Eén volledige pagina. Dat was het podium dat Marco Pastors afgelopen vrijdag kreeg in het Algemeen Dagblad om Het Nieuwe Stadion van Feyenoord te promoten.

Het Algemeen Dagblad lijkt meer en meer een spreekbuis te worden van iedereen en alles dat maar iets wilt ventileren en meer en meer haar journalistieke taak lijkt te vergeten. Een kritische vraag valt niet te ontdekken in het artikel.

Het moge duidelijk zijn: de campagne vóór Het Nieuwe Stadion draait op volle toeren. En er is haast. Op 11 juli hopen de initiatiefnemers dat er een goedkeuring komt van de Gemeente Rotterdam. Alle registers worden nu opengetrokken.

Pastors is tegenwoordig ‘topambtenaar’ zoals dat zo mooi heet. Zijn huidige functie is directeur van het Nationale Programma Rotterdam-Zuid. Daarvoor was hij ondermeer wethouder in Rotterdam (2002-2005), voormalig leider van Leefbaar Rotterdam en oprichter en leider van de landelijke partij Eén NL.

Maar laten we een terugblikken op wat er een half jaar geleden gebeurde. Eind 2012 werd Pastors op het matje geroepen door wethouder Hamit Karakus (PvdA), omdat Pastors politieke uitspraken deed in het openbaar, wat in strijd is met zijn rol als ambtenaar van de gemeente. In normale mensentaal: Marco mag geen uitspraken doen over zaken waar de Gemeente over gaat en ‘mot zijn muil houwe’ en anders zou ontslag dreigen.
We zouden dat kunnen interpreteren als een laatste waarschuwing, laten we zeggen: een eerste gele kaart.

Daarnaast werd Pastors in verlegenheid gebracht door het uitlekken van een SMS die hij stuurde aan Ivo Opstelten, oud-burgemeester van onze stad en Minister van Veiligheid en Justitie.

Onze collega’s van Stadslog.nl wijdden er destijds ook al een artikel aan, dat in zijn geheel hier is te lezen.

“dag ivo, kreeg net verzoek van robert simons: heb jij nog invloed vvd hier inzake deelgemeente bestel? ze neigen naar het maximale pluche gebieds bestuurmodel ipv het frisse wijkparticipatie model. als jij nog wat kunt doen, zou mooi zijn. groet, marco”

De geschiedenis herhaalt zich nu hier op precies dezelfde wijze. Alleen blijft het nu wel angstvallig stil. Destijds was de VVD zo woedend dat het bij monde van Maarten van de Donk een actualiteitendebat aanvroeg en het College van B&W aan de tand voelde, want ambtenaren mogen zich niet met de politiek bemoeien. Maarten, lees je mee?

Als we consequent zijn, en daar houden we van, dan zouden deze uitspraken van Pastors hem een tweede gele kaart moeten opleveren, dus rood, en dus ontslag. Maar vanwege de ijzige stilte rondom het bewuste artikel, hebben wij daar grote twijfels bij of dat ook gaat gebeuren.

Waarom mag Pastors ongegeneerd politieke uitspraken doen over Het Nieuwe Stadion vanuit zijn functie als ambtenaar? Voor hetgeen wat we ons nu hier gaan afvragen hebben we geen hard bewijs, maar uiteraard gaan we proberen om Pastors, Karakus en Van de Donk voor de camera te krijgen in dit geval, want:

– waarom doet Pastors politieke uitspraken in het AD en is dit niet in strijd met zijn functie?
– zo ja, moet hij dan niet wederom ter verantwoording geroepen worden?
– indien dat het geval is, betekent dit dan dat hij nu echt ontslagen wordt?

Of is het zo dat wethouder Karakus op de hoogte was van dit interview? Dat zou natuurlijk een heel ander licht op deze kwestie laten schijnen. Daarnaast is het interessant om te weten wie er nu opdracht voor dit interview heeft gegeven: is het de wethouder of is het burgemeester Aboutaleb? Of is het zelfs zo dat Pastors zélf initiatief heeft genomen hiertoe en daarvoor toestemming heeft gevraagd aan de wethouder?

Mocht het zo zijn dat alle partijen hierop antwoorden dat er niks aan de hand is, dan kunnen we vaststellen dat hier WEL wat aan de hand is. Een hele wilde gedachte zou zijn dat er onderlinge afspraken zijn gemaakt op het Stadhuis die mogelijk leiden tot – met de verkiezingen voor de deur volgend jaar – een herintrede van Marco Pastors in de Rotterdamse politiek en dat hij in het pluche geholpen wordt door precies diegenen die hij verweet ‘plucheplakkers’ te zijn toen hij zijn eerste gele kaart kreeg? Met andere woorden: “Marco, als jij ons steunt met dit nieuwe stadion, dan zorgen wij er met zijn allen voor dat jij na de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen weer wethouder mag zijn.”

Tot slot zijn er twee interessante artikelen verschenen bij onze collega’s van Stadslog.nl waarin er interessante vragen worden gesteld over Het Nieuwe Stadion én een analyse van de ‘smeekbrief’ die Feyenoord stuurde aan de Gemeente.

Op dit moment slechts vragen en gedachten. Maar wij gaan ze wel voor de camera trekken.

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)