheid geen professionals, maar ‘gewone’ meisjes die naar verwachting kunnen uitstralen waar de ontwerper voor staat. Maar helaas, een kleine kritische noot, lieten die ‘gewone’ meisjes’ nou net de noodzaak van de professionele modellen bevestigen. Het is toch echt een vak waar niet iedereen voor geschikt is.

Een persoonlijk hoogtepuntje voor mij was de voorbijganger die de modellen aansprak met ‘Psssst meisje waar kom je vandaan?’ Waarop een meisje in vol ornaat, bedenkelijk en uiterst beleefd ‘Papendrecht’ antwoordde.

Dat de ontwerpers voor het station bij wijze van een act nog even hun lookbook konden fotograferen was mooi meegenomen. Het moeten schitterende foto’s zijn geworden met de zon als natuurlijke lichtinval en het station als achtergrond. Vooral het werk van Odair was genieten geblazen. Met name zijn meeslepende jurk met ‘catwalk’ sleep trok veel bekijks. Veel van de overige ontwerpers waren meer vermakelijk dan echt goed. De bezoeker die zich afvroeg of dit een school was zette me aan het denken. Hadden hier de dag na de opening door koning Willem niet wat modestudenten van de Willem de Kooning Academie moeten staan?

IMG_7647
IMG_7680
IMG_7835
IMG_7639

Sarah Schulten

Sarah’s (1987) fascinatie voor kunst en mode bloeide op in Londen. Daar organiseerde ze galerieshows tijdens de Fashion Week. Eenmaal thuis kwam de Rotterdamse bij de modeontwerpster Marga Weimans terecht, waar zij alles leerde over organiseren, ontwerpen en conceptueel denken. Met haar kennis over modetheorie bedenkt Sarah nu ideeën en ze zet deze om in verhalen, fotoreportages en catwalkshows.