Het WK-voetbal is in volle gang en wat kan een man zich meer wensen, tis genieten geblazen. Ja sorry hoor, maar dit is een stukje voor mannen, lees verder of niet.

“Vers sperma is prachtig. Het staat een beetje bol en het heeft een wittige glans. Als je het goed wilt fotograferen moet je er snel bij zijn. Wacht je te lang, dan zijn de bolle druppels gedesintegreerd en veranderd in doorzichtige, waterige plasjes.” Deze tekst is uiteraard niet van mij, maar van Heleen van Royen mannen.

Attenooije wat een vreemde vrouw dacht ik altijd. Exhibitionisme vermengd met manische depressiviteit. Wat een cocktail. Mocht je interesse hebben in een foto van haar in een expliciete houding, dan moet je maar eens kijken op de veilingsite van Catawiki. De komende maanden wordt er wekelijks een zelfportret geveild en de laatste, waarin de schrijfster met hoog libido gehurkt te zien is met een ruime inkijk op haar schacht, ‘deed’ 850 eurie. Waarom moet je ons dit melden hoor ik jullie roepen. Ja waarom niet, zeg ik dan, het is toch zeker de bedoeling van Heleen dat er landelijke bekendheid aan dit fenomeen wordt gegeven? Nou dan, wie ben ik om haar die te onthouden?

Er is ook nog een expositie ‘Selfmade’ in het Letterkundig Museum in Den Haag (16 mei tot en met 7 september.) “Subtiel zal het bij Van Royen nooit worden, maar de wrange brutaliteit van haar boeken is ook de kern van deze fototentoonstelling – wat dat betreft voldoet Selfmade precies aan het voornemen van het museum om de Nederlandse letterkunde in beeld te brengen (Arjen Fortuin in NRC Handelsblad).” Daarin geeft ze zich bloot open en eerlijk en zonder zelfspot aan de hand van vijf thema’s: liefde en seks, licht en duisternis en vergankelijkheid.

Ik bedoel maar er is wél over nagedacht. Neen hoor Heleen bekijk ik vanaf nu met heel andere ogen, ze is helemaal niet publiciteitsgeil en manisch depressief. Ze is een heldin, een kunstenares die het vrouwenlichaam teruggeeft zoals het bedoeld is voor een man. Geil en opwindend maar vooral ontdaan van alle schroom. Nog maar een keer Heleen: “Dit mag niet. Dit hoort een vrouw niet te doen. Juist daarom maak ik deze foto’s. De schaamte voorbij. Onderzoekend, roekeloos en lichtelijk geïrriteerd. Omdat zoveel vrouwen zoveel niet mogen. Fuck it. Stenig me maar, als je durft.”
Punt gemaakt en begrepen Heleen en nou ga ik weer voetbal kijken.

Latest posts by Ton Zandboer (see all)