Voor wie onder een steen heeft geleefd: MTV was de afgelopen week in Rotterdam. In aanloop naar de EMA show, die afgelopen zondag plaats vond in Ahoy, werden verschillende concerten en feestjes in de binnenstad geprogrammeerd, waaronder newbie REC.. Een PITCH-like festival met een gevarieerde programmering met o.a. Mayer Hawthorne, Skepta, Santigold en SBTRKT. Voor #BUITENSPELERS vroegen we het publiek wat ze van REC. vonden.

Jamie, 31
“Ik moet hier draaien met m’n boys van Losgeld van 22:00-23:00.
Wat me opvalt is dat het vooral fucking kut is omdat het slecht weer is. Verder wat ik erg leuk vind is dat alle locaties die zich rondom het festival bevinden allemaal meedoen met het festival en je merkt dat dat veel verschillende soorten mensen bij elkaar brengt, een goeie vibe. MTV betekent voor mij m’n allereerste videoclips. Dan denk ik meteen aan LL Cool J – Phenomenon, maar dat komt omdat ik de afgelopen dagen heb geluisterd naar het originele funk nummer waarin die baseline wordt gebruikt.”

nhvh-20161104-0021

 

Bonnie Milnes, 21
“I’m studying in Amsterdam. I come here for Skepta, I’m really excited to see him because he is from England just like me. I just saw Mick Jenkins, that was really good.
The festival is nice, it’s very much like a homely-festival because it’s in such a small place. The people here are amazing, all the boys are so hot and they dresses so well.
MTV means for me the best music, the coolest people. But I think that this festival is much cooler then the actual MTV shows. I have never seen this much hot boys in one place before.”

nhvh-20161104-0028

 

Hangen in Transportbedrijf

nhvh-20161105-0136

 

Damoon Foroutanian, 28
“Ik heb een heel schema gemaakt voor dit festival. Ik kom net binnen en ik ben nu bij discoflamingo, wat ik wel leuk vind om te weten is als t straks veranderd van discoflamingo naar sjansie dansie dan gaan ze al die discoflamingo dingen wegrukken en wordt het weggehaald. Het word dan even helemaal omgegooid en weer strakker. Vind het wel tof dat het dan even midden op de avond een switch krijgt. Ze gaan ook niet even dicht maar doen het tussendoor. Eigenlijk gewoon een zooitje ongeregeld maar dat vind ik juist wel fijn. MTV betekent voor mij exploitatie van Hiphop cultuur, gedeeltelijk dan. Natuurlijk ook Yo! MTV Raps en MTV Base en dat soort dingen. Het heeft toch een fundament gehad in iedereen z’n muziek ontwikkeling tot onze generatie toe. Ik denk dat de huidige generaties en alle volgende die gaat die relatie niet meer hebben met MTV. Het is dan alleen maar reality-tv. Dit is MTV music week. MTV heeft tegenwoordig zo weinig muziek in z’n eigen programma, dat ze een music week nodig hebben, een week. We hebben 365 dagen en zij pakken slechts een week waarin ze even muziek in Rotterdam gooien. Hier moeten we het van hebben. Dit is voor zover MTV sterk muziek kan programmeren door middel van lokale Rotterdamse organisaties. Zelf kunnen ze niks meer met muziek, ze hebben ons nodig en dat is cool.”

nhvh-20161104-0089

 

 

Sinan Seyhan, 38
“Ik kom hier voor Santigold en Niki & the Dove en natuurlijk voor Rotterdam. Wat me opvalt is dat iedereen is super leuk is in vergelijking met andere festivals. Dat komt denk ik doordat ik zelf uit Rotterdam kom en de mentaliteit hier anders is dan in andere steden, ik noem geen namen haha! De mentaliteit hier is open, aardig, recht door zee en leuk. MTV voor mij is vooral jeugd nostalgie. MTV is voor mij een heel belangrijk deel van mijn leven geweest in mijn pubertijd vooral. Het was toen de enige manier om muziek te leren kennen die bij mij hoort zoals Headbangers Ball of Yo! MTV Raps.”

