Bovenstaande foto is gemaakt door Ruben Dario Kleimeer voor De Kracht van Rotterdam 2012: Hoek van Holland Haven.

1 stad, 24 uur, 12 fotografen, dat is hoe deze stadsexpositie kort en krachtig wordt aangeduid. Dit jaar is de derde editie en fotografen tussen de 25 en 35 jaar kunnen hun portfolio nog tot morgen (30 april) inzenden om mee te dingen naar deelname aan De Kracht van Rotterdam en De Krachtprijs van € 3.500,-. Wel haast toffer dan dat geldbedrag: als je wint, komen je foto’s metershoog een jaar lang door heel Rotterdam te hangen.

1 Stad, 24 Uur, 12 Fotografen
Als je zegt ‘1 Stad’ kan dat uiteraard alleen maar over Rotterdam gaan. De Kracht van Rotterdam is dan ook een expositie vóór de stad, zijn bewoners en de fotografen.

Initiatiefnemer Anne Bloemendaal licht toe: “ (…) want de stad is meer dan de glunderende Ghanese dame op het Afrikaanderplein, de mannen op de straathoeken van De Binnenweg, de kansarme kinderen van Zuid en de hooligans van Feyenoord. We moeten dat alleen wel laten zien. In alle schoonheid en kracht die deze stad heeft.

We moeten dat niet alleen laten zien in de media en de musea, maar juist buiten, in de stad. Want Rotterdammers zijn meer onderweg dan dat ze naar een museum gaan. Laat de Rotterdammer zien hoe zijn stad er uit ziet, wat de stad kan, doet en bereikt. Laat Zuid zien hoe Noord slaapt, laat Hillegersberg zien hoe het er uit ziet tussen 14.00 en 16.00 uur in Charlois. En laat zien dat er eigenlijk niet zo veel verschil is in dromen, ambities en mogelijkheden.”

De Kracht van Rotterdam is een initiatief van Anne Bloemendaal van Flowerdales. Met ‘De Kracht’ wil Anne Rotterdam in al zijn kracht tonen en jonge Rotterdamse fotografen op een podium zetten. En een beter podium dan de Rotterdamse straten kun je niet hebben!

De uiteindelijke 12 fotografen die meedingen krijgen allen een opdracht mee. Ze krijgen een Rotterdamse wijk toegewezen waar ze tussen een bepaalde tijd op de dag hun foto’s moeten maken. 1 Stad, 24 Uur, 12 Fotografen.

Hier blijf ik
Van de vorige edities is inmiddels een boek in aantocht. In augustus verschijnt bij De Bezige Bij het boek Hier blijf ik van Sanneke van Hassel, winnares van de Anna Blamanprijs 2013. Deze verhalenbundel is ontstaan uit de samenwerking van Sanneke van Hassel, het magazine van het Financieele dagblad FD Persoonlijk en De Kracht van Rotterdam. Elk kort verhaal is geïnspireerd op een foto van de edities 2012 en 2013.

Ben jij een Rotterdamse fotograaf, tussen de 25 en 35 jaar en heb jij ambitie om je fotografieskills naar een hoger level te tillen en te shinen in je eigenste Rotterdam? Check dan de site van De Kracht van Rotterdam voor meer info!

Een video van de Rotterdamse maker Eelko Ferwerda over De Kracht van Rotterdam. Camerawerk door Frank van ’t Hof.

Charlois.02.00-04.00.ShalitaDietrich
Charlois, Shalita Dietrich voor De Kracht van Rotterdam 2013