Deze week wil ik je graag een dieper kijkje geven in het project Jade Jones van kunstenaar Lesley Quist. Lesley Quist vertelt in een interview met mij over zijn werk dat nog tot en met 22 december te zien is in mijn tentoonstelling Apotheosis.

Van oorsprong is Lesley Quist opgeleid als grafisch ontwerper. Toch ging hij een jaar lang door het leven als Jade Jones. De combinatie van grafisch vormgeven -wat vrij ‘statisch’ werk is vanaf een computer- is een groot contrast met een ‘levendig’ project zoals Jade Jones. Voor Lesley liggen beide manieren van vormgeven erg uit elkaar, maar hebben ze ook veel overeenkomsten. Het personage Jade Jones ontstond toen hij zich afvroeg hoe het zou zijn om een mens te vormgeven, in dit geval een celebrity. De manier waarop hij bepaalde keuzes maakte is eigenlijk niet heel anders dan keuzes maken voor een grafische publicatie, zegt hij. Volgens Lesley kies je elementen uit waarvan jij denkt dat ze het juiste verhaal vertellen, en daar vanuit creëer je een werk.

Inspiratie uit de popcultuur
Lesley laat zich meestal inspireren door een bepaald onderwerp dat hem op dat moment fascineert. Het resultaat uit zich op verschillende manieren. De ene keer komt het beter tot uiting in de vorm van een gedrukte publicatie en de andere keer werkt het beter als video. Momenteel is het de popcultuur waardoor Lesley zich vooral laat inspireren. Het maakt zijn werk naar eigen zeggen visueel erg kitsch. Daarnaast probeert hij zoveel mogelijk lol te hebben met hetgeen dat hij doet: “Humor helpt de kunst in sommige situaties kunst wat ‘luchtiger’ te maken. Met de juiste dosering kan je nog steeds een kritische houding aannemen of een serieuze boodschap overbrengen, zonder dat er een strijkorkest aan te pas hoeft te komen.” Zo probeert hij zijn werk toegankelijk te houden voor een groot publiek.

In zijn voorgaande werk heeft Lesley vaak geprobeerd de kunstmatige grens tussen het dagelijkse leven en de mediawereld te doorbreken door zichzelf op een eigenzinnige manier in deze wereld te monteren. Het leek hem interessant om zichzelf een keer in die mediawereld te plaatsen en deze ervaring te gebruiken voor zijn onderzoek. Het gebruik van commerciële tv als medium voor kunst leek hem erg spannend en vernieuwend. Dit idee spookte al een tijdje door zijn hoofd, totdat hij op het juiste moment een casting call tegenkwam, zo’n kans liet hij niet gaan natuurlijk.

Celebrities recyclen
Op de vraag hoe Jade Jones is ontstaan, antwoordt Lesley: “Jade Jones is een combinatie van Jade Cole van ANTM en Grace Jones. Jade Cole was voor mij een perfect voorbeeld van self-design binnen reality TV. Jade creëerde een geoptimaliseerde versie van haar persoonlijkheid en sprak zelfs in derde persoon over zichzelf. Dit vond ik fascinerend omdat je als het ware niet meer naar jezelf refereert maar naar je zelf ontworpen persoonlijkheid. Veel celebrities recyclen constant wat er in het verleden gebeurd is, vandaar dat ik wilde dat mijn personage dit ook deed. Alles aan haar is eigenlijk een referentie naar het verleden of voorgaande celebrities. Daardoor probeert ze zich totaal af te stemmen op die wereld waar ze zo graag bij wil horen. Ze is voor mij een extreme vertaling van de menselijke drang om beroemd te worden en iemand te zijn. Tegelijkertijd vraagt ze zich ook af wat het eigenlijk allemaal betekent om jezelf ‘de beste’ te kunnen noemen.”

Lesley zegt zelf niet veel overeenkomsten te hebben met Jade Jones. Hij vond het belangrijk dat Jade zo ver mogelijk van hem zelf af stond. Hij wilde graag dat Jade een op zichzelf staand personage was, maar hij wilde haar graag wel zelf vertolken. Zo kon hij haar gedrag en acties tot in detail vormgeven. De enige overeenkomst is dat ze zich beiden van niemand iets aantrekt en daardoor doen waar ze zin in hebben.

Het Jade Jones-project is inmiddels afgelopen. Of Lesley Jade Jones al mist na een jaar als haar door het leven te zijn gegaan? Gek genoeg niet zo erg. De transformatie naar Jade kostte hem iedere keer veel tijd en energie. Daarnaast kan het deelnemen aan een tv-show nogal overweldigend zijn, het is alsof je hele leven ineens in het teken staat van “15 seconds of fame”, aldus Lesley. Ook loopt hij liever in zijn eigen kleren over straat, dan voelt hij zich opeens weer heerlijk onzichtbaar. Desondanks vond hij het leuk om al die positieve reacties te krijgen: “Aan de andere kant is het ook wel weer grappig en een beetje vreemd, je bent ineens cool omdat je een pruik op je kop hebt!”

Op dit moment houdt Lesley zich voornamelijk bezig met onderzoek voor nieuw werk. Hij weet nog niet of Jade Jones ooit nog een comeback zal maken, maar hij laat de pruiken en make-up in de kast staan!

Evenementen bij Roodkapje deze week

20.12.2013
MAGNETRONBAR VRIJDAGMIDDAGBORREL: CAMPING CHIQUE WINING AND DINING!
Start: 17:00 – 19:00 // Gratis!

20.12.2013
TO HELL WITH COMMON SENSE
Muziekavond bij Roodkapje, georganiseerd door YCR
Start: 20:30 – 01:00 // €6
AFTERPARTEES (NL) // Dutch garage rock sensation
JOHANNES DE BOOM (NL) // Former The Shavers-frontman shows his sensitive side, whatever that may be
DYLAN CURTIS (NL) // Officially retired Rotown Weekender DJ makes his one-off comeback to spin some guitarable dance music

21.12.2013
Myth Again @ Roodkapje
Onderdeel van Roodkapje’s work in progress programma
Start: 20:30 – 12:00 // €6
GUILHERME MIOTTO (BR)
HENK BAKR (NL)