Routine, we kennen het allemaal. Je ontkomt er niet aan, routine is als jeuk aan je reet wanneer je tijdens het kamperen je billen afveegt met een berenklauw. Routine is een koppig diertje. Laten we er even gemakshalve vanuit gaan, dat de meeste mensen die dit lezen hun routine vinden in studeren/werken en sporten/masturberen. Als je studeert, ga je naar school, als je werkt naar je werk. Daarna ga je sporten of masturberen, of masturberend sporten. Ben je daar klaar mee, dan eet je wat en ga je met je ongewassen reet voor de TV zitten om vervolgens met de chips kruimels nog aan je smoelwerkje van de bank naar je bed te rollen. Daar wassie dan, je dag. Ging snel hé? Je wordt de volgende dag wakker en je beleeft exact hetzelfde. Dat noemt men routine, saaie, irritante routine. De dagelijkse sleur die je doorstaat met stinkende klasgenoten en lelijke collega’s. Báh. Als routine een mens was geweest, dan had hij Harry Vermeegen geheten, daar kom je ook niet vanaf. Als je het zo heel plat op papier zet, dan lijkt het dus alsof je best een verneukt leventje hebt. Het heeft allemaal geen zin meer. Maar dan, precies op het moment dat je met je natte spons in de handen naar het elektriciteitshuisje loopt, staat dat geweldige woordje voor de deur. Dat woordje, dat een mens laat glimlachen als een bergbeklimmer, die na een lange dag de venusheuvel van zijn vrouw nog even mag beklimmen, als een Japanse walvissenjager die zijn harpoen door de hersenpan van de laatste walvis in de oceaan knalt, als een alcoholist die een gratis nacht mag logeren in hotel Gall&Gall…Het gaat hier natuurlijk om het woordje: WEEKEND!

Dit woordje, veegt in een keer al je zelfmoordneigingen van de tafel. Opsodemieteren, depressieve gék! Doorgaan jij, opladen en kijk de wereld verdomme tegemoet met een bek zo vrolijk dat zelfs een depressieve circusclown er van moet giechelen. Want in het weekend, kun je compleet van die routine waar je doordeweeks zo kramp van in je buik krijgt, afzien. Nu kun je zeggen, dat is ook een vorm van routine. Oké, akkoord, noemen we dat de balansroutine. Het soort routine dat de routine van doordeweeks eens even stevig op zijn muil beukt. Je laat alle zorgen van je schouders vallen. Zo soepel als een kind naar buiten komt met een keizersnee, zo soepel ben jij in het weekend. Je gaat naar je vrienden of familie. Je gaat aan de zuip, je gebruikt hallucinerende middelen die ervoor zorgen dat zelfs die lelijke toilet juf, met een snor als een deurmat er knap uit gaat zien of je blijft zo nuchter als een paling in een koude badkuip. Het maakt niet zo gek veel uit want het is weekend, je voelt je goed. Je gaat uit en voelt een bepaalde spanning wanneer je staat te dansen als een autistische mijnwerker en denkt dat je oogappeltje van de avond, naar je zit te lonken. Je kotst alles onder, je wordt de tent uitgegooid, je wordt opgepakt omdat je een politieagent een high-five probeert te geven met je blote reet, je geeft al je geld uit, raakt je paspoort kwijt, je loopt een blauw oog en gebroken knokkels op, je hebt de meest wilde seks (met de cavia van je zusje), je wordt wakker met een kop als een staalfabriek en een washandje om je geslachtsdeel, weet niets meer, je hebt een stem als een opgevoerde grasmaaier, je ziet de auto van je vader in de woonkamer geparkeerd staan, je vindt een brief op de deurmat afkomstig van je lelijke buurvrouw, waarin ze schrijft dat ze blij is dat je haar de liefde hebt verklaard en dat ze de scheidingspapieren heeft aangevraagd, je ziet dat je hond met zijn staart aan de lamp in de woonkamer is gebonden, je ziet dat je kat in de vissenkom ligt met een sombrero op z’n hoofd, je ziet dat je telefoon gesmolten in de magnetron ligt omdat je hem waarschijnlijk hebt proberen te drogen nadat hij in de wc was gevallen, je vreet een pizza als ontbijt en drinkt je aspirine tegen de kater weg met Rum, je vindt een trillende vibrator tussen het bestek, je vindt je beste maat met een opgeplakte snor van schaamhaar knock-out in de badkuip liggen, je gaat terug naar je nest en je denkt: dit regel ik maandag allemaal wel. Of dit gebeurd allemaal niet en je doet het lekker rustig aan in het weekend. Het maakt geen fuck uit, als je maar even uit die doordeweekse routine komt, dat vaste patroon dat je leven lijkt te beheersen.

Vergelijk jezelf in deze moderne tijd maar met een leeggelopen iPhone, daar kun je ook geen plezier meer mee beleven. Je laad jezelf op, zodat je de week weer doorkomt en net op het moment dat je weer bijna leeg bent, word je in het stopcontact gestoken door middel van de balansroutine. Het weekend, een echte life saver.

Latest posts by Kaj (see all)