Bijna negen jaar na dato vond ik het wel eens tijd worden om erachter te komen wie nou eigenlijk de ‘Echte Rotterdammers’ zijn. Na negen jaar heb ik een aardig beeld gevormd van de mensen die ik hier om mij heen heb verzameld, al dan niet geïmporteerd uit een andere stad. Maar de échte ras Rotterdammers, zoals de Deelders en de van Waardenberg’s, die ken ik alleen maar van de televisie.

Rotterdammer zijn is een mentaliteit, iets dat er geleidelijk insluipt naarmate je hier langer woont. Na jaren is die mentaliteit er misschien ook wel een beetje bij mij ingeslopen en is mijn Kinderen voor Kinderen-‘R’ uit mijn voormalige fandagen vervangen voor her en der wat Rotterdamse klanken.

Als newbie-Rotterdammert had ik mijn eerste wilde nacht hier in een politiecel, op bureau op de Meent. Na een avondje stappen werd ik warm welkom geheten door de pliessie. Kleine miscalculatie na het kopen van een fiets bij een zwerver. Vanaf toen wist ik dat ik van deze stad zou gaan houden. Jarenlange verveling in de Achterhoek, Rotterdam gaf me al na één nacht keiharde sensatie. Buiten het feit dat Rotterdam ook een eeuwige bouwput is, brengt de stad ook een jarenlange geschiedenis met zich mee.

Dus om alles wat ik door de jaren heen eigenlijk al wist en om dit weer onder één dak bij elkaar te zien was zeker niet verkeerd. De tentoonstelling die nu te zien is bij LP2 (Las Palmas) is een heel laagdrempelige manier om te zien wie, wat, waar en vooral hoe de Echte Rotterdammer nou eigenlijk precies is. Veel foto’s, veel dialect en veel interactie laten je alle facetten van Rotterdam zien. Leuk als introductie met deze stad als je nieuw of nieuwsgierig bent. Sentimenteel voor als je hier geboren en getogen bent en voor mensen zoals ik herkenbaar naarmate je hier langer woont.

Naderhand liep ik de deur weer uit met een soort van verbroederingsgevoel met onze stad. Voor mij kan het blijkbaar niet Rotterdams genoeg zijn, ik teken nog voor negen jaar bij!

Echte Rotterdammers 2

Echte Rotterdammers 1

Latest posts by Marleen (see all)