De heren van de roemruchte club Bahn moesten in de krant lezen dat o.a. hun pand in het Baankwartier per januari gesloopt zou worden. Wat doe je dan? Juist ja, nog zeven aftellende en knallende clubavonden organiseren voor de sloop. Op Tweede Kerstdag en met Oud & Nieuw vinden de twee laatste feesten plaats in Bahn zoals je die nu kent. Je leest het goed, zoals je die nu kent. Wat blijkt, dit stukje underground Rotterdam blijft gewoon nog een klein jaar bestaan. Bogue sprak met Dirk Schmidt en Wiebe Kuipers over de afgelopen twee jaar, de toekomst van Bahn en more.

Dat de heren door een journalistieke flater dachten dat ze moesten stoppen met Bahn, gaf hen stof tot nadenken. Nog een jaar door mogen gaan is natuurlijk goed nieuws, maar de mannen hebben nog meer voor ons in petto. Vanaf 1 januari zal de huidige Bahn voor een periode sluiten, waar ze zich met hun huidige compagnons Ed en Martin zullen terugtrekken om te kijken hoe ze de rest van het jaar gaan invullen.

Dirk: “We hebben genoeg ideeën voor de invulling van 2016. Daarnaast hebben we nog vijftien tot zeventien verlaatjes om events te mogen doen. Dat is tof, want we hebben gemerkt dat de liefde die de afgelopen twee jaar in Bahn is gestopt, werkt. De bezoekers van het eerste uur zien elkaar hier en zijn vrienden geworden. Er is een community-achtig gevoel ontstaan, dat alsmaar groter wordt. One big family.”

Naast de bezoekers waren ook de DJ’s die hier hebben gedraaid onder de indruk van het reilen en zeilen in Bahn:

“Proper nice vibes last night! Imperfect but therefore almost perfect conditions! No line up announced, no airco, no function1 sound system, No smoking ban… However an open minded mixed crowd, good old smokey night club atmosphere with sweat dripping of the walls and the dancers having a good time with no idea who’s behind the decks just enjoying a drink or two, the music and each other More of this please!!!” – Serge (CLONE)

“De ervaring?? Nou de ervaring was er maar 1. Maar wel meteen 1 die de boeken in kan. Al jaren wachtte ik op een nieuwe gig in het Rotterdamse. Vroegah kwam ik er nog wel eens. Ik was resident van Chemistry, we deden Off corso, maar toen lag Rotterdam nog 180 graden in de andere richting. Aziz zei altijd dat ie mij wel een keer wilde boeken. Maar de echte uitnodiging kwam pas toen Dirk er een klap op gaf. Jij komt naar Rotterdam, jij komt in Bahn draaien. Ik was 100 jaar niet in Rotterdam geweest. Maar het was 1 zalige warm bad. Als geboren Hagenees heb ik genetisch gezien net even wat meer met Rotterdam dan mijn Amsterdamsche thuisbasis. Ik heb het geweten. Bahn liet mij weer inzien wat de basis in de clubscene is. Geen gelul, maar gewoon muziek, liefde en toewijding. Bahn is de club, waar de club nog club is en dat zie je nog maar zelden. Thanks Dirk, thanks Wiebe en thanks iedereen van Bahn. So long!” – _TETTERO

But there is more, want de mannen zijn druk bezig met de voorbereidingen van een nieuwe zaak: POPSHOP.

Dirk: “We zijn van Housekamer naar Bahn gegaan, en Bahn is een goede tussenstap geweest voor ons nieuwe project. In de huidige Bahn hebben we maar ruimte voor 250 man, waardoor we vaak mensen hebben moeten weigeren omdat we te vol zitten. In Popshop ligt de capaciteit rond de 500 à 600 man. Hierdoor blijft de intieme sfeer bestaan, maar kunnen we toch spreken van een crowd. Daarbij willen we met Popshop naast de oude garde vooral ook de, veelal nog onwetende jonge, bezoeker laten voelen wat de totaalbeleving van uitgaan is (was) dat rond het millennium als normaal werd beschouwd door vooral de toen vooruitstrevende club now&wow.”

Wiebe, die sinds een jaar brandmanager van POP ON ACID (de DJ-act van Dirk) is, heeft zich in dat jaar onmisbaar gemaakt en daarmee op 22 jarige leeftijd een volwaardig partnerschap verworven voor de nog te openen club. “Als je het proces goed inricht en een volledige uitgaansbeleving kan creëren, bestaan katers niet meer. Hoe wij tegenwoordig aan het werk zijn, nachten door, ik achter m’n laptop alle merken bouwen terwijl Dirk naast me bijvoorbeeld aan een track werkt of een artwork verzorgt. Het is pure passie. Die passie is wat mensen voelen denk ik, voor mij was het allemaal nogal overweldigend in elk geval – dat echte échte gevoel van collectief genieten, dan pas is Dirk tevreden.”

“Het grote genieten!” roepen Dirk en Wiebe in koor.

Popshop zal volgens de mannen vooral meer gaan behelzen dan alleen een club. De club is bijzaak, de output van wat er in Popshop gebeurt. Er zal muziek worden gemaakt, concepten worden gecreëerd, DJ’s, VJ’s en dansers worden opgeleid. Dirk: ’’Het opleiden van resident DJ’s zie je nergens meer. We willen de DJ’s waar we achter staan qua sound en identiteit een kans geven door te groeien. Het gaat uiteindelijk niet om wie er draait, wel om wat je te horen krijgt. En dan ook (hopelijk) nog gewoon met de sfeer die we gewend zijn van onze geliefde Bahn.’’

Voor nu hebben we tot de opening van POPSHOP (waar we ongeduldig op zullen wachten) en de nieuwe Bahn nog de “Last 2” op Tweede Kerstdag en met Oud&Nieuw.

Dirk is met POP ON ACID ook lekker bezig om internationaal de muzikale harten te veroveren. Samen met Wiebe (met o.a. Maarten Bousie verantwoordelijk voor het management), heeft hij Los Angeles, Londen en Ibiza al aangedaan. Volgend jaar zullen ze nog vaker in Londen te vinden zijn vanwege de nieuwe samenwerking met een Londens label en bookingskantoor.

Zoveel toffe dingen gaande, houd deze mannen in de gaten!

bahn

♥ in Bahn

Bogue

Bogue duikt in subculturen, legt vergeten verhalen vast voor later en volgt ontwikkelingen in de stad voor jong en oud. Wij brengen nieuws, opinie, primeurs, winacties, lifestyle, schrijvers, video, food, fashion, kunst en cultuur via internet, televisie en radio. Bogue verbindt Rotterdammers met woord, beeld en geluid aan de grootse daden in onze stad.

Latest posts by Bogue (see all)