Vanavond gaat aan het begin van het slotweekend van De Dansweek de getalenteerde choreograaf Giulio D’Anna in première met zijn laatste creatie: DATA. Een solo waarbij de dansmaker zich laat inspireren door ‘The Perfect Human’ (1967) van filmmaker Jorgen Leth.

Giulio D’Anna behoort tot de ‘choreografenstal’ van Dansateliers, Rotterdams’ kweekvijver waar sinds jaar en dag choreografen de tijd, ruimte & professionele begeleiding krijgen om hun artistieke signatuur te ontdekken, ontwikkelen en profileren. De voorstelling van Dansateliers’ gevierde choreograaf mocht dan ook niet ontbreken tijdens De Dansweek.

DATA is een onderzoek, waarbij de choreograaf zich op de fysiologie van het menselijk lichaam richt. D’Anna heeft het talent, om uitdrukking te geven aan fenomenen, processen waar woorden vaak tekort schieten of in ’t geheel niet kunnen komen. Beeldende kunst (kunst waarbij het ‘ver-beelden van’, vaak in abstracties waarbij associaties en connotaties het vehikel van de communicatie is…) en podiumkunst smelten in elkaar over.
Giulio D’Anna heeft een reputatie hoog te houden. De ontroerende voorstelling ‘Parkin’Son’, waarin de choreograaf zijn relatie met zijn vader verbeeldt, was het hoogtepunt van het Festival Tweetakt 2013. Volle zalen in ontroering achterlatend, vierde hij zijn succes.

Opnieuw is D’Anna op onderzoek gegaan en heeft zich vragen gesteld. Niet zozeer om antwoorden te vinden, als wel om denkprocessen te starten. Vragen in dit onderzoek: “Kan een lichaam de onzichtbare emotionele landschappen die het met zich meedraaft onthullen? Lichaamsfuncties als het ritme van het hart, temperatuur en lichaamsgewicht vormen de basis elementen voor een intieme choreografie. Hebben deze stukjes informatie een ‘ziel’ en zijn zij te gebruiken als narratief? Of zijn zij slechts numerieke gegevens?” DATA komt voort uit D’Anna’s verlangen om te onderzoeken hoe persoonlijke informatie gebruikt kan worden als inspiratie voor dans theater.
De Dansweek Rotterdam had zich geen prikkelender begin van haar slotweekend kunnen wensen met de première van DATA.

DATA
Rotterdamse Schouwburg
vr 15 mei 19:00-20:15 Krijn Boon Studio PREMIERE
za 16 mei 21:00-21:45 Krijn Boon Studio