Na zo’n drie weken volledig van de kaart verdwenen te zijn dankzij lange en vele dagen achter elkaar werken, word je opeens wakker uit de sleur. Als je naar huis gaat na werk struikel je bijna over de nieuwbakken studentjes die onder leiding van Beurs-gleuven door de stad slenteren.

In je oren klinken dan zinnen als ‘Het is echt goed dat je hier gaat studeren, want dit is echt een te gekke studentenstad. Het is zó leuk hier!’ En wat te denken van ‘Je kan hier heel goed stappen, in café De Beurs – want we moeten wel een beetje reclame maken, natuurlijk. Hahaha! Maar je hebt ook andere leuke dingen, hoor. Zoals de Skihut Stadhuisplein. De Skihut is ook héél leuk.’ Gevolgd door een por, het opzij zwiepen van de blonde lokken of zelfs een ‘nee joh, mallerd’-handgebaar.

Negen van de tien keer zijn dit type nieuwelingen in de stad dankzij de Eurekaweek. Deze mensenverslindende universiteit, vernoemd naar een van de belangrijkste Rotterdammers ooit, moet haar studenten natuurlijk een goed beeld geven van Rotterdam als studentenstad. Beginnend bij de hipste vleesmarkten natuurlijk. Want daar moet op gedronken worden, anders kun je de stad niet aan.

Wat vooral ook een no-go is, is ’s ochtends vroeg (lees: tussen zeven en acht) een gesprek voeren of afluisteren van mensen in de metro op weg naar hun werk. Of boodschappen doen in een gemiddelde supermarkt. Of fietsen ophalen die weggehaald zijn door parkeerwachters. Je weet wel, daar bij Overschie ergens in de buurt. En het Kasteel, wat kan mij het schelen. Dat niemand daar op is gekomen, raar zeg.

Want dat echte Rotterdam, dat van de arbeider, de gezinsbevoorraders en de milieubewuste kantoorbobo’s (want ze nemen de fiets of de metro), is pas van latere zorg. En waarom eigenlijk? Als je verhuist ga je toch ook kijken in welke buurt je mogelijk terecht gaat komen? Waarom zou dat als student anders zijn en je richten op de hippe plekken? Rotterdam is nu eenmaal een stad die doorwerkt, waar geleefd wordt of juist niet. Misschien is het een idee om volgend jaar zo’n antiweek op te zetten voor nieuwe studenten: de Pleurt-op-joh-met-je-Eurekaweek-en-doet-normaal-week. Lijkt mij bij voorbaat een goed plan. Goed voor de natuurlijke omgeving van de Rotterdammer onder het motto: aanpassen of oppleuren. Want daar komt het allemaal uiteindelijk toch op neer.

Latest posts by MIGUEL SANTOS (see all)