Vandaag heb ik de gehele dag gereserveerd om aan mijn scriptie te schrijven. Goed hè? Volgens mijn planning lever ik aan het einde van deze maand mijn concept in. Feitelijk staat er nog geen letter op papier. Maar daar kom ik nog op terug.

Deze donderdag begon met een droom over acteur Michael Fassbender, voor wie ik een intense fascinatie koester. Hij is vandaag jarig, aldus Wikipedia. Ook is hij bezig met de verfilming van het boek At Swim Two Birds, van de Ierse schrijver Flann O’Brien. Welnu, is dat even toevallig. Dit boek kreeg ik ooit cadeau van mijn zus, omdat ze de tekst op de achterkant zo toepasselijk vond. “This is just the book to give to your sister if she’s a loud, dirty, boozy girl.” Ik besloot weldra het boek uit de kast te pakken en er eindelijk in te beginnen, zodat Michael en ik wel iets te bespreken hebben, mocht ik hem per toeval ontmoeten.

Zittend in het zonnetje op mijn balkon, omelet en boek bij de hand, bekroop mij een onbehaaglijk gevoel. Als je ooit een scriptie hebt geschreven ken je dat misschien. Dat zeurende gevoel dat je, voor iemand die nog 30.000 woorden te schrijven heeft, er wel erg ontspannen bijzit. Liep ik gisteren niet te fulmineren tegen een vriendin dat het echt de hoogste tijd is dat ze haar studie afmaakt?

Aan de andere kant heb ik de afgelopen drie dagen gezweet in diergaarde Blijdorp, misschien heb ik wel wat ontspanning verdiend? Maar, als ik nooit afstudeer, werk ik misschien wel de rest van mijn leven in de dierentuin! Tot dusver de interne dialoog.

Ik besloot met mezelf een afspraak te maken. Als ik vanaf nu elke week een column schrijf over het vorderen van mijn scriptie, zorgt de hierdoor gegenereerde externe druk er allicht voor dat hij er daadwerkelijk komt. Net zoals dat ik van de zomer de Maas insprong voor het rondje Noordereiland omdat ik nu eenmaal een verslag voor de Havenloods moest schrijven. Logisch, toch?

Je zou trouwens kunnen beargumenteren dat het schrijven van columns óók studie-ontwijkend gedrag is. Klopt als een bus. Tot volgende week!

Lees ook Tara’s volgende bijdragen!

Tara Lewis

Tara Lewis (1986) studeert Geschiedenis aan de EUR en is bezig met haar masterscriptie over het ontstaan van Ierse nationale identiteit in de zeventiende eeuw. Voor Bogue houdt ze wekelijks verslag van haar laatste maanden als student.

Latest posts by Tara Lewis (see all)