Mijn vader en ik zijn als twee handen op een buik. ik herken veel van mezelf in hem maar er is één ding dat ik nooit van hem begrepen heb; zijn voorliefde voor de kringloop en tweedehands spullen. Een middag erop uit naar de kringloopwinkel is voor hem genieten. De geur en het niet weten of er wel of niet iemand in dat bed is gestorven zorgen er samen voor dat ik er in ieder geval mijlenver uit de buurt blijf. Mijn lichte vorm van smetvrees verklaart dat anderen hiervan kunnen genieten en ik liever meteen mijn handjes desinfecteer als ik daar toevallig een keer naar binnen wordt gesleept. De enige keren dat je mij daar tegenkomt is op de momenten dat er weer eens een ‘nieuwe’ fiets geregeld moet worden. Maar ook dan voorzie ik mijzelf liever van een good old Marktplaats-fiets.

Dat Rotterdam veelzijdig is hoef ik natuurlijk niet meer uit te leggen. Dat er meer dan alleen het centrum betaat, wist je natuurlijk ook allang. Dus om de macht der gewoonte te doorbreken ben ik laatst mijn heil maar gaan zoeken in mijn eigen stadsdeel: Rotterdam-Noord. Met mijn beste vertrok ik met de Noorderzon richting de omgeving Zwaanshals. Na een lunch bij Branco zijn we door de straten gaan struinen en de kleine boetiekjes afgegaan. Totdat mijn beste de tweedehandswinkels in het vizier kreeg. Tegenstribbelen bleek zinloos; ik moest en zou mee. Twijfelachtig trad ik binnen met mijn neus op non-actief en de handjes in m’n zakken. Als klein kind begon ik al te janken als ik gevallen was. Niet om de pijn maar omdat m’n klauwtjes vies waren geworden. Gillend riep ik: “Mamaaaa! Vieze handjes!” Mehhh…

Bij de eerste stap binnen SPAM, op de Zaagmolendrift, overviel mij een euforisch gevoel. Dit is een winkel die ik vanaf moment één zou gaan waarderen. Tweedehands of niet, alle aversies overboord. Ik stapte binnen in de wereld van Pulp Fiction en had een feest van herkenning met de dingen van toen. Dat bekende kriebeltje in mijn buik draaide overuren. Wist niet waar ik het zoeken moest, mijn aandacht werd naar elke hoek getrokken. De dj-booth was the cherry on top. Zoals ik in een museum rondliep, zo heb ik langer dan ooit in een winkel van dit kaliber rondgedwaald. I loved it! De spullen die er te koop zijn brengen voor mij een onderbuikgevoel met zich mee, ik kan hier een hele middag los op gaan. Maar vergis je niet, je gaat me nog steeds niet zien in een kringloopwinkel of dat je me betrapt op een garderobe van de Episode. Muizenstapjes.

Rotterdam-Noord is tof, heel tof. Iets dat we eigenlijk al wisten maar geen kwaad kan om nog even opnieuw aan te halen. Naast het fantastische SPAM bruist het verder van de leuke eettentjes en giert de creativiteit door de straten. Een wijk naar mijn hart, ik ben daar vaker!

Latest posts by Marleen (see all)