Het is weer tuinmannen tijd. Dat gazonnetje moet klaargemaakt worden voor de “mooie tijden” en hier en daar moet wat opgehoogd of geplant worden. Klinkt heel logisch, maar in de stad? Hebben zoveel mensen een tuin dan? Blijkbaar, want in mijn blok van portiekflats woont een enige echte tuinman. Misschien is het zoals altijd een kwestie van vraag en aanbod en zijn het aantal tuinmannen en tuinen die hem nodig hebben in balans.

Hoe weet ik dat hij tuinman is? Ik zag hem een keer naar buiten komen, om vervolgens bij de supermarkt met doorleefde zwarte nagelriemen-klauwen iets op de band te leggen. Precies de reden waarom ik aanraad je handen te wassen na het boodschappen doen. Zo iemand heeft toch lekker in de compost gezeten, maar toetst gewoon zijn pincode in met zijn vuile tengels. Wellicht hebben jullie wel een overeenkomend cijfertje, je weet het niet. Zijn outfit hielp trouwens ook een handje mee, want hij droeg nietszeggende kledij, bestaande uit: een vieze broek met handige kniestukken en een fleece trui met restjes tuin.

Sindsdien zie ik hem wel vaker. Hij is zo’n particuliere tuinman met een eigen witte bus met laadbak, zonder enige vorm van reclame. Ik denk toch dat hij het echt moet hebben van de mond-tot-mondreclame. Ik heb zelf weleens de fout gemaakt door mond-op-mond te gebruiken, maar dat schijnt iets anders te betekenen. Als hij ergens een klusje heeft dan is er waarschijnlijk altijd wel iemand uit die buurt die zijn boom niet kan snoeien of ook de beroemde schutting wil. Één waar menig buur lekker een probleem van kan maken.

Ik heb zelf geen tuin, maar ben ook geen tuinman. Waarom woont deze tuinman dan in een flat? Dat principe houdt mij toch een beetje bezig. Ik heb verschillende redenen bedacht:

Hij is toevallig tuinman geworden?
Hij is tuinman geworden om te sparen voor een huis met een tuin?
Hij baalt zo erg dat hij geen tuin heeft, dus is hij tuinman geworden?
Zijn vader was tuinman?
Hij houdt van buiten zijn en dan kan je het beste tuinman zijn?
Hij heeft ergens naast het spoor een moestuintje, dus feitelijk heeft hij een tuin?
Zijn achternaam heeft iets met tuinen te maken, wat “natuurlijk” leuk is voor de offerte?

Hoe heeft hij eigenlijk het vak geleerd? Hij kan bij zichzelf thuis namelijk niet oefenen. Moet je eigenlijk als tuinman alles weten van planten en steensoorten voor terrasjes? Heb je als tuinman uit een flat eigenlijk wel passie voor je werk? Ik denk van wel, aangezien je ook juffrouw kan zijn zonder het hebben van kinderen. Zou hij veel planten thuis hebben? Of juist veel groenten eten ter compensatie? Wat is nou echt fijn tuingereedschap en wat zijn de fijne dingen om in tuinen te doen?

Toch vreemd, een tuinman woonachtig in een flat, ga het hem maar een keer vragen.

Latest posts by Elmar (see all)