Als ex-Rotterdammer is het me niet ontgaan hoeveel merkwaardig volk er elke dag door de stad wandelt. Vanuit mijn uitkijktoren in het centrum van de stad kon ik ongegeneerd naar de Binnenrotte koekeloeren en de zwervers ‘s ochtends zien verzamelen onder het afdakje bij de nogal openbare bibliotheek.

Wie me vooral opvielen, als het weer eens een dinsdag of zaterdag was en het plein volliep met ‘marktmensen’, waren de vrouwen. De onvervalste Rotterdamse dames.

Op het internet is vrij weinig te vinden over een typische vrouw uit 010 – google een keer op ‘Rotterdamse vrouw’ en het hele politiearchief van Rijnmond komt voorbij rollen – maar ik kan je vertellen: het zijn mooie wezens. En dan niet op een denigrerende manier. Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek hadden het niet mooier vast kunnen leggen in hun fotoserie ‘Exactitudes’.

Als een Rotterdamse vrouw thuis komt van het markten zou ze haar schoenen uittrappen en in onvervalst accent zeggen: “Ik heb kakhielen van het stadten!”

Ze windt er geen doekjes om. Zegt waar het op staat. Heeft haar bekkie bij zich. Niet lullen maar poetsen. Eén van de bekendste vrouwen die werd geboren op Rotterdamse bodem is Neelie Kroes, meerdere keren genoemd in de lijst The 100 Most Powerful Women van Forbes.

Ik ben gezegend met een paar van deze eigenzinnige personages in m’n persoonlijke kring. Als ik weer eens advies nodig heb weet ik wie ik moet bellen. Haar nuchtere houding doet wonderen voor een dromer als ik. Zij zet mijn benen weer even op de grond. Af en toe Rotterdamse bodem onder m’n voeten is zéér goed voor de geest.

Als ik haar vertel over de nodige dilemma’s die spelen, komt ze altijd met een passend advies. De zin ‘dat wijffie is echt niet goed hoor’ hoeft maar uitgesproken te worden door één van mijn grootste Rotterdamse vriendinnen en ik voel me gesterkt. Een extra medicijn en onlosmakelijk verbonden met deze therapeutische sessie is het bakkie pleur (of kruidenthee) bij Picknick aan de Mariniersweg.

Postcodegebied 3000 tot 3099 staat garant voor doorzettingsvermogen, lef en een grote bek. In de Maasstad geboren of niet, die mentaliteit werkt aanstekelijk. Goed om te weten is dat een tiende van de Nederlandse bevolking in de aanliggende gemeentes van Rotterdam woont.

Brutale mensen hebben de halve wereld en achter iedere Rotterdamse man staat dan ook een beresterk Rotterdams wijffie.

Latest posts by Kelly (see all)