nhvh-20161105-0096

 

 

Damiën Dave, 31
“Ik ben hier vooral voor SBTRKT en veel andere artiesten die je hier normaal gesproken niet ziet. Ik vind het belangrijk dat je hier de wat hippere mensen ziet. Rotterdam was vroeger altijd een beetje saai. Mensen zeggen altijd dat de mensen in Rotterdam er saaier uitzien dan in Amsterdam en ik zou graag willen dat het veranderd. Het verandert langzaam maar het wordt steeds beter, ik support dat wel.
En al die artiesten die hier dan normaal niet geboekt zouden worden en er nu wel zijn wijst er wel op dat er hier een enorme ontwikkeling bezig is.
MTV betekent voor mij geen extra waarde. Vroeger keek ik wel naar de videoclips maar verder doet het mij niet zoveel meer.”

nhvh-20161105-0099

 

Sjansie Dansie @Transportbedrijf

nhvh-20161105-0091

 

 

Yoël Kaitjily, 22
“Ik ben pas geleden verliefd geworden op een meisje en zij ging hier naartoe dus had ik een DJ gig geregeld zodat ik hier ook zou zijn.
Het valt me op dat er veel blanke mensen zijn, nee grapje! Maar wel bij Skepta, is niet erg maar wel typisch. Waarschijnlijk ook bij ATA KAK.
MTV vroeger was voor mij vooral elke ochtend naar de nieuwe videoclips kijken, maakte niet zoveel uit wat voor muziek het was. Je moest toch wachten op de volgende clip. Of het nou rock, pop of iets anders was, elke ochtend voordat ik naar school ging zette ik MTV. Daardoor kreeg ik alles mee dus ik denk wel dat ik op die manier zo’n brede muziek smaak kreeg. MTV van nu betekent voor mij vooral veel tv programma’s en niet meer zoveel muziek video’s.”

nhvh-20161105-0102

 

 

Chloë Alyshea en Jordi, 26 en 28
(Chloë) “We hebben een winactie gewonnen via REC festival. Ik moest iemand taggen met wie ik er heen wilde gaan en toen had ik vriend getagged en nu staan we hier. We komen uit Eindhoven. We komen hier voor Skepta, Mount Kimbie en veel andere artiesten die morgen komen. Ik vind het wel allemaal slecht geregeld we moesten eerst een half uur in de rij staan om ons kaartje te laten scannen, toen weer in de rij om binnen te komen. We waren helemaal nat en koud toen we eenmaal binnen waren. Het had wat handiger gekund maar we vinden het leuk dat we er bij kunnen zijn, weer iets anders dan Eindhoven. Ik heb het idee dat hier allemaal creatievelingen zijn die van muziek houden en gezellig van een feestje houden. MTV betekent voor mij Teenmom, The Hills en Catfish. Ze draaien geen muziek meer op MTV dus het is wel leuk om dan via MTV weer eens iets met muziek te doen.”
(Jordi) “Als ik aan MTV denk, denk ik aan vroeger. Die oldskool clips en oldskool muziek.”

nhvh-20161105-0106

 

 

Isa Leijdekkers, 22
“Ik kom hier voor mijn vrienden. Ik ben 5 dagen in de week in Amsterdam en al mijn vrienden wonen in Rotterdam. Zij gingen hier naartoe, dus wilde ik graag mee. Ik dat hier veel nieuw soort publiek rondloopt. Ik was net in Transportbedrijf en daar had ik altijd een slecht beeld van maar iedereen was daar gezellig en in een goeie sfeer. Ik kom hier vooral voor Skepta. Het was onwijs leuk. Hoogtepuntje was toch wel het nummer “That’s not me”
MTV voor mij betekent eerlijk gezegd helemaal niks, ik keek er vroeger nooit naar en nu ook niet, maar dit is wel mijn eerste en beste indruk van MTV. Ik ga nu naar Perron want dat is eindelijk weer open, dus dan kunnen we daar eindelijk weer eens vlammen!”

