Om vijf uur stond hij op voor zijn dagelijkse gebed in de tempel. De goden werden geëerd voor het geven van de levenskracht, de vruchtbaarheid van zijn moeder of het welzijn van het volk. Na doordrenkt te zijn met de geur van wierook, was het tijd om deze lucht de vallei in te brengen. Dit deed hij met een conditietraining van zo’n 8 km hardlopen. Eenmaal klaar stond de rijst te dampen in zijn leikleurige kom van keramiek. Het vervolg van zijn training bestond uit het urenlang slaan in ijskoud water, combinaties maken met handen en voeten op een houten paal met zijstukken en het bekende sparren. Dit allen onder leiding van de meester, ook wel Sensei genoemd.

Deze routine herhaalde zich vele jaren, totdat er iets speciaals gebeurde. De meester zou hem toespreken en hem upgraden tot vice-meester oftewel Sempai. De vol-verdediging-en-met-powermoves-afgetrainde monnik had hier zo lang op gewacht en keek strak en vol geduld richting zijn meester.

“Gij bent DEN uitverkorenen” zei de meester, “Gij die het kwade kan weren zal de liefde eren! Verspreid het woord der liefde met respect en draag deze KENZO Vans, nadat u uw gewaad verbrand heeft. Het is tijd om uw kledingkeuze drastisch te veranderen, zoals de Scandinaviërs dat kunnen met hun Chino broeken, streepjes t-shirts en wax-jassen met lederen ornamenten. Te Racefiets met Campagnolo group en Herschell bagpack zal u afgezet worden te port of Rotterdam!” De monnik knikte met respect en de master verbande hem uit het klooster! “Ga heen, mijn vriend en keer weder als u het leven ervaren heeft!”
 
bakkie_pleur_kopje_zonder_oor

De Monnik is, zoals vele immigranten, blijven hangen in Rotterdam en nooit meer wedergekeerd, maar vind zijn cultuur nog geregeld terug op de Kruiskade. Tevens kwam ik hem laatst tegen in GROOS, waar hij op zoek was naar de bakkie-pleur-beker, gemaakt van zijn vertrouwde keramiek.

Latest posts by Elmar (see all)