nhvh-20161105-0109

 

 

Rigonny Stuger, 20
“Ik zag een paar maanden geleden toevallig dat Mick Jenkins hier zou komen. Toen heb ik het festival opgezocht en zag ik de line-up en moest ik wel komen. Ik ben hier vandaag voor No Name en Mick Jenkins. Ik ben normaal niet zo’n fan van MTV maar voor de artiesten moest ik wel komen. Vroeger keek ik wel naar MTV, vooral naar de cartoons die na 23:00 kwamen. Mijn favoriet was The Ren & Stimpy Show, ik was 6 jaar oud toen ik het zag. Dat heeft mij waarschijnlijk niet veel goeds gedaan haha!”

nhvh-20161105-0111

 

 

Sam Brinkman, 17
“Ik vind het festival echt heel erg nice, de vibe is super goed. Ik kom hier voor Skepta, en het was heel goed! It ain’t Safe was het beste nummer wat hij deed. Als ik aan MTV denk, denk ik aan turn up, het is gewoon echt heel fijn hier!”

nhvh-20161105-0114

 

 

Xiang Yu Yung, 23
“Ik kom hier voor de feestjes, en de super vette line-up. Vandaag heb ik Rhye gezien, was echt super goed, echt een kippenvel momentje. Ik heb ook veel leuke artiesten gezien die je nu nog niet veel ziet zoals Niki & the Dove, dat vond ik ook echt vet. Het was heel dromerig maar tegelijkertijd ook heel rauw. Ik kreeg een beetje Courtney Love vibe bij haar.
Ik vind dit festival tof gedaan, allereerst dat ze dit in Rotterdam doen vind ik echt tof, dat had je een paar jaar geleden niet kunnen verwachten. Ik vind ook dat de mensen een goeie reflectie zijn van de Rotterdammers. Je ziet alle soorten mensen door elkaar, heel erg multi-culti. MTV voor mij, en ik denk voor heel onze generatie, een beeld gevormd over de popcultuur. Vroeger had je er ook zulke toffe series. Wat ik graag keek was Eon Flux, maar ik weet niet zeker of dat nou op MTV was.”

nhvh-20161105-0120

 

 

Vera Cornel, 23
“Ik kom hier voor de artiesten, wat ik heel leuk vind is de diversiteit van de acts. Ik vond Rhye, Skepta en Niki & the Dove erg tof. Het was allemaal net wat anders en je zag dat ze er echt plezier in hadden.
Ik vind het leuk om te zien dat er veel verschillend publiek rondloopt, maar om eerlijk te zijn wist ik eergister niet eens dat het plaatsvond. Ik had geen flauw idee dat dit er was. Ik keek vroeger altijd naar die asian horror films op MTV, dat heette Asian Screen. “

nhvh-20161105-0126

 

 

Florence Camilla Damen, 26
“Ik had kaartjes gekregen dus kwam ik hier, ik wist eigenlijk helemaal niks van het programma. Ik vind het hier erg jeugdig en het regent.
Ik heb hier wel 1 mooie lange donkere man gezien, hij had een wit groot vest aan en hij was lang. MTV is voor mij echt jeugdsentiment, mijn favoriete clip was iets met ‘dirty dancing’. Maar nu kijk ik het niet meer, ik heb het niet eens op mijn televisie.”

nhvh-20161105-0127

 

 

Jip Beljon, 19
“Ik kom hier doordat ik gratis kaartjes heb gekregen, ik vind het onwijs leuk. De mensen zijn mooi en het is gezellig. Ook kom ik voor de concerten, die zijn altijd leuk. Ik was net bij Skepta, dat was erg leuk. Voor mij betekent MTV dat je op je 16e nooit zwanger moet worden!”

nhvh-20161105-0130

 

Skepta @ Annabel

nhvh-20161104-0058

Foto credits: Naomi van Heck
In samenwerking met: Rotterdam Festivals